5 favoritskräckfilmer från 80-talet

5 favoritskräckfilmer från 80-talet

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 12:07 | Publicerad 05 november 2016 kl. 18:11

Var 80-talet skräckgenrens gyllene era?

1980-talet var utan tvekan ett definierande årtionde för skräckgenren. Otaliga titlar har blivit kultförklarade och har fått både uppföljare och remakes. Kvaliteten på filmerna är varierande – vissa är konstnärligt inriktade, medan många har en absurd dimension, där skräcken plötsligt förvandlas till komedi. Här är mina fem favoriter från 80-talet.

5. The Evil Dead (1981)

the-evil-dead-final
Foto: SF Studios

Handling: Fem vänner reser till en stuga i skogen där de av misstag råkar väcka onda demoner till liv.

Motivering: Specialeffekterna är skrattretande idag, men jag bara älskar Bruce Campbell som "Ash". En film som känns optimal att se med sitt kompisgäng och med en stor skål popcorn.

betyg_3

4. Re-Animator (1985)

1463932020869
Foto: Studio S Entertainment

Handling: En motiverad läkarstudent och hans flickvän blir inblandade i bisarra experiment där döda människor försöks väckas till liv.

Motivering: Verkligen mer åt det komiska hållet än det skräckfyllda, en sådan här knasig film skulle aldrig göras idag. Även då ansågs den för speciell då svenska statens biografbyrå förbjöd filmen, vilket i sig är rätt roligt.

betyg_3_5

3. An American Werewolf in London (1981)

an-american-werewolf-in-london-pictures-3
Foto: Europa Film

Handling: Två amerikanska college-studenter blir attackerade av en varulv vars existens lokalbefolkningen vägrar bekräfta.

Motivering: Kulturkrockar mellan amerikaner och engelsmän är alltid kul, men när en varulv blandas in så blir det ännu härligare. Regissör John Landis fick efter den här filmen förtroendet att göra den berömda musikvideon till Michael Jacksons Thriller.

betyg_3_5

2. The Thing (1982)

youve-got-to-be-fucking-kidding-me-5-things-you-might-not-know-about-john-carpenter-the-thing
Foto: United International Pictures

Handling: En grupp amerikanska forskare i Antarktis upptäcker en märklig utomjordisk varelse som tar över allt den kommer i kontakt med och förvandlar det till en del av sig självt.

Motivering: Alla de tidigare nämnda filmerna har en komisk touch i sig. The Thing är bara misär. Versionen från 1982 är faktiskt en remake av The Thing From Another World från 1951, och det finns till och med en ännu nyare version från 2011. Det råder ingen tvekan om att John Carpenters version är den bästa. Specialeffekterna håller fortfarande!

betyg_5

1. The Shining (1980)

the-shining
Foto: Warner-Columbia Film

Handling: En familj åker till ett öde hotell där Jack Torrance skall vara vaktmästare under vintermånaderna. Någonting stämmer inte med hotellet och Jack börjar långsamt tappa förståndet medan hans son - som besitter en speciell talang - börjar ana vansinnet.

Motivering: Inte bara en av de läskigaste skräckfilmerna, det är en av de bästa filmerna över huvud taget. Stanley Kubrick lyckas verkligen skapa en obehagskänsla genom att inte överförklara något, man tvingas inse att man inte kommer att få alla svar, därför fungerar den så väl! Jack Nicholson gör också en av filmhistoriens mest ikoniska roller - "Here's Johnny!"

betyg_5

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL