5 saker vi hoppas på i Deadpool

5 saker vi hoppas på i Deadpool

Ejnar Andersson | Lista
07 februari 2016
Ejnar Andersson | Lista
07 februari 2016

Ser du fram emot premiären av Deadpool?

Premiären av Deadpool kommer allt närmare. Med mindre än en vecka kvar är jag taggad till tusen och väljer att ventilera mitt exploderande sinne på allt materiel som innehåller Deadpool jag kan komma över. Att säga att det skulle vara enkelt för Deadpool att leva upp till mina förväntningar vore århundradets underdrift. Med anledning av detta har jag tagit fram fem saker jag hoppas att jag får se när den har premiär på fredag.

1. Inte för mycket fokus på hur Wade Wilson blev Deadpool

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Om det var någonting som X-Men: Days of Future Past bevisade, så var det att inte allting behöver en ursprungshistoria. Vi kastades in i handlingen direkt och jag slapp oroa mig över var alla kom ifrån och de händelser som lett dem dit. Med alla reboots och andra omstarter, som blivit så populärt på sistone, hade det varit skönt om delen i filmen som fokuserar på Wades sjukdom och transformation vore så kort som möjligt. Ju mer tid för den käftiga legoknekten i den röda dräkten desto bättre!

2. Riva den "Fjärde väggen"

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Det finns ett fenomen i filmindustrin som kallas "Breaking the fourth wall". Detta kommer ifrån att när man filmar ett fyrkantigt rum kan man i de allra flesta fall endast visa tre väggar. Den fjärde väggen får representeras av kameralinsen eller TV-skärmen i förlängningen. När Frank Underwood i House of Cards tittar rakt in i kameran och talar direkt med tittaren är ett klockrent exempel på rivande av den fjärde väggen.

När det gäller Deadpool så är han väl medveten om att han är en seriefigur. Han pratar ofta direkt med läsaren och visar ofta att han har stor kunskap om vår värld och vår popkultur. Att vi får se detta i filmen har den senaste trailern gjort mycket tydligt. "Don't make the suit green! Or animated!" är en tydlig pik mot DC Comics Green Lantern från 2011. Min förhoppning är att det inte stannar här. Jag kommer bli mer än nöjd om jag får höra ett skämt på min bekostnad som biopublik.

3. Kreativ Action

Foto: Entertainment Weekly
Foto: Entertainment Weekly

Skillnaden mellan Deadpool och alla andra superhjältar är att han aldrig behöver ta sin egen säkerhet i beaktning. Självklart offrar sig gärna andra hjältar när det behövs, även om det betyder att de riskerar sina egna liv. Deadpool behöver inte ta den risken eftersom han är så odödlig det bara går att vara. Han kan kasta sig in i vilken situation som helst med huvudet före, vilket öppnar upp möjligheterna för mycket kreativ action. Vi har fått smakprov på detta i de trailers som redan släppts och jag vill bara ha mer och mer och mer.

4. Humor och action i balans

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Visst bjuds det på ett skratt då och då i de flesta superhjältefilmerna, fokus ligger alltid på action dock och det vore skönt med ett avbrott. Deadpool är den första riktiga chansen vi har för en superhjälteactionkomedi som fortfarande har en spännande handling. Att det kommer bli fullspäckat med humor har jag inga tvivel om, jag hoppas bara att det kommer vara en fungerande balans mellan humor och action. Action vi kan skratta åt och humor vi kan bli hänförda av.

5. Stan Lee

Foto: Albert L. Ortega
Foto: Albert L. Ortega

Att Stan Lee kommer göra sin sedvanliga cameoroll råder det inget tvivel om. Därför har jag valt att vara väldigt specifik i detta önskemål. Det jag hoppas på kan reduceras ner till en sak: Deadpool ska känna igen Stan Lee. Ett enkelt "What's Stan Lee doing here?" skulle vara fullt tillräckligt, men man kan alltid hoppas på en pik om alla hans cameoroller eller till och med lite dialog fram och tillbaka mellan Stan och Deadpool. Jag kan ärligt säga att om jag får se detta kommer det inte spela någon roll om resten av filmen är under all kritik, jag kommer lämna biosalongen med ett leende på läpparna.

Det var fem förhoppningar som för mig kommer göra "Deadpool" till ett riktigt mästerverk. Jag hoppas vi ses i biosalongen på fredag!