Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Phantom of the Opera.

5 filmer av Joel Schumacher du måste se

David Lindahl | Lista
29 juni 2020
David Lindahl | Lista
29 juni 2020

Ta dig tiden och hylla Joel Schumacher genom dessa fem måsten.

Den amerikanske regissörer Joel Schumacher har gått bort. Under sin karriär var han både omtalad för att ta ut svängarna och göra film om kontroversiella ämnen.

Vi hyllar Joel Schumacher och samlar fem av hans filmer som du måste ha sett.

Lost Boys (1987)

Lost Boys.

Michael och hans lillebror Sam flyttar till en ny stad och inser snabbt den är befolkad av blodsugande varelser som enbart kommer fram på natten. Värre blir det när Michael dras in i deras gäng och börjar bete sig konstigt.

Långt innan Twilight och glittrande vampyrer tog över världen gjorde Joel Schumacher film om coola unga vampyrgäng med nitar och läder på västkusten i USA. Dessutom med en ond Kiefer Sutherland högform.

Falling Down (1993)

Falling Down.

Alla har någon gång blivit trött och rent ut sagt skitförbannad på samhället. Men i stället för att återgå till vardagen bestämmer sig Michael Douglas karaktär i Falling Down för att agera på sin ilska och gå bärsärk.

Falling Down är både skrämmande realistisk i sin ton och samtidigt fullständigt galen och världsfrånvänd. Ett måste från Joel Schumachers repertoar.

Dödlig puls (1994)

Flatliners.

En grupp läkarstudenter börjar stanna hjärtat på varandra för ta reda på vad som händer efter döden. Men ju längre tiden går innan de upplivar varandra desto farligare blir det. Dessutom verkar det som att ondska följer med dem tillbaka från andra sidan.

Rädslan för döden och gåtan kring efterlivet gör Dödlig puls till en förvånansvärt effektiv thriller som utan överdrivna skrämselscener lyckas vara genuint obehaglig genom hela filmen. 

Phone Booth (2002)

Phone Booth.

En man passerar en telefonkiosk, det ringer, han kliver in och svarar. Ett stort misstag eftersom en mördare lyssnar i andra änden och hotar att skjuta honom om han lägger på.

Phone Booth är en intressant film som vidgar gränserna för vad som är dramaturgiskt möjligt kring att placera huvudhandlingen på ett enda trångt ställe. 

Fantomen på operan (2004)

Phantom of the Opera

Under 1880-talet får Paris mest majestätiska opera nya ägare som vill göra succé i staden. Men de räknar inte med att en fantom gömmer sig inne på operan och värre blir det när han börjar ställa krav på hur föreställningarna ska vara och fattar tycke för den nya sångerskan Christine.

I Fantomen på operan får Joel Schumacher leka med fantastiska scenografier och spännande ljussättningar, samtidigt som han levererar en härlig tolkning av en av de mest uppskattade operorna i modern tid.

Läs också vår djupdykning i Joel Schumachers mångsidiga karriär.

NÄSTA ARTIKEL