Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
6 saker du nog inte visste om Lara Croft

6 saker du nog inte visste om Lara Croft

Oscar Vilhelmsson | Lista
23 juli 2016
Oscar Vilhelmsson | Lista
23 juli 2016

Från Laura Cruz till Lara Croft

I år är det tjugo år sedan det första TV-spelet, Tomb Raider, med Lara Croft släpptes. Den omåttligt populära karaktären har sedan dess satts på hårda prov i en mängd olika spel och två långfilmer med Angelina Jolie i huvudrollen. Om två år, 2018, är det dags för remaken att ta plats på biograferna med ingen mindre än vår svenska Oscarsbelönade stjärna, Alicia Vikander, i rollen som Croft. Nedan listar vi sex fakta om äventyrerskan som jag gissar att ni inte hade koll på sen tidigare.

1. Hon har varit på omslaget på fler tidningar än någon annan modell

tomb raider covers

Trots att Lara Croft inte är mer än en påhittad tv-spelsfigur så har hon modellerat för fler tidningar och magasin än de vackraste supermodellerna. I juni 2016 nådde hon siffran 1100 omslag. Det innebär att hon i snitt har varit på över ett omslag i veckan, varje vecka de senaste 20 åren.

2. Det var nära att hon blev en manlig karaktär

tombraider-2013-03-07-01-27-24-64

När skaparen, Toby Gard, skulle ta fram karaktären hade han från början hela fyra eller fem olika varianter som alla var män innan man beslutade sig för att göra den till kvinna. Anledningen till att man bytte var att de manliga figurerna påminde alldeles för mycket om Indiana Jones, samt att man ansåg att det blev mer mystik kring en kvinna.

3. Lara Croft är väldigt populär i Frankrike

stock-photo-france-circa-a-postage-stamp-printed-in-france-showing-an-image-of-lara-croft-a-character-118610197

Ja, hon är så pass populär att hon har fått sitt egna frimärke.

4. Hon skapades av ett mycket litet team

croft

När spelet kom för tjugo år sedan ansågs det vara bland det bästa när det kom till spelmässig utveckling. Det tog tre år för arbetslaget att framställa som endast bestod av sex(!) personer.

TIPS: Mental Floss listar fler fakta om Tomb Raider

5. Sony tillät först in Tomb Raider till PlayStation

Tomb Raider (E) Front+Back

Idag så utgör Tomb Raider-serien en av de största delarna av den portfolio av spel som Sony har tillverkat. Därför kan det komma som en överraskning att de från början inte ville ha spelet som en del av deras utbud. De var i början väldigt kräsna med vilka spel som skulle kopplas till PS och ansåg inte att spelet höll måttet. Istället låt de Sega Saturn få spelet och jobbet att utveckla det. Tillslut gav Sony med sig och tillät det till sin konsol.

6. Namnet valdes genom slumpen

angelina-jolie-2363

Från början var det tänkt att Lara Croft skulle heta Laura Cruz. Men då utvecklingslaget ville ha mer brittisk influens i henne så började de leta efter ett annat namn. Lösning kom genom en telefonbok. De kollade upp vilket namn som var mest lik Laura Cruz och simsalabim, Lara Croft hade fötts.

NÄSTA ARTIKEL