5 minnesvärda mafiosos

5 minnesvärda mafiosos

Uppdaterad 20 februari 2020 kl. 09:02 | Publicerad 07 januari 2017 kl. 17:01
ANNONS
ANNONS

Vilken mafioso anser du mest ikonisk?

Det är något fascinerande med maffian i filmer. Jag vet att det de sysslar med är omoraliskt på nästan alla plan, men ändå kan jag inte låta bli att charmas av deras livsstil. Ibland är de karismatiska stilikoner och ibland är de bara iskalla mördare. Här är fem mafiosos från filmvärlden som fastnat i mitt medvetande.

5. Lefty

donnie-brasco-2
Foto: TriStar Pictures

Från: Donnie Brasco (1997)

Spelad av: Al Pacino

Om det är någon som kan spela en sympatisk skurk så är det väl ändå Al Pacino. Här tar han Johnny Depps karaktär "Donnie" under sina vingar och kemin mellan Depp och Pacino är fantastisk men det är Pacino som lyser starkast i denna film som i sig inte är någon riktig höjdare.

4. Johnny Friendly

johnny_friendly
Foto: Columbia Pictures

Från: On the Waterfront (1954)

Spelad av: Lee J. Cobb

Även om det är Marlon Brando som briljerar här och som själv senare skulle bli förknippad med en maffiaroll, är det ändå Lee J. Cobbs korta men viktiga roll i denna klassiker som jag vill framhäva. På kort speltid lyckas han skapa en karaktär som man hatar rakt igenom, det är en svår uppgift.

3. John Rooney

di-paul-newman-road-to-perdition-gangster-gallery
Foto: 20th Century Fox

Från: Road to Perdition (2002)

Spelad av: Paul Newman

Legenden Paul Newman är maffiabossen i denna underskattade Sam Mendes-filmen som är full av vassa skådespelarinsatser från exempelvis Tom Hanks, Daniel Craig och Jude Law. Till en början verkar Rooney som en mysig farbror som spelar tärning i smyg med Tom Hanks karaktär "Michael Sullivan"s barn. Den åsikten förändras omgående.

2. Henry Hill

gfellas-henry5
Foto: Warner Bros.

Från: Goodfellas (1990)

Spelad av: Ray Liotta

Kanske den film där maffialivet verkar mest lockande. Ray Liotta har knappast gjort en bättre insats än här. Min favoritscen måste vara när han jagas av en helikopter under en hel förmiddag hög på kokain. Och vem kan glömma öppningsrepliken: "As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster."

1. Don Vito Corleone

the-godfather3
Foto: Paramount Pictures
image5full
Foto: Paramount Pictures

Från: Gudfadern (1972), Gudfadern del 2 (1974)

Spelad av: Marlon Brando, Robert De Niro

Något förutsägbar etta, men finns det något annat val? I del ett gör Brando en av filmhistoriens bästa roller och i del två visar De Niro varför han regerade under 70-talet. Vito Corleone är en komplex karaktär, inte bara en skurk. Han har känslor och samvetskval, han är den bästa av de bästa.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL