5 skådespelare du inte visste spelat Jesus

5 skådespelare du inte visste spelat Jesus

29 mars 2024 kl. 18:03

Hur kunde du missa det här?

Enligt Wikipedia har ett sextiotal skådespelare porträtterat Jesus Kristus genom åren. När jag i min research gick igenom denna lista snubblade jag över några namn på välkända skådespelare som åtminstone jag inte hade någon koll på att det spelat mannen från Nasaret. Här nedan följer en lista på de fem jag blev mest överraskad över.

Max von Sydow som Jesus
Foto: United Artists.

Max von Sydow – The Greatest Story Ever Told (1965)

Året är 1965 och Max Von Sydow kan ses på vita duken i rollen som Jesus i filmen The Greatest Story Ever Told, eller Mannen från Nasaret som den fick heta på svenska. Kan en blond svensk man från Lund verkligen passa som en ung frälsare från Israel undrar ni? Jadå, lite hårfärg bara och saken är biff. Visste ni för övrigt att Max även har spelat Djävulen i filmatiseringen av Stephen Kings Köplust? Sedan har han ju även spelat någonting mittemellan när han som präst försöker bekämpa Djävulen i Guds namn och har på så sätt fyllt hela spektret.

Donald Sutherland som Christ
Foto: Cinemation Industries.

Donald Sutherland – Johnny Got His Gun (1971)

I "Johnny Got His Gun" från 1971 har Jesus placerats i en något modernare miljö, närmare bestämt vid sidan av en svårt skadad soldat under första världskriget. Här har man helt struntat i hårfärgen och kört på en mer västerländsk look och det kan man väl tycka vad man vill om, men Jesus Christ vad snygg han är här, Donald.

Liam Neeson som Pilgrim
Foto: VCI Home Video.

Liam Neeson – Pilgrim's Progress (1978)

År 1978, långt innan Liam Neeson hamnade i facket "hård och skoningslös actionhjälte" spelade han huvudrollen i Pilgrim's Progress. Okej, nu tänjer jag lite på gränserna här, filmen är ingen direkt skildring av Jesus liv, men boken med samma namn (Kristens resa på svenska) är en allegori på berättelsen om Jesus och kvalar därför med nöd och näppe in på denna lista.

Bale på korset
Foto: Hallmark Entertainment.

Christian Bale – Maria, Jesu mor (1999)

Året innan hans ikoniska gestaltning av den hänsynslöse mördaren Patrick Bateman i American Psycho spelade Christian Bale Jesus i TV-filmen Maria, Jesu mor. I rollen som Maria ser vi ingen mindre än Pernilla August som samma år spelade mor till en annan man som nästan skulle kunna räknas som Jesus motsats. Jag syftar såklart till Darth Vader i Star Wars: Episode I - Det mörka hotet.

Will Ferrell som Jesus
Foto: Paramount Pictures.

Will Ferrell – Superstar (1999)

Med några år i Saturday Night Live och ett fåtal filmer på meritlistan gjorde Will Ferrell en bortglömd liten film som heter Superstar. Av alla skådespelare på denna listan var det nog Will som gjorde mig mest överraskad tills jag insåg att han bara gestaltar Jesus i en kort scen och chocken dämpades en aning. Mer än så kan jag tyvärr inte berätta om denna film eftersom jag helt enkelt glömt bort att se den.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL