5 klassiska filmroller - Som kunde ha spelats av andra skådespelare

5 klassiska filmroller - Som kunde ha spelats av andra skådespelare

Filmtopp
Uppdaterad 03 april 2020 kl. 11:04 | Publicerad 31 oktober 2019 kl. 16:10

Visste du att dessa klassiska filmroller kunde sett väldigt annorlunda ut?

Hur väljs egentligen en skådespelare eller skådespelerska till en roll? Handlar det om talang som visas upp och intrycket som ges på audition? Handlar det om rykte, status, kontakter och hierarki i branschen? Eller handlar det mer om tur, slump och att vara vid rätt plats på rätt tillfälle? Här är fem klassiska filmroller som kanske osannolikt hade kunnat spelas av andra skådespelare.

Matthew McConaughey, som Jack Dawson - Titanic (1997)

Matthew McConaughey

Det kan vara skrattretande och svårt att föreställa sig, men Matthew McConaughey var mycket riktigt på audition tillsammans med Kate Winslet för rollen som den romantiske äventyraren Jack Dwason i James Camerons legendariskt framgångsrika Titanic.

Vid en intervju med Andy Cohen från januari i år får McConaughey frågan om han tror att han skulle gjort en bättre insats i filmen än Leonardo DiCaprio. Matthew, med ett leende på läpparna och med glimten i ögat, svarar:

– Auditionen gick väldigt bra, när jag gick därifrån fick jag ryggdunk för hur bra det faktiskt gick och jag ringde min agent för att säga ’där satt den’. Det uppkom ett rykte att jag blivit erbjuden rollen, men tackat nej, vilket inte stämde. Jag fick inte rollen, men det gick ju bra för DiCaprio ändå.

David Proval, som Tony Sopranos - The Sopranos (1999-2007)

David Proval

Det är svårt för oss att se någon annan än James Gandolfini spela maffiabossen Anthony ”Tony” Sopranos, men var valet alltid solklart?

Nej, faktiskt inte. David Chase, regissör och skapare av The Sopranos, hade faktiskt tänkt Mean Streets-skådisen David Proval som huvudrollsinnehavare, och även fast rollen senare gick till Gandolfini så återkom Proval i rollen Richie Aprile i seriens andra säsong.

”Det var en gåva för varje skådespelare som fick arbeta med Jimmy”, sa Proval i en intervju kort efter Gandolfinis död sommaren 2013.

Michelle Pfeiffer, som Clarice Starling- När lammen tystnar (1991)

Michelle Pfeiffer som Catwoman.

Trots att Jodie Foster bara något år innan produktionens början belönats med Oscar för hennes prestation i Anklagad (1988) så var regissören Jonathan Demme först inte övertygad om att Foster var den rätte för rollen som den nyexaminerade FBI-agenten Clarice Starling i filmatiseringen av Thomas Harris roman av samma namn.

Istället tillfrågades Scarface-stjärnan Michelle Pfeiffer, men som i sin tur avböjde rollen. ”Det var ett svårt beslut att fatta, men berättelsen och ämnet gjorde mig nervös”, motiverade Pfeiffer.

Därefter tillfrågades både Meg Ryan och Laura Dern, innan rollen till slut faktiskt landande på Foster, som genom sin passion för karaktären belönades med ytterligare en Oscar för När lammen tystnar.

Molly Ringwald, som Vivian Ward - Pretty Woman (1990)

Molly Ringwald.

Som medlem i ”The Brat Pack” spelade Molly Ringwald i 1980-talets mest karaktäristiska filmer, däribland Pretty in Pink och The Breakfast Club, men valde att avböja huvudrollen i Garry Marshalls 90-tals favorit Pretty Woman.

Utan någon som helst ånger valde Ringwald att tacka nej, och menade på att rollen var som gjord för Julia Roberts och att det var hennes skådespel som gjorde Pretty Woman till en succé.

Mel Gibson, som Maximus - Gladiator (2000)

Mel Gibson i Braveheart

Mel Gibson, då aktuell med Vad kvinnor vill ha erbjöds först rollen som General Maximus Decimus Meridius. Gibson, då vid 44 års ålder, ansåg att han var för gammal och tackade nej. Rollen gick då till Russel Crowe, då 36 år, som med filmen gjorde debut på Oscarsgalan samma år för sin prestation.

Edward Wikström

För mer läsning, se vår lista över barnskådespelarna från skräckklassikerna ser ut idag!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL