Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
5 actionpackade julfilmer

5 actionpackade julfilmer

Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Lista
23 december 2016
Andreas Ziegler
Andreas Ziegler | Lista
23 december 2016

Det ska vara fart och fläkt under julen!

En romantisk och mysig julfilm? Knappast! Julen är mer än stilla nätter och fridfullt fallande snö – här kommer julfilmerna som är fyllda av action!

machine-gun

Så här till jul finns det många filmer att se som hör till högtiden. Många vill onekligen se den underbart söta Love Actually. Amerikanerna kollar gärna på It’s a Wonderful Life. I Sverige har vi blivit rätt förtjusta i Tomten är far till alla barnen. För mig har julen dock alltid gått i actionfilmens tecken.

Det hela började för ungefär tjugo år sidan när jag och min mamma plockade ner en actionklassiker från bokhyllan. Denna film kom vi sedan att se varje år på julafton. Vilken film detta är, sparar jag till förstaplatsen.

Jag har tagit mig vissa friheter med vilka filmer som är med på listan. Huvudkriterierna för att en film ska få vara med är att den ska utspela sig i jultider och att det ska finnas åtminstone ett par actionsekvenser med i filmen. Tomten är far till alla barnen, som har en sekvens där Peter Haber spöar skiten ur en jultomte, räknas dock inte.

5. Klappjakten

jingle
Foto: Fox Film

Det känns som att en lista med actionfilmer inte är komplett utan en film med Arnold Schwarzenegger. Här spelar han en far som har glömt att köpa det enda sin son önskar sig i julklapp; en actionfigur som är så pass eftertraktad att det verkar nästintill omöjligt att få tag på ett exemplar på julafton.

Det här är nog den mest barnvänliga av Schwarzeneggers filmer. Det blir inte mycket blodskvätt, men gamle Arnie hinner med att slåss mot ett gäng tomtar som langar stulna leksaker och strider mot en annan leksaksjägare iklädd ett jet-pak. Min favoritsekvens är dock när den muskulöse österrikaren joggar fram längs en gata, skrattandes medan han läser upp namnen på alla Tomtens renar.

4. Ensam Hemma 2 - vilse i New York

home-alone-2
Foto: Fox Film

Den första filmen är en klassiker. I actionsammanhang är dock den andra filmen strået vassare. Macaulay Culkin är tillbaka som den uppfinningsrike Kevin. Den här gången måste han tampas med en sniken concierge, spelad av en underbart smilande Tim Curry, likväl som vatten-/tejp-banditerna Harry (Joe Pesci) och Marv (Daniel Stern).

Fällorna i den här filmen är snudd på sadistiska, bland annat i form av tegelstenar mot huvudet och ordentliga elstötar. Det är svårt att ta ett steg upp från ett bra original, men denna film lyckas.

3. The Long Kiss Goodnight

the-long-kiss
Foto: Sandrew Film

Geena Davis visar oss vem den hårdaste actionbruden någonsin är när hon spelar en lönnmördare med minnesförlust. Det blir actionpackat så det står härliga till när hon börjar minnas sin tidigare karriär lagom till jul. Tillsammans med en Samuel L. Jackson i komisk högform tar hon sig an ett gäng skurkar som föga anar att jultomten endast har ond bråd död i sin säck i år.

Filmer som bjuder på en så här välavvägd blandning av action och komedi ser vi sällan nu för tiden. Vid ett tillfälle följs ett par uppkäftiga kommentarer av en explosion som kastar en karaktär ut genom ett fönster så att han landar i en gran, passande nog. När han slutligen landar på marken kastar han en kniv och dödar en skurk.

2. Die Hard

Bruce Willis i Die Hard
Foto: Fox Film

Många skulle nog säga att Die Hard är den allra bästa filmen i action/jul-genren, men jag håller nog inte riktigt med .

John McClane (Bruce Willis) tvingas konfrontera ett dussin terrorister i en skyskrapa. Och allt han ville var att fira jul med sin fru. Actionsekvenserna är spännande, eftersom McClane, till skillnad från andra samtida actionhjältar, inte bara kan stå på samma plats och meja ner sina motståndare; han måste använda sig av list och förlita sig på tur för att ta sig an de tungt beväpnade skurkarna.

Alan Rickman är underbar som den sofistikerade skurken Hans Gruber, en perfekt motpol till Bruce Willis råbarkade actionhjälte. Få personer kan bli så skitiga och blodiga som Willis.

1. Dödligt vapen

Foto: Warner-Columbia Film

Det var alltså denna film jag och min mamma plockade ner från bokhyllan för ungefär tjugo år sedan. Precis som Die Hard, är detta fortfarande en av de bästa filmerna i action-genren.

Mel Gibson och Danny Glover spelar radarparet Martin Riggs och Roger Murtaugh. Familjefadern Murtaugh har precis fyllt femtio och vill kanske ta det lite lugnare. Det finns dock ingen chans till det när han paras ihop med den självmordsbenägne Riggs. Gibson är mycket övertygande som en deprimerad änkling, men Glover är nog roligast, med sitt eviga mumlande (”No, don’t, not out on the ledge”).

Dödligt Vapen kanske inte slår Die Hard egentligen; de är ungefär lika bra. Men den har ett större värde som julfilm, då den handlar om hur Riggs, som precis förlorat sin fru, kan gå vidare i livet och finna ett värde i att fira jul igen. Innan dess bjuds vi dock på explosioner, eldstrider i en saltöken och en uppgörelse som heter duga mellan Riggs och Mr. Joshua, en av de bästa skurkarna i filmhistorien, underbart spelad av Gary Busey, som numera är mest känd för att vara lite halvgalen. Och Ifall ni undrar; ni kan hoppa över den nya TV-serien. Den är inte bra.

NÄSTA ARTIKEL