15 minnesvärda Disneycitat

De 6 största filmbolagen

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 10:35 | Publicerad 29 maj 2016 kl. 18:00

De stora 6 – Filmbolagen som är störst genom tiderna!

Jag har länge funderat över vilka som är de största filmbolagen genom tiderna och hur de tog sina första stapplande steg. Jag bestämde mig därför att forska vidare i ämnet och kan nu publicera en mindre sammanfattning om de större filmbolagen.

1. The Walt Disney Studios

Disney

Grundat: 1923

Anställda: 180 000

Marknadsandel: 25,3%

Aktuella filmer: Doctor Strange, Skönheten och Odjuret

Walt Disney hade precis återvänt till Kansas City efter en tid i Frankrike. Sitt första jobb fick han på en tidning där han skulle rita seriefigurer. Därefter ordnade storebror Roy Disney ett jobb åt Walt på animationsföretaget Pesmen-Rubin Art Studio. Där Walt skulle träffa den mycket skickliga animatören Ubbe Eert Iwwerks. Walt Disney fortsatte på Pesmen-Rubin en tid framöver och gjorde tecknade reklamfilmer.

Det är under denna tid som Walt börjar experimentera med hur man skulle kunna filma animationer. Han beslutar sig en dag för att öppna sin alldeles egna animationsfirma och anställer sin första medarbetare Fred Herman. Tillsammans gjorde de första animationerna som döptes till Laugh-O-Grams, som sedan spelades upp på den lokala biografen i Kansas City.

Dessa animationer fick så god respons att företaget kunde öppna sin första studie, Laugh-O-Grams. Där anställdes en mängd nya förmågor och Walts vän Ubbe Eert Iwwerks. Tillsammans gjorde de en serie sju minuters långa animationen under namnet Alice in Cartoonland. Filmerna mottogs inte alls med öppna armar och företaget tvingades i konkurs 1923.

Detta kunde ha blivit slutet av det Disney vi känner till, men turligt nog gav inte Walt, Roy och Ubbe upp utan flyttade till Hollywood där de grundar det företag vi känner till och håller kärt idag nämligen Disney Brothers Studio. De gör en deal med en distributör i New York Margaret Winkler, som ska distribuera deras nya animation Oswald the Lucky Rabbit. Samarbetet mellan Disney och Winkler blev inte långvarigt eftersom Walt förstod att Winkler och hans animatörer stulit hans idé, Oswald.

Walt beslutar sig för i ren ilska att tillsammans med Roy och Ubbe lägga energi på ett nytt projekt. Walt hade under en längre tid utvecklat figuren Micky Mouse. Tro nu inte att det blev en framgångssaga direkt. Det var inte förrän kortfilmen Steamboat Willie, där Walt lånade ut sin röst, som de tillslut hittade en distributör. "Willie" blev en så stor succé att de 1929 skapade kortfilmen Silly Simphonies där vi för första gången får möta de älskvärda karaktärerna Mimmi, Kalle Anka, Pluto och Janne Långben. Härefter fortsätter bolaget producera hit efter hit så som Tre små grisar och Vem är rädd för den stora stygga vargen.

Under vintern 1937 släpper Disney Brothers Studios sin första långfilm Snövit och de sju dvärgarna, som blir en av de största kassasuccéerna i filmhistorien. Min farmor kan fortfarande minnas premiärdagen på biograf Saga den 27 september 1938 i Stockholm och hur rädd hon blev för häxan med det förgiftade äpplet.

 2. Warner Bros.

warner_bros-_pictures_logo-big

Grundat: 1923

Anställda: 8 000

Marknadsandel: 17,6%

Aktuella filmer: Sully, Suicide Squad, Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Bolaget grundades av fyra bröder vars ursprungsnamn var Wonsal. De bytte efternamn till Anglicization för att dölja sin judiska bakgrund. Namnen på de tre bröderna var Harry, Albert, Sam och Jack. Det hela började 1903 då de tre äldre bröderna Harry, Albert och Sam köpte en portabel filmprojektor som de reste runt med i Pennsylvania för att visa film med. Deras första inköpta filmer var Life of an American Fireman och The Great Train Robbery. 1907 öppnar bröderna sin första biograf.

När första världskriget bryter ut så är bröderna i full gång med att producera deras första film My Four Years in Germany. Denna film får premiär 1918 och blir en stor succé och gjorde en hisnande vinst på 1,5 miljoner dollar. Efter den stora succén köpte bröderna mark i Sunset Boulevard Hollywood för 25.000 dollar för att grunda Warner Bros West Coast Studios. Bolagets stora genombrott kom först när de investerade 100 000 dollar i projektet Where the North Begins, som är en stumfilm om hunden Rin Tin Tin. Ja du läste helt rätt, bolagets första stora stjärna var en hund som även fick smeknamnet inkomstlyftaren.

3. 21th Century Fox

fox

Grundat: 1935

Anställda: 27 000

Marknadsandel: 13,1%

Aktuella filmer: Trolls, Assassin's Creed, Why Him?

William Fox hade nyligen immigrerat till Amerika från Ungern. 1904, i en liten nergången teater i New Yorks Lower East Side, började William visa kortfilmer med sin revolutionerade handvevade projektor för nyfikna besökare. Dessa föreställningar blev snabbt populära och 1915 hade Fox öppnat 25 biografer som visade de omtyckta 5-cent filmerna.

Framgångssagan fortsatte. 1917 grundade han den första filmstudion i New Jersey och 1926 tog William patent på Movietone, en teknik som möjligör ljud på film. Efter många år av välstånd inträffade den så kallade "Svarta torsdagen". Wall Street-kraschen den 24 oktober 1929, som också blev dödsstöten för Fox Films, skulle skrivas ner i historieböckerna som en av de mörkaste dagarna i den moderna ekonomins historia.

1930 tvingades William Fox lämna över sitt bolag till Sidney Kent, som 1933 sålde det vidare till Joseph Schenck, som tidigare hade arbetat på United artists, och Darryl Zanuck från Warner Brothers. Men den 31 maj 1935 hände något som förändrade företaget för all framtid. Fox Films slogs samman med Twentieth Century Pictures för att bli bolaget vi känner till idag, 20th Century Fox.

20th Century Foxs första film ”Born to be bad” 1934 blev ingen kassasuccé. Annat var det året efter när The House of Rothschild och Les Misérables nominerades till varsin Oscar.

4. Universal Studios Inc

Grundat: 1912

Anställda: -

Marknadsandel: 11,7%

Aktuella filmer: Fifty Shades Darker, The Fate of the Furious, The Mummy, 

Något som ni kanske lagt märke till är att många av de framgångsrika grundarna har en sak gemensamt, de är av utländsk härkomst. Grundaren till Universal Studios är inget undantag, Carl Laemmle immigrerade från Tyskland med en dröm om att en dag grunda ett filmimperium.

Carls dröm går i uppfyllelse 1912 då han grundar Independet Moving Pictures of America. Men det är inte förrän bolaget går samman med fem andra mindre bolag för att tillsammans bilda ett enat bolag nämligen Universal Film Manufacturing Company som drömmen går i uppfyllelse.

Efter en tid köper Carl Laemmle ut de andra ur bolaget för att själv kunna styra. Till skillnad från sina konkurrenter hade Carl tydligt sagt att han inte ville lägga pengar och energi på att bygga upp ett biografimperium. Detta gjorde att Universal inte fick in några större summor pengar i början utan fick satsa på lågbudgetfilmer. Den första riktigt stora succén fick bolaget 1930 med filmen All Quiet Western Front som blev hyllad och kammade hem en Oscar. Året därpå satsades det stort på skräckgenren med klassiker som Dracula och Frankenstein.

5. Columbia Pictures Industries (Sony)

Columbia-Pictures-Movie-Studio-logo-wallpaper

Grundat: 1918

Anställda: -

Marknadsandel: 8%

Aktuella filmer: Passengers, Inferno, The Angry Birds Movie

Bolaget grundas 1918 av bröderna Harry och Jack Cohn tillsammans med Joe Brandt under namnet CBC Film Corporation. I det tidiga stadiet av bolagets historia producerade de lågbudgetfilmer för att få ihop tillräckligt med kapital för att hyra lokaler i slumområdet Gower Street, Hollywood.

I början kallar många av de större produktionsbolagen CBC film för ”Corned beef and Cabbae-Films” eftersom de endast sysslar med lågbudgetproduktion. Efter några misslyckade försök att göra film bestämmer sig Joe för att försöka sälja sin andel i företaget till bröderna Cohn vilka också köper andelen, 1924, och i samma process byter de namn till det vi känner till idag som Columbia Pictures Corporation.

Mellan 1924-1930 producerar bolaget budgetfilmer i form av komedier, sportfilmer och tecknad film, men dessa blir inga större succéer och lockar heller inte en stor publik. Sedan händer något som kommer förändra företaget för all framtid, bröderna får kontakt med den ambitiösa regissören Frank Capra och de kommer överens om att de ska göra film tillsammans. Men på ett villkor, att Capra får en vettig budget att jobba med vilket han också får.

Han regisserar då mästerverket It Happened one Night (1934), vilket gör att bolaget når nya höjder och vinner fem Oscars. Pengarna de får ihop från filmen gör att de kan köpa ny mark i Burbank där många berömda westernfilmer produceras. Efter Capras stora succé fortsätter framgångssagan med You Can't take it With You (1938) som också belönas med två Oscars.

6. Paramount Pictures

maxresdefault-12

Grundat: 1912

Anställda: 1000-5000

Marknadsandel: 7,8%

Aktuella filmer: Arrival, Silence

Paramount är det äldsta filmbolaget i Hollywood och har än idag sitt högkvarter där. Bolaget grundades av Adolph Zukor, Jesse Lasky och Cecil DeMille. Det var Adolph Zukor som uppmärksammat att arbetarklassens medborgare under början av 1900-talet visade ett stort intresse för film eftersom The Average Joe och Plain Jane hade råd att gå på filmvisningarna.

Den första filmen Paramount hade distributionsrättigheter till var den franske stumfilmen Queen Elizabeth. som spelade in så mycket pengar att bolaget fick nytt kapital att investera i nya projekt. 1914 bestämde sig Jesse Lasky och regissören Cecil DeMille för att de ska ingå i ett samarbete som resulterar i den första riktiga långfilmen i Hollywood The Squaw Man.

En anledning till att bolaget växte kraftigt under 1920-30talet berodde på att man förstod att det gick att gör stora pengar på att binda skådespelare med kontrakt till filmbolaget. Skådespelarna kunde sedan lånas ut till andra produktionsbolag i utbyte mot en viss summa som främst gick direkt till Paramount. Under 1950-talet hade bolaget stora framgångar med regissörer som Billy Wilder, Alfred Hitchcock och John Huston.

Jag avslutar med ett oförglömligt klipp från Alfred Hitchcocks ”Psycho”.

Vilket är just ditt favorit produktionsbolag? Kommentera gärna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL