7 filmer av Lasse Hallström som du inte får missa – Filmtopp tipsar

7 filmer av Lasse Hallström som du inte får missa – Filmtopp tipsar

Johan Samuelsson Krantz
25 februari 2024 kl. 12:02

Dags att uppmärksamma en av våra största och mest älskade regissörer med en lista på hans främsta kreationer.

Tiden är kommen för att skänka lite uppmärksamhet åt en av våra absolut mest prominenta regissörer som vårt avlånga land har fött fram. Lasse Hallströms karriär är minst sagt gedigen och visar upp en lyra med många strängar. På tal om strängar så var Lasse basist i flera svenska popband på 1960-talet innan han blev regissör.

Han har också varit gift med skådespelaren och parhästen Lena Olin sedan 1994. Arbetsplatsen har varit både hemma i Sverige och i USA, där karriären tog fart redan 1991 med Once Around.

Filmtopp ska här försöka lotsa dig fram till Hallströms allra trevligaste och mulligaste filmer som tänkas kan.

Foto: SF.

Hachiko – En vän för livet (2009)

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Richard Gere, Joan Allen, Erick Avari, Jason Alexander m.fl.

Nyinspelning av Kaneto Shindos japanska film Hachikō Monogatari (1987). Handlingen följer den sanna berättelsen om Akita-hunden Hachikō och hans dedikerade band till sin ägare. En fullkomlig mysfilm som bara får dig att må bra (men inte utan ett hjärta i spillror). Den har blivit en kärleksfullt omfamnad film för hundälskare över hela världen. Det finns en staty tillägnad Hachikō utanför järnvägsstationen i Shibuya i Tokyo, som blev en symbol för lojalitet och hängivenhet. 

Foto: United International Pictures

Chocolat (2000)

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Juliette Binoche, Judi Dench, Alfred Molina, Lena Olin, Johnny Depp m.fl.

Chocolat är en romantisk film som berättar historien om Vianne Rocher, spelad av Juliette Binoche, och hennes chokladbutik som förändrar livet i en fransk by. Detta är en av Hallströms absolut bästa filmer och bara måste avnjutas – varför inte med lite choklad?

Stillbild ur Lasse Hallströms Ciderehusreglerna.
Foto: Miramax Films.

Ciderhusreglerna (1999)

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd m.fl.

Ciderhusreglerna är en film baserad på John Irvings roman. Handlingen kretsar kring Homer Wells (Tobey Maguire), en ung man som växer upp på ett barnhem och lär sig läkarvetenskap från Dr. Larch. Konflikter uppstår när Homer utforskar världen utanför och ifrågasätter sina egna övertygelser. Denna film visar Tobey Maguires spännvidd när det kommer till sin förmåga som skådespelare på ett utsökt sätt.

Foto: Buena Vista International.

Gilbert Grape (1993)

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Johnny Depp, Mary Steenburgen, Leonardo DiCaprio, John C. Reilly m.fl.

Filmen följer Gilbert Grape, spelad av Johnny Depp, och hans familj i en liten stad. Handlingen kretsar kring familjedynamik, ansvar och Gilberts strävan att finna sig själv. Leonardo DiCaprio fick en Oscarnominering för sin rolltolkning som Gilberts bror Arnie. En intressant sak är att  Depp valde att inte öva med DiCaprio för att få en mer genuin reaktion på hans rolltolkning, vilket verkligen visade sig vara en snilledrag. Filmen är ett måste för er som inte sett den.

Foto: SF.

Mitt liv som hund (1985)

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Anton Glanzelius, Tomas von Brömssen, Melinda Kinnaman, Anki Lidén m.fl.

En av de där filmerna med svensk sommaridyll som relief – helt underbar. Den följer pojken Ingemar under 1950-talet när han flyttar till landsbygden och möter olika karaktärer. Med humor och vemod utforskar filmen barndomens skörhet och livets oberäknelighet, skildrat genom Ingemars ögon. Filmen slog ordentligt i USA och bidrog bland annat till den omskrivna vänskapen mellan Michael Jackson och huvudrollsinnehavaren Anton Glanzelius.

Magnus Härenstam i "Tuppen".
Foto: SF Studios.

Tuppen (1981)

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Magnus Härenstam, Allan Edwall, Pernilla Wallgren, Ing-Marie Carlsson m.fl.

I Tuppen har vi den svenska landsbyggdsromantiken i sin mest oförvanskade form. Den utspelar sig under 1940-talet när Andra världskriget avtar. På textilfabriken Örnen oroads ledningen över framtiden och konkurrensen. Ingenjör Cederqvist (Magnus Härenstam) kallas in för att hjälpa till, men hans självbild stämmer inte överens med hur kvinnorna på fabriken ser honom. Rolltolkningen som Cederqvist är bland Magnus Härenstams mest humoristiska i sin karriär.

Alla barnen i Bullerbyn återförenas efter 35 år – så ser de ut idag
Foto: SF.

Alla vi barn i Bullerbyn (1987)

Genre: Drama
Regi: Lasse Hallström
Med: Anna Sahlin, Henrik Larsson, Linda Bergström, Crispin Dickson Wendenius, Ellen Demérus  m.fl.

Som i många andra listor måste det finnas en bubblare vilket även här krävs. Alla vi barn i Bullerbyn stämmer in hyllningskören till den svenska landsbygdsromantiken som Hallström så skickligt porträtterar. Den beskriver vardagslivet för barnen Lisa, Lasse, Bosse, Britta, Anna och Olle i en pittoresk småländsk by. Den fångar essensen av barndomens enkla lycka och gemenskap. Vårfloden med nostalgi går inte att hejda – Bullerbyn hör hemma på denna lista.

Mer läsning: Lasse Hallströms 13 filmtips till Filmtopps läsare

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL