5 av de främsta aktiva filmkompositörerna

5 av de främsta aktiva filmkompositörerna

Filmtopp
Filmtopp | Lista
19 januari 2017
Filmtopp
Filmtopp | Lista
19 januari 2017

Personerna bakom tonerna.

De allra flesta kollar nog på film för att följa en story, att se en favoritskådespelare eller avnjuta cool CGI. Vissa av oss lockas till biosalongerna på grund av filmkompositörens namn. Denna lista kan egentligen göras ofantligt lång och det finns en stor skara kompositörer som förtjänar att omnämnas, men här är i alla fall en handfull av dem.

Hans Zimmer

Hans Zimmer.

Zimmer är nog en av få som många skulle nämnas som bland de största kompositörerna inom dagens filmmusik. Med ett CV som sträcker sig över 30 år och med musik till filmer som Rain Man, Lejonkungen, The Rock, Pirates of the Carribean, och nu på senare tid, Inception, The Dark Knight och Interstellar, är han svår att inte ha med på denna lista. Lyssna och njut.

Ennio Morricone

ennio-morricone

Morricone ses av många som en mästare inom filmmusiken. Han är nog mest känd för sitt ledmotiv till Den gode, den onde, den fule. Han har flera gånger jobbat med Sergio Leone och komponerat musik till hans så kallade spaghettivästernfilmer.

Howard Shore

Howard Shore

Musiken till Sagan om Ringen-serien, Crash, Philadelphia och Seven är några av hans mästerverk. Shore dras ofta till filmer av de lite mörkare slaget. Här kan vi även hitta Hugo. Han har också gjort filmmusiken till alla David Cronenbergs filmer, förutom en, sedan 1979.

Jerry Goldsmith

Jerry Goldsmith

Alien, L.A. Confidential, The Omen och Patton är några av storfilmerna som Jerry Goldsmith har varit en del av. Under åren har han blivit nominerad och vunnit en del priser för sina verk, bland annat för Gremlins, Rambo och Mulan. Han blev även nominerad i kategorin Bästa filmmusik för Alien år 1979.

Angelo Badalamenti

Angelo Badalamenti

Angelo Badalamenti har gjort musik till flera mer konstnärliga filmer och serier, bland annat Twin Peaks och Mullholland Drive men även De förlorare barnens stad och Stalingrad. Filmer som kanske inte är riktigt lika lättillgängliga som övriga ovannämnda men som ändå absolut bör ses.

Vilken musik gillar du? Har du någon favorit? Diskutera gärna.

Fredrik Redestad