Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
5 skräckisar att se i snöstormen

5 skräckisar att se i snöstormen

Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Lista
21 januari 2016
Axel Diedrichs
Axel Diedrichs | Lista
21 januari 2016

Filmer för kalla dagar – I dag listar jag 5 skräckisar att se i snöstormen.

Det är en gedigen uppgift att ranka fram de bästa skräckfilmerna och trots att jag skurit ned dem till en tematisk (och just nu passande) miljö är uppgiften fortfarande tuff. Ett par av mina val består av klassiker du som skräckfilmsentustiast bör passa på att se om och några av dem är till för dig som är novis inom området.

5. Kallt byte (2006)

5 skräckisar att se i snöstormen
Foto: Fantefilm

Den norska filmen Kallt byte handlar om ett kompisgäng som beger sig iväg ut på skidsemester i Jotunheimen, en plats med några av Europas största berg. När en i gänget bryter benet tvingas de söka rum på ett nedstängt hotell. Under sin vistelse där får de veta att en psykopatisk mördare bor på hotellet och att de snabbt måste därifrån om de vill överleva.

Skaparna bakom Kallt byte jobbar innanför den enklare skräckfilmsramen och gör inte handlingen svårare än vad den behöver vara. Istället för vändpunkter och psykologiska spratt är filmen en rakt-på-sak-slasher.

Läs också: De 15 bästa spökfilmerna

4. Frozen (2010)

frozen59541
Foto: Anchor Bay Films

Frozen är även den en film om ett gängs skidsemester, men med en annorlunda vinkel. När gänget bestämmer sig för att på kvällen åka en sista skidtur, stannar deras lift upp till backen och de fastnar högt uppe i luften. Området är stängt de kommande dagarna och för att inte frysa ihjäl måste de ned därifrån, men i skogarna vilar det ännu större faror...

Frozen levererar ångest när gängets oskyldiga beslut förvandlar deras situation till en långutdragen mardröm. Skaparna laborerar snyggt med höjdavståndet från liften ned till marken. Filmen gav mig både svindel och kallar kårar. Premissen påminner en del om hajfilmen Open Water (2003).

3. Crimson Peak (2015)

CrimsonPeak_1
Foto: Universal Pictures

Efter en traumatiserande barndom, flyttar en ung författarinna (Mia Wasikowska) ihop med en inspirerande man (Tom Hiddleston) i hopp om att börja om på nytt. Men huset han bor i visar sig bära på en mörk historia som snart väcks till liv.

I modern tid är Crimson Peak en frisk fläkt som centrerar skräcken i gotisk stil och romantik. Handlingen är inte svår att följa med i men smart berättad. Manusförfattarna Guillermo Del Toro och Matthew Robbins höll mitt intresse och spänningen uppe filmen igenom.

Läs också: Recension - Crimson Peak (2015)

betyg 4

2. The Thing (1982)

the-thing-ufo
Foto: Universal Pictures

En klassiker jag känner mig tvungen att ha med på listan. John Carpenters sci-fi-skräckis är en överlevnadsberättelse om en grupp expediters färd till en forskningsbas i Antarktis som får oväntat besök av farliga utomjordingar.

The Thing håller ännu idag och har ett par ikoniska scener, inte för att nämna den där utomjordingarna gör sin första attack. The Thing var också filmen som etsade fast skådespelaren Kurt Russell i storfilmsbranschen.

betyg 4

1. Lida (1990)

Misery
Foto: Columbia Pictures

Under en snöstorm kör författaren Paul Sheldon (James Caan) av vägen och hittas av Annie Wilkes (Kathy Bates) som ger honom husrum under sin återhämtning. Det visar sig att Wilkes är Sheldons största fan och vill hålla honom kvar till varje pris.

Lida är inte bara den bästa Stephen King-filmatiseringen men också snöovädrets bästa skräckis. Kathy Bates vann en välförtjänt Oscar för sitt porträtt av den mångsidiga och labila kvinnan Annie Wilkes. Bates är en fantastisk skådespelerska som dessvärre får få huvudroller.

5b566-1423149653124

Läs också: De 7 bästa Stephen King-filmerna

Läs också: DE 11 BÄSTA SKRÄCKFILMERNA - DESSA MÅSTE DU HA SETT

NÄSTA ARTIKEL