6 kända doktorer i filmens värld

6 kända doktorer i filmens värld

Filmtopp Admin
Uppdaterad 15 september 2022 kl. 09:09 | Publicerad 21 mars 2017 kl. 11:03

Från galna vetenskapsmän till hjälpsamma läkare – i filmens värld har doktorer fyllt många roller. Här kommer sex av dem:

1. Dr. Henry Frankenstein

Syns i: Frankenstein (1931)

Mellan 1920- och 1950-talen levererade Universal Studios skräckfilm efter skräckfilm. Filmerna fick samlingsnamnen ”Universal Monsters” eller ”Universal Horrors”. Frankenstein från 1931 ingår i den digra och välrenommerade skräckfilmssamlingen och handlar om Dr. Henry Frankenstein, en läkare som tillsammans med sin puckelryggade assistent Fritz lappar samman likdelar för att skapa en helt ny spektakulär människa.

Genom att under en stormig natt tillföra elektricitet till en kropp av likdelar lyckas Dr. Frankenstein skapa en livs levande varelse. Varelsen – Frankensteins monster – flyr doktorns laboratorium. Monstret upptäcker världen som ett oskyldigt barn och i sin oskuldsfullhet och okunnighet om världen begår han ett allvarligt brott; han dödar en flicka.

Karaktären Dr. Frankenstein har under åren kritiserats för att vara blasfemisk – vem är han att leka Gud på ett så fasligt sätt (?) – och betraktas som en av populärkulturens mest galna vetenskapsmän.

2. Dr. Stephen Strange

Syns i: Doctor Strange (2016)

Ingen lista över kända doktorer i filmens värld kan numera ses som komplett utan karaktären Dr. Stephen Strange. Dr. Stephen Strange är huvudkaraktären i Doctor Strange, en av de senaste Marvel-filmerna. Doktorn är en världsberömd neurokirurg, som råkar ut för en förskräcklig och livsomvälvande bilolycka.

Efter olyckan kan han inte använda sina händer och därmed kan han inte heller uträtta jobbet som kirurg. Dr. Strange finner ingen bot i biomedicinen och söker sig därför till den mystiska enklaven Kamar-Taj, där han hoppas finna ett slags läkande kraft. Han upptäcker snart att platsen inte bara bär på en helande kraft utan att den även är centrum för en kamp mot en osynlig ondska. Nu beväpnad med magiska krafter – bland annat telepati, teleportering och en förmåga att skapa material och sköldar – måste Dr. Strange bestämma sig för om han vill återgå till sitt gamla vanliga liv eller kämpa på de godas sida.

Superhjälten Dr. Stephen Strange har figurerat i Marvel-universumet sedan 1960-talet.

3. Dr. Malcolm Crowe

Syns i: Sjätte sinnet (1999)

Barnpsykologen Malcolm Crowe är så bra på det han gör att han har fått en utmärkelse för sitt arbete. Även om makan Anna är glad för hans skull känner hon att han prioriterar jobbet framför deras äktenskap. Filmen Sjätte sinnet inleds med just en hjärtslitande diskussion mellan makarna Crowe, en diskussion som avbryts av att en av Malcolms patienter plötsligt viftar med ett skjutvapen framför honom – och i makarnas hem!

LÄS MER: M. Night Shyamalans bästa filmer

Patienten, som anklagar doktorn för att ha avfärdat hans syner för hallucinationer, avfyrar vapnet, träffar Malcolm och skjuter sedan sig själv. Snart ställs Malcolm inför ett nytt fall. En pojke påstår att han ser döda människor. Malcolm menar att pojken hallucinerar men ändrar, efter att själv ha hört pojken interagera med de döda, uppfattning. Dr. Crowe bestämmer sig för att hjälpa pojken, vilket för filmens handling mot ett riktigt sorgligt och skrämmande slut, som garanterat kommer ge dig gåshud.

4. Dr. Juri Zjivago

Syns i: Doktor Zjivago (1965)

Dr. Juri Zjivago är huvudkaraktären i såväl Boris Pasternaks ryska roman som i 60-talsfilmen Doktor Zjivago. Filmen är uppbyggd kring läkaren, romantikern och idealisten Juris upplevelser av det första världskriget, den ryska revolutionen och det ryska inbördeskriget. Mitt i allt tumult förälskar han sig i den vackra Lara, och detta trots att han är trolovad med en annan man.

När det över tre timmar långa filmeposet först släpptes 1965 fick det kritik för att vara för långt, men över tid har allmänhetens uppskattning ökat för filmen, som också har vunnit flera Oscars. Genom Juris ögon får vi inte bara följa den lilla människan utan ett helt tidevarv, och framför allt får vi se hur den romantiska läkaren lyckas hålla fast vid det han tror på när det stormar som mest. Det är nästan omöjligt att inte gripas av Dr. Zjivagos livsöde – om du gillar klassisk film bara måste du se detta epos.

5. Dr. John Watson

Syns i: Sherlock Holmes (2009)

Med tanke på hur populära Sir Arthur Conan Doyles berättelser om mästerdetektiven Sherlock Holmes har varit sedan 1800-talet är det kanske inte konstigt att Dr. John Watson – ofta kallad Dr. Watson – är en av filmvärldens mest älskade doktorer.

I böckerna porträtteras Dr. Watson som betydligt mindre klipsk än Sherlock Holmes, men i den relativt nya filmen Sherlock Holmes, har karaktären fått en mer heroisk personlighet. Han är påläst, modig, envis, professionell och en tämligen skicklig detektiv i sin egen rätt.

Sherlock Holmes från 2009 är något mer actionspäckad än BBC-serien Sherlock (2010-) och CBS-serien Elementary (2012-). I Elementary är Dr. Watson en kvinnlig kirurg som blir detektiv.

6. Dr. Dana Scully

Syns i: The X-Files: Fight the Future (1998)

När TV-serien The X-files – i Sverige känd som Arkiv X – släpptes 1993 blev FBI-agenterna Dana Scully och Fox Mulders mångas absoluta favoritkaraktärer. Dana Scully seglade också upp på topplistan över de mest populära läkarna på TV.

FBI skickar Agent Scully till avdelningen Arkiv X där hon förväntas hålla koll på Agent Mulders arbete. Mulder anses ha grävt ner sig i hopplösa och otroliga fall, varför Scullys logiska sinne behövs som en motvikt till kollegans fantasier. Agent Scully är den som till slut måste ändra uppfattning när hon fall efter fall får uppleva såväl det paranormala som det utomjordiska.

The X-Files blev en sådan stor succé att serien har fått flera uppföljare i form av filmer. I filmen Fight the Future, den första Arkiv X-filmen, undersöker Dana Scully och Fox Mulder en uråldrig utomjordisk livsform.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL