Nu på bio

Det senaste på biofronten!

5 underskattade skräckfilmer

5 underskattade skräckfilmer

Carl Hempel | Lista
30 oktober 2016
Carl Hempel | Lista
30 oktober 2016

Skräckfilmerna du borde ge en chans till.

Jag har aldrig varit något större fan av skräckgenren. Som liten var jag till och med rädd för Scary Movie-filmerna. Sedan dess har jag alltid funnit ursäkter till att undvika de flesta skräckfilmer. Men likt musik, så anser jag att det inte finns några dåliga genrer, utan bara dåliga och bra verk. Då och då har en skräckis fångat mitt intresse och faktiskt levererat på en väldigt hög nivå.

It Follows (2014)

it_follows
Foto: Radius TWC

Denna Indierysare hyllades av kritiker men sågs av alldeles för få. Filmen handlar om den unga kvinnan Jay som efter ett samlag får ett övernaturligt väsen efter sig. Hon och hennes vänner måste ta reda på hur de gör sig av med förbannelsen innan den kommer ikapp dem. Filmen får genom sin stil och berättande en härlig indiekänsla och känns på många sätt lika mycket som en comming of age-film som en rysare. Extra plus för en skicklig ung skådespelarensamble och ett schysst soundtrack.

The ABCs of Death (2006)

the_abcs_of_death_exclusive_premiere
Foto: Magnet Releasing

I denna film har 26 regissörer runt om i världen fått uppdraget att göra varsin kortfilm om döden utifrån en bokstav i alfabetet. Vi får se dessa regissörer tolka döden på roliga, läskiga ,äckliga och galna sätt. Väldigt underhållande och perfekt för dig som gillar liknande koncept så som Twilight Zone och Black Mirror

Audition (1999)

audition
Foto: Omega Project

Denna japanska psykologiska rysare är inget för känsliga tittare. Filmen handlar om en nybliven änkling, som håller en audition för att hitta en ny flickvän. Han blir snabbt förälskad i den betydligt yngre kvinnan Asami som är både söt och charmig. En bit in i förhållandet visar det sig att hon döljer många hemligheter. Denna film börjar som ett drama och blir mer och mer en thriller för att sedan bli en riktigt obehaglig rysare i tredje akten. Något otäckt och spännande  ligger i luften genom hela historian och denna spänning ger full utdelning i slutet. En av Tarantinos favoritfilmer.

LÄS OCKSÅ: Topp 5 klaustrofobiska skräckisar!

Slither (2006)

slither1
Foto: Universal Pictures

Skräckkomedier är bland de svåraste filmerna att få till och det finns bara några få filmer som verkligen lyckats. Jag anser att James Gunns Slither är en av dessa. Filmen utspelar sig i en amerikansk småstad där en alienlikande varelse sätter ut ett virus som hjärntvättar byborna. Gunn har lyckats fånga en riktig mystisk Twin Peaks-anda till den lilla staden. En charmig skådespelareensamble med Nathan Fillion i fronten står för strålande komedi och action. En varm rekomendation för alla gorefanatiker.

LÄS OCKSÅ: De mest minnesvärda filmclownerna

Eden Lake (2008)

eden-lake
Foto: Optimum Releasing

Eden Lake är en av de mest adrenalinpumpande och provocerande filmer jag någonsin sett. Filmen handlar om ett par på semester vid Englands landsbygd. Efter ett hamnat i problem med ett ungdomsgäng måste de nu fly för sina liv. Premissen är inte på något sätt nyskapande, men filmen tar hela tiden oväntade vändningar. Istället för att göra ungdomsgänget till endimensionella sadister, så förklarar filmen mer dessa karaktärers handlingar som en effekt av grupptryck och isolering från omvärlden.  I rollerna ser vi bland annat Michael Fassbender och Jack O´Connel.