Då kommer Indiana Jones 5

5 bästa filmerna med Harrison Ford

24 maj 2023 kl. 19:05

Hollywoodstjärnans bästa filmer enligt IMDb

Harrison Ford är en av världens största filmstjärnor och han har medverkat i ett stort antal filmer som flera har kommit att bli riktiga klassiker. En av dessa är filmserien om arkeologen Indiana Jones, och nu när ytterligare en film i denna franchise snart har premiär listar vi stjärnans bästa filmer – enligt IMDb.

Indiana Jones and the Dial of Destiny är den femte filmen i serien, och den har efterlängtad biopremiär den 28 juni. Harrison Ford är som mest förknippad med bland annat dessa filmer, även om hans karriär har varit lång och mycket framgångsrik med diverse olika roller. Eftersom han är högaktuell med den nya Indiana Jones-filmen tittar vi nu tillbaka på hans tidigare verk och listar hans bästa filmer – enligt hemsidan IMDb

Här är Harrison Fords 5 bästa filmer – enligt IMDb 

Foto: Fox Film.

5. Jedins återkomst (1983)

Betyg på IMDb: 8,3/10 

Luke Skywalker (Mark Hamill) kämpar mot Jabba the Hut för att befria Han Solo (Harrison Ford) och rebellerna lyckas fly från Jabba. Han Solo och prinsessan Leia (Carrie Fisher) återförenas och slår sig samman med Chewbacca, Lando Calrissian (Billy Dee Williams), ewokerna och droiderna C-3PO och R2-D2 för att slåss mot rymdimperiet. Samtidigt försöker Luke locka tillbaka Darth Vader från den mörka sidan. 

Det finns inte så mycket att säga om Star Wars som inte redan konstaterats. Att hitta dessa filmer högt på listan är ingen högoddsare eftersom det är just Star Wars som Harrison Ford förknippas mest med utöver rollen som Indiana Jones. Den tredje filmen, eller sjätte med tanke på att det finns olika sätt att se på ordningen, är definitivt en man bör ha sett. Fast innan det behöver man läsa vidare, för det finns två andra filmer som måste ses först. 

Här streamar du: Jedins återkomst (1983)

Foto: Europa Film.

4. Apocalypse (1979)

Betyg på IMDb: 8,4/10 

Kapten Willard (Martin Sheen) skickas mitt under Vietnamkriget 1970 in i grannlandet Kambodja där han har i uppdrag att eliminera den mystiske amerikanske översten Kurtz (Marlon Brando) som sägs ha blivit galen. Tillsammans med flera andra beger sig Willard ut på sitt uppdrag och finner sig med tidens gång längre och längre ner i krigets mörker. 

Originaltiteln Apocalypse Now skapar mer igenkänning än den svenska varianten där ordet “now” har droppats. Denna film är ytterligare en klassiker som de flesta känner till, inte minst tack vare helikopterscenen till tonerna av Valkyriornas ritt eller den kända frasen “I love the smell of napalm in the morning”. Francis Ford Coppolas mästerverk är en gripande skildring av Vietnamkriget som definitivt hör hemma högt på denna lista. 

Här streamar du: Apocalypse (1979)

Foto: Cinema International Corporation.

3. Jakten på den försvunna skatten (1981)

Betyg på IMDb: 8,4/10 

Filmen utspelar sig 1936 när arkeologen och äventyraren Dr. Henry Walton "Indiana" Jones, Jr. (Harrison Ford) blir anlitad av den amerikanska staten för att hitta den försvunna Förbundsarken som sägs fortfarande innehålla de tio budorden. Samtidigt försöker nazisterna också få tag på skatten och Jones gör vad han kan på en resa full av faror och utmaningar för att hinna fram först. 

Inte förvånande att vi på plats tre hittar den första filmen i serien om den kända arkeologen och äventyraren, regisserad av Steven Spielberg. Indiana Jones är numera inte enbart filmer, utan har utvecklats till ett stort mediefenomen med bland annat serietidningar, spel, leksaker och bokserier. Fascinerande nog är storyn utvecklad av George Lucas, samma man som ligger bakom Star Wars – filmerna som tillsammans med Indiana Jones gjort Harrison Ford till en av tidernas största filmstjärnor.  

Här streamar du: Jakten på den försvunna skatten (1981)

Foto: Fox-Stockholm Film Distribution.

2. Stjärnornas krig (1977) 

Betyg på IMDb: 8,6/10 

Rymdimperiet, som tar order av den onde Darth Vader, håller prinsessan Leia (Carrie Fisher) fången i deras strid mot rebellerna i kampen om galaxen. Luke Skywalker (Mark Hamill) slår sig samman med den kaxiga piloten Han Solo (Harrison Ford), wookien Chewbacca och två droider för att rädda prinsessan, hjälpa rebellerna och återställa freden i galaxen. 

Denna och filmen på listans förstaplats finns båda med på topp 20 på IMDbs lista över de 100 bästa filmerna någonsin, sett till rankingen på deras hemsida, vilket bara det säger ganska mycket. Detta är den första filmen som släpptes om Star Wars, vilket var starten på antagligen det största filmfenomenet som någonsin skådats och som utvecklats till en världssuccé. Definitivt värd att se, om igen. 

Här streamar du: Stjärnornas krig (1977)

Foto: Fox Film.

1. Rymdimperiet slår tillbaka (1980) 

Betyg på IMDb: 8,7/10 

Äventyret från Stjärnornas krig fortsätter här i uppföljaren. Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford), prinsessan Leia (Carrie Fisher) och Chewbacca blir attackerade av imperiets soldater på isplaneten Hoth. Han och Leia flyr tillsammans i hans farkost Millennium Falcon, medan Luke tar sig till Dagobah för att hitta mästaren Yoda. Utan hans hjälp kan inte Luke överleva när den mörka sidan anfaller och han ställs inför strid mot Darth Vader. 

Det är ingen större överraskning att tre av de fem filmer som ligger högst på listan tillhör det globala fenomenet som är Star Wars och än mindre överraskande att det är de tre filmerna från originaltrilogin. Frågar man fans av Star Wars är dessa tre filmer mästerverk, vilket är svårt att argumentera emot. Och oftast är det just den andra filmen, eller femte beroende på föredraget räknesätt, som rankas högst och som definitivt förtjänar den här förstaplatsen. 

Här streamar du: Rymdimperiet slår tillbaka (1980)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL