Fem av de äggligaste scenerna någonsin!

5 av de äggligaste scenerna någonsin – se dem på egen risk

Emil Oscar Rasmussen
30 mars 2024 kl. 08:03

Dagens påskägg bjuder på några mindre roliga överraskningar

Ägg. Den här listan handlar om ägg. Det är påsk och då ska saker och ting helt enkelt handla om ägg – så är det bara. I den här artikeln är det specifikt väldigt, väldigt äggliga äggscener från filmer och serier som det ska handla om.

Ägg, ägg, ägg i Cool Hand Luke.
Lite väl mycket ägg i Rebell i bojor (1967). Foto: Warner-Tonefilm AB.

Vi äter ägg, vi målar ägg, vi gömmer ägg, vi letar efter ägg, vi lägger godis i ägg, vi skriver listor om ägg som inkluderar äggstremt dåliga ordvitsar – är det inte lite väl mycket ägg på tapeten under påsken? 

Tydligen äter västvärlden hela sex miljoner ägg i timmen(!) under påskafton, och bara tanken på så många ägg gör mig lite illamående. Det kan bli för mycket av ägg – ja, till och med under påsken – och för att bevisa det tänkte jag bjuda på en lista med fem äggscener som får det att vända sig i magen. 

Innan vi inleder listan vill jag dock poängtera att jag inte är en person som avskyr ägg på något sätt. På skalan mellan min vän som knäcker ägg mot tänderna och äter dem råa till min vän som ogillar ägg så mycket att han intalat sig själv att han är allergisk (det är han inte), befinner jag mig någonstans mitt emellan. 

Med det sagt kan balansen mellan ett aptitligt inbjudande ägg och ett motbjudande ägg vara hårfin. Vissa dagar är lukten, smaken och konsistensen helt enkelt för mycket. 

Det är den där äckelkänslan som ägg kan orsaka, som de fem scenerna nedan fångar så mästerligt. 

Här kommer fem av de äggligaste scenerna någonsin, presenterade från minst till mest motbjudande. Enjoy! 

5. Rocky tränar bort all form av självrespekt

Klockan är fyra på morgonen, du vaknar upp i dina blåa tangakalsonger och du måste börja hårdträna för att komma i ditt livs form – vad gör du? Är du Rocky Balboa startar du givetvis dagen med att svepa fem råa ägg.  

På Imdb beskrivs “Rocky” (1976) som en film om en boxare som går en kamp för sin självrespekts skull. Det känns som en aningen ironisk liten synopsis med tanke på att den här scenen visar upp en man som helt uppenbart har gett upp för längesen. 

Att mitt i natten klunka i sig råa ägg så att det rinner ner längs hakan är varken receptet på en bra diet eller att bli en vinnare i livet. 

När jag ser Sylvester Stallone, i rollen Rocky, stappla upp ur sängen på det där sättet, så räknar jag med att få se honom göra någonting extremt osexigt – och det är det som gör att scenen endast landar på plats fem. Scenen saknar helt enkelt chockfaktor eller kontext nog för att tilldelas en bättre placering på den här listan.

4. Napoleon Dynamite bjuds på en uppfriskande lunch i värmen

Kontext var det. Det är omständigheterna i den här scenen från Napoleon Dynamite (2004) som gör den både rolig och äcklig. Efter en svettig förmiddag, med hårt arbete bland höns som värper på beställning, vad är man då sugen på till lunch? 

Kanske något svalkande som en sallad och ett glas lemonad? Eller kokt ägg, äggmacka och råa ägg som dryck?

Förutsättningarna här är tillräckligt bra för att den här scenen skulle kunna kvala in på en bättre placering, men den är över innan den egentligen hinner bli riktigt äckligt. Jag är visserligen tacksam över att den inte går för långt. I sin nuvarande form kan jag nämligen le åt scenen mer än vad jag äcklas av den.

MER LÄSNING: 6 lågbudgetfilmer som förvandlades till blockbusters

3. Dwight utmanar Pams känsliga bebismage i The Office

Alla vet att gravida kan vara rejält äckelmagade, så utmana inte ödet genom att glufsa i dig ägg framför näsan på någon som väntar barn. Det kan nämligen sluta rejält illa – som i den här scenen från The Office (säsong 6, avsnitt 4).

Det brukar inte vara en alltför stor utmaning att hålla en viss distans till sånt som händer i en sitcom (med tanke på hur uppskruvad världen är), men den här lilla sekvensen lyckas trots allt reta kräkreflexen på riktigt. 

Kedjereaktionen, hur spyan sipprar igenom Angelas (Angela Kinsey) händer och hur äckligt äggets grönaktiga gula ser ut, är alla bidragande faktorer till att scenen från The Office tilldelas en av den här listans pallplatser.

2. Det är klart att 50 ägg inte är för mycket för Cool Hand Luke?

Trauma. Jag har varit med om ett trauma. Bry er inte om hur Luke mår efter att ha ätit 50 ägg, tänk på mig istället! Att ens behöva fantisera om att trycka i sig 50 ägg borde väl klassas som någon form av tortyr? 

Bara för att du kan äta 50 ägg betyder det inte att du borde göra det. Kom igen, Luke!

Sättet som Paul Newman gestaltar den svällande äggkoma som Luke långsamt försjunker in i, hur de sista äggen måste pressas in i hans mun, den tickande klockan, längden på scenen – det här är helt enkelt mästerligt vidrigt. 

Silvermedaljen går alltså ohotat till äggscenen i klassikern Rebell i bojor (1967), med motiveringen att den faktiskt lyckas kombinera kvalitet med påtagliga äckelnivåer. 

1. Tampopo är nudlarnas drottning och bjuder på den äggligaste scenen någonsin

Innan den här listan skulle skrivas visste jag inte vad “Tampopo - nudlarnas drottning” (1985) var för film, men efter att ha gjort min research är jag nu säker på två saker:

     1. Den innehåller en scen som är den givna listettan.

     2. Jag kommer inte att kasta mig över den här filmen i första taget.

Well, det var steamy och sexigt, eller hur? 

Jag känner mig aningen mållös efter att ha sett den här scenen. Den är liksom motbjudande på så väldigt många nivåer. Trots att den är medvetet äcklig och driver med det krystat romantiska så blir den för mycket. 

Det puttenuttiga tillsammans med det råa ägget som halkar fram och tillbaka mellan munnarna är det ultimata beviset på att det kan bli för mycket av det goda. En minut av en sladdrig gula som byter mun är för mycket ägg för mig i alla fall. 

Glad påsk allihopa, hoppas att någon av scenerna i listan kan hjälpa er med aptiten inför påskbordet. Och förlåt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL