Hjältar

5 superhjältar som genast borde återuppstå

Fredrik Edström
09 april 2023 kl. 18:04

Vi önskar dessa fem hjältar ett liv efter graven!

Ta nu en paus i äggmumsandet och lägg fjädrarna på hyllan för en stunds vila. Nu är det dags att lista superhjältar som förtjänar nytt cinematiskt liv och återuppstå från det döda!

Påsken är här och långhelgen är ett faktum. En jäkla massa ägg ska konsumeras, dekoreras och det är nästan svårt att se igenom alla myriader av fjädrar och glitter. Toppen, tycker vissa, men inte alla. Jag tillhör dessvärre den andra skaran som ger blanka fan i flygfän och religiösa riter. Jag firar på mitt eget vis och oftast blir det en del superhjälterullar och diverse livsförkortande tilltugg och drycker. Påsken är ingenting för mig, helt enkelt.

Idag tänker jag dock försöka hitta en gyllene medelväg. Jag har grunnat, funderat och vänt på samtliga fjädertäckta stenar för att hitta något "påskigt" att dela med mig av till er kära filmtopp-läsare. Jag har landat i följande: den kanske mest centrala del av påskfirandet, ur ett religiöst perspektiv, är ju vår frälsares återuppståndelse. Där hittar jag min vinkel till veckans text: jag kommer att lista fem "döda" superhjältar som jag vill se återvända från det cinematiska dödsriket och återigen skänka lite heroisk dignitet till vår fantastiska filmvärld. Mycket nöje!

Hit girl
Foto: Universal Pictures

5: Hit Girl

Kick-ass är en riktig kioskvältare som smutsats ner av sin svajiga uppföljare. Jag älskar originalet och håller den post-moderna hjälteparodin som en underskattad pärla. Märk väl att Kick-ass drev med genren innan delade universum blev filmvärldens sexigaste trend. Hur som helst är det inte titelfiguren jag vill ska återvända från dödsriket utan istället vill jag att det mordiska flickebarnet Hit Girl återigen ska få slita kroppspulsådror ur elakingar. Jag bryr mig egentligen inte om det är en reboot, spin-off eller en fortsättning på det som redan varit: jag vill bara ha mer!

Spawn
Foto: New Line Cinema

4: Spawn 

Låt mig klargöra en sak: jag vill inte återse Michael Jai Whites tolkning av Spawn. AZ Dippé, regissören till 1997:s überflopp, borde inte heller tillåtas en millimeter nära karaktären. Jag vill se bara se Spawn igen. Jag vet, i skrivande stund filas det fortfarande på en efterlängtad reboot, men produktionen tycks fastnat med capen i det filmiska ingenmansland som kallas "development hell". Spawn är genommörk fantasy av bästa sort och rebooten har i beskrivits som en egendomlig mix av noir och monsterfilm. I min mun vattnas det så låt Spawn återuppstå snarast!

Punisher
Foto: Columbia Pictures

3: Thomas Jane som Punisher 

Vart du dig än på internet vänder så lär du inte hitta mycket goda omdömen om The Punisher från 2004. Straffarens andra långfilm (efter det tidigare fiaskot med vår egen Dolph Lundgren) blev allmänt avskydd av såväl kritiker som publik, men på senare år tycks en sorts retroaktiv kärlek uppstått kring Thomas Janes prestation i huvudrollen. Jag gillar faktiskt den första filmen och fullständigt älskar Jane som Frank Castle – Bernthals frustande och flåsande version av karaktären är väl helt okej, men det känns verkligen som att Jane snuvades på konfekten här. Gör om och gör rätt: låt Janes Punisher återuppstå!

Amazing Spider-man 2
Foto: Sony

2: Andrew Garfield som Spider-man 

Jag positionerar mig ofta och gärna som en rabiat Amazing Spider-man försvarare. Andrew Garfields stöddiga outsider talade oändligt mycket mer till mig än någon av de tidigare eller senare versionerna. Första Amazing är toppen och tvåan är ett urspårat, men otroligt underhållande, clusterfuck. Därför känner jag att Garfield förtjänar att i alla fall få avsluta sin trilogi och återigen visa varför han är kungen av Spidey-tightsen. Vem vet, om rykteskvarnen är något att lita på så lär Sony i skrivande stund leta efter en "egen" Spidey för Tom Hardys Venom att få puckla på. Snärj in Garfield igen, snälla! Det vore väl ett påskmirakel som heter duga. 

Blade
Foto: New Line Cinema

1: Wesley Snipes som Blade

Blade var först på den kulturella boll som många konkurrenter slagits om. Faktum är att Blade till och med lyckades med två ganska unika företeelser i genren i en och samma smäll: en svart och barnförbjuden superhjälte. Jag vet, Blade är på ingång till MCU i Mahershala Alis skrud, men Wesley Snipes är Blade. Ge mig en lastgammal Snipes som ger sig ut på ett sista vampyr-slaktar uppdrag alá Logan och jag parkerar rumpan i biofåtöljen illa kvickt! En kastrerad version av karaktären som munhugger med Star-Lord vill väl egentligen ingen ha? Återuppliva Snipes istället!

Detta var min högst högtidliga lista! Håller du med mig eller har jag glömt någon hjälte som förtjänar nytt liv?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL