Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bosch

Bästa TV-serier 2015

Jonatan Blomberg | Lista
30 december 2015
Jonatan Blomberg | Lista
30 december 2015

Välkommen, idag rankas 2015:s bästa TV-serier!

Årets näst sista dag, vad passar då bättre än en sammanfattning och rangordning av de nya TV-serier 2015 har haft att erbjuda? Om du är intresserad av de bästa serierna 2016, kan du spana in vår lista här.

Två kriterium behöver uppfyllas för att komma med på listan:

  • Releasedatum under 2015.
  • Jag ska ha hunnit se samtliga släppta avsnitt (därav faller en del bra och ett stort gäng sumpträskliknande bottennapps serier bort).

30. Bubblare

ash-vs-evil-dead-560d9c74e3ba7
Foto: Starz

Inleder listan med en handfull serier som jag inte har hunnit se alla avsnitt av ännu, men som verkar lovande! 

Ash vs Evil Dead – Distributör: Starz.

The Man in the High Castle – Distributör: Amazon.

Grace And Frankie – Distributör: Netflix.

 

Jag vill också passa på med att från botten av mitt hjärta, varna för de förskräckliga pilotavsnitten av:

Minority Report – Distributör: Fox.

The Art of More – Distributör: Crackle

Med det sagt är det dags att blicka tillbaka och minnas årets höjdpunkter - 2015:s bästa TV-serier.

29. The Brink

the-brink
Foto: HBO Nordic

Skapare: Kim Benabib & Roberto Benabib
Distributör: HBO
Antal avsnitt: 10 (nedlagd)

Handling: Vi befinner oss ”on the brink” av ett tredje världskrig. Till vår hjälp har vi en sexgalen utrikesminister (Tim Robbins) och hans vän (Jack Black), som förser utrikesministern med kvinnor och braj. To the rescue!

Varför du bör se denna serie: Jack Black-fanatiker? Go for it! Just det, nämnde jag att serien är nedlagd?

Betyg 1

28. Ballers

ballers
Foto: HBO Nordic

Skapare: Stephen Levinson
Distributör: HBO
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: En pensionerad amerikansk fotbollsspelare ska försöka försörja sig som finansiell rådgivare åt andra, aktiva, fotbollsspelare.

Varför du bör se denna serie: Om du gillar Dwayne ”The Rock” Johnson – why not. Om inte, ja…, om du gillar silikontuttar så kanske. Annars kan du hoppa över Ballers helt och hållet. 

27. Fear the Walking Dead 

fear-twd
Foto: HBO Nordic

Skapare: Dave Erickson & Robert Kirkman
Distributör: AMC
Antal avsnitt hittills: 6

Handling: Samma handling som i originalserien The Walking Dead. Vi får följa några individer som ska försöka överleva i en ny värld med zombies som grannar. 

Det som lockade mig med Fear the Walking Dead var att avsnitten skulle äga rum under den tid vi missade i originalserien när huvudpersonen (Rick) låg i koma. Men istället för att få veta särskilt mycket nytt, får vi helt enkelt följa en ny grupp människor, som är något sämre och mindre intressanta än de karaktärerna vi finner i originalserien.

Varför du bör se denna serie: Du bör se Fear the Walking Dead om du absolut inte kan få nog av zombies.

26. Humans

humans

Skapare: Sam Vincent & Jonathan Brackley
Distributör: Channel 4/AMC
Antal avsnitt hittills: 8

Handling: Humans är en remake av den svenska TV-serien Äkta människor. Människoliknande robotar tar hand om oss allt mer. En grupp robotar, som har fått AI (artificell intelligens) och börjat utveckla känslor, är eftersökta av företaget som ligger bakom originalprodukterna.  

Varför du bör se denna serie: Hm, ja, om du gillade Äkta människor och väldigt gärna vill se exakt samma sak igen fast med britter i huvudrollerna. Här har du din chans! 

25. Blindspot 

blindspot-hero

Skapare: Martin Gero
Distributör: NBC
Antal avsnitt hittills: 10 av 23 (uppehåll över julen)

Handling: En kvinna utan något minne hittas nedpackad – naken och nytatuerad – i en väska mitt på Time Square i New York.

Till en början ett spännande upplägg. Dessvärre handlar samtliga avsnitt om att varje tatuering på kvinnans kropp förutser ett brott, som måste bekämpas. Historien har hittills inte rört sig mer än några centimeter.

Varför du bör se denna serie: Du bör se denna serie om du gillar tatueringar. 

24. Wayward Pines 

wayward

Skapare: Chad Hodge
Distributör: Fox
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: Ethan Burke (Matt Dillon) utreder ett försvinnande av två FBI-kollegor. Han hittar dem under mystiska omständigheter.

Varför du bör se denna serie: Den här serien har en bra premiss och en väldigt bra och vågad twist, som jag inte tänker förklara närmare. Känslan är som en blandning av Lost och Under The Dome. Det finns tyvärr fler Under the Dome-aktiga avsnitt än Lost-iga därav den låga placering på listan. 

Jag kommer ge säsong två ett par avsnitt eftersom det finns en del idéer jag gillar med den här serien.

betyg_3

23. Quantico

quantico

Skapare: Joshua Safran
Distributör: ABC
Antal avsnitt hittills: 11 av 22 (uppehåll över jul)

Handling: Denna serien utspelar sig under två olika tidslinjer. En på FBIs träningsanläggning, Quantico, och en efter att en terroristattack har skett. Någon av de karaktärer, som vi får följa under sin FBI-träning, tros ligga bakom attentatet i den senare tidslinjen.

Varför du bör se denna serie: Ja, det kan man fråga sig. Det här är en serie perfekt för att återställa hjärnan. En kaffebönas roll vid parfymdisken så att säga. Mellan ett The Leftovers-avsnitt och ett Fargo-avsnitt kan det här få dig att uppskatta mästerverken som faktiskt finns där ute utan att känna att din tid helt missbrukas. 

betyg_3

22. Wet Hot American Summer: First Day of Camp

WHAS-6310.CR2

Skapare: David Wain & Michael Showalter
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 8

Handling: Under de inledande åtta avsnitten får vi ta del av vad ett gäng ungdomar, spelade av alldeles för gamla skådespelare, hittar på under de första åtta timmarna på ett sommarkollo.

Varför du bör se denna serie: Om du gillade filmen med samma namn, är Wet Hot American Summer helt klart något för dig. Urflippad humor och många väldigt roliga scener! Med det sagt så är det inte riktigt min typ av serie. Är säker på att den kan passa mycket bättre för någon med rätt typ av humor.

betyg_3

21. Battle Creek

battle-creek

Skapare: Vince Gilligan & David Shore
Distributör: CBS
Antal avsnitt hittills: 13 (nedlagd men komplett säsong)

Handling: En mindre ort får förstärkning på sitt poliskontor av FBI-agenten Milton (Josh Duhamel). Tillsammans med brottsutredaren Russ (Dean Winters) börjar det nya tillskottet lösa brott, men Miltons och Russ tillvägagångssätt är väldigt olika.

Varför du bör se denna serie: Vince Gilligan som ligger bakom Breaking Bad ligger även bakom denna satsning. Problemet för mig, och övriga publiken (vad det verkar), är att de kör på en klassisk polisseriestil med ett fall per avsnitt. Battle Creek är trots detta helt klart sevärd. Serien lades ned efter en säsong, men jag tycker ändå att den är värd en chans. Den slutar inte med en cliffhanger.

betyg_3

20. River

river

Skapare: Abi Morgan
Distributör: BBC One
Antal avsnitt hittills: 6

Handling: En brittisk polisserie, som kretsar kring en utredning av mordet på brottsutredaren John Rivers kollega.

Varför du bör se denna serie: Stellan Skarsgård är brilliant. Underbart att se honom varje minut, men jag kände mig mer intresserad av Stellan än av själva fallet han utreder.

betyg_3

19. Agent Carter

agentcarter1

Skapare: Christopher Markus & Stephen McFeely
Distributör: ABC
Antal avsnitt hittills: 8

Handling: Peggy Carter var Captain Americas käresta och kick-ass kollega innan han försvann. Vi kommer in i storyn när Howard Stark (Iron Mans farsa) blir anklagad för högförräderi. Peggy, som sedan tidigare är vän med Howard, är den enda, utöver Starks butler Edwin, som tar hans parti.

Varför du bör se denna serie: Om du gillar Marvel eller starka kvinnoroller i ett superförtryckande klimat, kommer du garanterat att gilla denna serie. Den visar ännu en gång att det Marvel gör bäst, är TV-serier! 

betyg_3

18. Narcos

narcos

Skapare: Carlo Bernard, Chris Brancato, Doug Miro & Paul Eckstein
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: En dramaserie med dokumentärkänsla om drogkungen Pablo Escobar och hans liv. 

Varför du bör se denna serie: Kritikerrosad och en av de TV-serier som lyckats knipa flest Golden Globe-nomineringar. För mig lyfte aldrig serien helt då jag konstant togs ut ur den med alla inklippta dokumentärbilder och (den för mig irriterande) voice-overn. Jag älskade den däremot bitvis och likt andra Netflix-serier är den otroligt välproducerad. 

betyg_3

17. Sense8

sense8

Skapare: J. Michael Straczynski, Andy Wachowski & Lana Wachowski
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 12

Handling: Åtta, över jorden spridda, personers sinnen sammankopplas plötsligt. Tillsammans, med deras unika egenskaper, kan de hjälpa varandra ur kniviga situationer.

Varför du bör se denna serie: Till en början var det en aning förvirrande med åtta huvudpersoner. De första avsnitten imponerade inte med mer än att de var snyggt utförda, vilket fick mig att sitta kvar. Den andra halvan av säsongen är av en avsevärt högre klass och avslutas med ett crescendo. Helt klart sevärd!

betyg_3

16. The Expanse

the-expanse-syfy-netflix

Skapare: Mark Fergus & Hawk Ostby
Distributör: SyFy
Antal avsnitt hittills4 av 10 (säsongsuppehåll över jul)

Handling: Politik. Förtryck. Jorden vs Mars. Någon har en ondskefull masterplan som håller på att sättas i verket – i rymden! Jorden och Mars är båda befolkade och fientligt inställda till varandra men under en vapenvila. 

Vi har hittills bara hunnit få fyra avsnitt av The Expanse, men den har vuxit för mig med varje avsnitt som har släppts. Likaså påminner seriens känsla allt mer om Battlestar Galactica.

Varför du bör se denna serie: Om du gillar rymdproduktioner är det här det bästa i TV-serieväg på länge!

Betyg 4

15. Limitless

limitlesscanren12

Skapare: Craig Sweeny
Distributör: CBS
Antal avsnitt hittills11 av 22 (säsongsuppehåll över jul)

Handling: Limitless är fortsättning på den värld som skapades av filmen med samma namn. NCT är en drog som gör att du får tillgång till i princip hela hjärnans kapacitet – problemet är att du dör kort därefter av biverkningarna.

Varför du bör se denna serie: Årets bästa nya buddy cop-serie, det finns en hel drös av serier med en civil person som kopplas ihop med en polis på grund av att de är ena rackare på att lösa brott tillsammans. 

Limitless står ut ur mängden och tar riktig fart efter ett par avsnitt. En annan orsak till att se denna är att Jennifer Carpenter, som spelade Dexters syster i Dexter, ÄNTLIGEN är tillbaka och är vår polis i buddy cop-mixen. 

Betyg 4

14. Bosch

bosch_s01e01_still

Skapare: Michael Connelly
Distributör: Amazon
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: Traditionell bokdeckare av Michael Connelly översatt till serie. Ett mord som ska utredas men utredningen växer sig större.

Varför du bör se denna serie: Enormt snygg serie med Titus Welliver som gör sitt livs bästa roll. Ett berättarsätt som påminner om en blandning av brittiska The Fall och säsong 2 av HBOs True Detective.

Betyg 4

13. The Last Panthers

the-last-panthers

Skapare: Jack Thorne
Distributör: BSkyB/Canal+/Sky Atlantic HD
Antal avsnitt hittills: 6

Handling: En diamantstöld går, delvis, fel och sätter ett gäng olika bollar i rullning.

Varför du bör se denna serie: The Last Panters utspelar sig över stora delar av Europa med huvudkaraktärer som talar, franska, serbiska och engelska som modersmål. Det är väldigt intensiv och välproducerad. 

Svenske Johan Renck står för regin av samtliga avsnitt och lyckas förmedla toppkvalité rakt igenom!

Betyg 4

12. Club de Cuervos

club-de-cuervos

Skapare: Gary Alazraki & Michael Lam
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 13

Handling: Två syskon ärver ett fotbollslag i den mexikanska fotbollsligan och försöker båda ta kontroll över ledningen av klubben.

Varför du bör se denna serie: Netflix första originalproduktion på ett annat språk än engelska.Precis som vanligt är även denna serie oerhört välproducerad. Mycket underhållande och innehåller förhållandevis väldigt lite fotboll. Låt dig inte det avskräckas om du inte är fotbollsfrälst.

Betyg 4

11. Into the Badlands

Skapare: Alfred Gough & Miles Millar
Distributör: AMC
Antal avsnitt hittills: 6

Handling: Det är inte helt lätt att beskriva handlingen – men vi befinner oss i en Mad Max-liknande värld med karaktärer kastade ur Quentin Tarantinos Kill Bill med en bitvis övernaturlig och politisk touch á la Game of Thrones. Här följer vi en karaktär, som fram tills vi lär känna honom har gjort allt vad ”baronen” i hans distrikt har bett honom om – tills han träffar en underlig pojke… 

Varför du bör se denna serieKill Bill, Mad Max: Fury Road och Game of Thrones, gillar du dessa lär du även gilla Into the Badlands. Med endast 6 avsnitt släpper AMC här en kompakt och visuellt fantastisk första säsong. 

Om du har svårt för grafiskt våld, framförallt för samurajliknande svärd som skär genom mänskligt kött likt en smörkniv skär i smöret en kall vinterdag i bastun – så är detta inget för dig. För alla andra är detta årets bästa actionserie.

Betyg 4

Bästa NYA TV-serier 2015: Topp 10

Nedan kan du ta del av de 10 bästa NYA TV-serier, som visades under 2015.

10. Flesh and Bone

Flesh and Bone 2015

Skapare: Moira Walley-Beckett
Distributör: Starz

Antal avsnitt hittills: 8

Handling: En balettdansös med ett minst sagt skakigt emotionellt bagage flyttar till New York för att – dansa. 

Varför du bör se denna serie: Om du gillade Black Swan så finns det mycket att hämta här. Serien är från Starz som är kända för mycket naket i sina produktioner, så även här – till en början.

Bortse från det nakna (om ni har problem med det) och njut av en bra och välgjord produktion. Serien växer för varje avsnitt som går och avslutas med en fantastisk final.

Betyg 4

9. Mr. Robot

mr-robot

Skapare: Sam Esmail
Distributör: USA Network
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: Hackers, drogmissbruk, mental sjukdom och Evil Corp. 

Varför du bör se denna serie: En psykologiskt krävande och spännande serie som lyckas gripa tag i tittaren redan under pilotavsnittet. Rami Malik och Martin Wallström gör båda två utsökta rollprestationer. 

Jag fick en känsla av David Finchers Fight Club och Netflixproducerade House of Cards när avsnitten avverkades – vilket är mer än goda associationer för en helt ny serie att frambringa. En av årets verkliga chock-serier som kom utan förvarning!

Betyg 4

8. Jessica Jones

sr-ritter

Skapare: Melissa Rosenberg
Distributör: Netflix

Antal avsnitt hittills: 13

Handling: En före detta superhjältinna, nu privatdetektiv, med Pippi-krafter och PTSD från att ha blivit kidnappad av en superskurk med förmågan att styra folks viljor. Grejer händer, folk kastas.

Varför du bör se denna serie: Om du gillar superhjältar så har du hittat rätt, vi serveras dessutom en lyckad Marvelskurk. Ännu en mörk, välproducerat och snygg Netflix-satsning. 

Kuriosa: Netflix andra av fem serier i samarbete med Marvel och vi får även bekanta oss med nästa series huvudkaraktär, hårdhudade Luke Cage, som en bikaraktär i denna.

Betyg 4

7. Better Call Saul

better-call-saul

Skapare: Vince Gilligan & Peter Gould
Distributör: AMC
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: Jimmy McGill är en småstadsadvokat som drömmer om något större. Det här är historien om hur och varför han tillslut blir Saul Goodman.

Varför du bör se denna serie: En spin-off på en av världens bästa TV-serier genom tiderna, Breaking Bad. Slutet av moderserien knyts fint ihop med början av Better Call Saul, som alltså utspelar sig innan vi lär känna hans karaktär i Breaking Bad. Med samma typ av svart humor och drama berättas Saul Goodmans historia. Serien är en värdig spin-off!

Betyg 4

6. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

the-jinx

Skapare: Andrew Jarecki
Distributör: HBO

Antal avsnitt hittills: 6 (mini-serie)

Handling: En dokumentärserie inom true crime-genren. En påstådd mördare, oskyldig eller inte? Djupdykning i det amerikanska rättsväsendet och medielandskapet.

Varför du bör se denna serie: Ni kanske känner igen beskrivningen av handlingen från Making a Murderer (plats 2 på listan)? Dessa serier har jämförts mycket och båda är otroligt bra. The Jinx fokuserar lite mer på personen och har en mer skrämmande känsla än sin true crime-partner. Se detta!

Betyg 4

5. Master of None

masterofnone

Skapare: Aziz Ansari & Alan Yang
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: En serie löst baserad på komikern och skådespelaren Aziz Ansaris liv.

Varför du bör se denna serie: Vi får i 10 avsnitt följa karaktären Dev och hans liv där varje avsnitt fungerar som ett kapitel ur hans liv med ett särskilt tema i varje avsnitt.

Jag har själv svårt för komediserier vilket den här, enligt IMDb, är men tillskillnad från vanliga komedier är denna dramakomedi ingenting som rättar sig efter en färdig mall á la sitcom-där-alla-är-exakt-likadana-bara-med-olika-ansikten. Varnar för att avsnitt 9 ”Mornings” är äckligt bra.

Kuriosa: Devs föräldrar i serien är Azizs riktiga föräldrar.

Betyg 4

4. Show Me a Hero

show-me-a-hero

Skapare: Paul Haggis
Distributör: HBO
Antal avsnitt hittills: 6 (mini-serie)

Handling: Yonkers´ borgmästare stöter på enorma problem från sina väljare när det visar sig att det måste byggas hus billiga nog för även de fattigaste mitt i ett område av vita medelklassinvånare.

Varför du bör se denna serie: En sann historia från slutet av 1980-talet, läs inte på innan du ser serien för bästa effekt. Borgmästaren spelad av den fullkomligt gudomliga Oscar Isaac som gör varje sekund snudd på magisk. 

Jag skulle vilja säga att den här miniserien (blir alltså inte fler avsnitt än dessa sex) kommer ut i helt rätt tid. Den visar på så många fördomar, rasism, politiskt rävspel, viljan att lämna avtryck och alla VET på båda sidor att just deras sida har helt rätt. 

Betyg 4

3. Daredevil

daredevil

Skapare: Drew Goddard
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 13

Handling: En blind advokat i sina bästa år bekämpar brott på gatorna – med hjälp av sina övermänskliga ”krafter”. 

Varför du bör se denna serie: Ytterligare en enormt välproducerad och snygg serie av Netflix. Vi får här ta del av Daredevils origin-story och den är mörk, snygg och en av de absolut bästa översättningarna av en superhjälte från comics till TV-serie, någonsin. 

Kuriosa: Netflix första av fem serier i samarbete med Marvel där de bygger upp en mörkare del av Marveluniversumet än den vi tidigare har fått ta del av i Marvelfilmerna.

Betyg 4

2. Making a Murderer

making-a-murderer

Skapare: Moira Demos & Laura Ricciardi
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: En dokumentärserie inom true crime-genren. En påstådd våldtäktsman och mördare, oskyldig eller inte? Djupdykning i det amerikanska rättsväsendet. 

Varför du bör se denna serie: Det går inte sluta titta. Det är FRUKTANSVÄRT. Du bara måste se detta. Snälla, gör det. 

OBS: Läs inte på något om fallet på förhand.

betyg_5

1. Bloodline

bloodline

Skapare: Glenn Kessler, Todd A. Kessler & Daniel Zelman
Distributör: Netflix
Antal avsnitt hittills: 13

Handling: Ett familjedrama av sällan skådat slag utspelar sig när det svarta fåret, äldsta brodern, i familjen återvänder hem efter många år och river upp sår från familjens förflutna.

Varför du bör se denna serie: Detta är årets i särklass starkaste nya serie och cementerar bilden av Netflix som en kvalitetsdistributör – vilket även kommer synas senare i listan. Hela säsongen är fantastisk men de sista 5 avsnitten visar den mest tydliga 10/10-nivå du kommer att hitta i år. Oerhört välproducerad.

betyg_5

Jag hoppas att du åtminstone hittat någon ny serie i listan här ovan, som ni känner er sugna på.

Jag kommer nästa onsdag att presentera de 15 TV-serier som jag ser fram emot mest under året 2016.

Tills dess önskar jag er alla – en god fortsättning och ett trevligt nyårsfirande imorgon!

NÄSTA ARTIKEL