Fantastiskt vetande: westernfilm

Fantastiskt vetande: westernfilm

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 23 april 2015 kl. 15:04
ANNONS
ANNONS

Det var bättre förr

Filmtopp presenterar ännu en lista i serien "Fantastiskt vetande". Denna gången ligger fokus på westerfilm och ett visst vurmande för det som en gång var...

how-the-west-was-won
Foto: AB Metro-Goldwyn-Mayer

Uttrycket ”det var bättre förr” syftar på en nostalgisk tillbakablick på gångna tider. Med detta uttryck i filmsammanhang, vidare på temat western, passar klassikern "How the West Was Won" (1963) in. För sin tid var filmen en av de mest ambitiösa produktioner som hade gjorts med hela eliten av Hollywoods stjärnskådespelare i rollerna: James Stewart, Debbie Reynolds, Gregory Peck, George Peppard, Henry Fonda, John Wayne, Karl Malden, Carroll Baker och Spencer Tracy. I tillägg medverkade hela 4 olika regissörer under projektets gång.

Mest häpnadsväckande är kanske antalet statister. Hela 12,600 användes under produktionen och bland dem fanns 350 indianer som representerade fem olika stammar. Visst var det bättre för?

Familjen Macahan var en spin-off

Macahan1
Foto: AB Metro-Goldwyn-Mayer

Världens bästa TV-serie, "Familjen Macahan" är faktiskt en spin-off från filmen How the West Was Won. Totalt gjordes det 25 avsnitt från 1976-1979 som handlar om familjen Macahans öden och äventyr under det amerikanska inbördeskriget 1861 och åren fram till 1870.

Vargtass släppte singel

Duane Loken, som spelade indianen Vargtass i ett avsnitt i "Familjen Macahan", blev mycket populär i Sverige och fick spela in en singel. Loken förblev dock totalt okänd i USA.

Tombstone finns på riktigt!

Tombstone
Foto: AB Svensk Filmindustri

Ed Schieffelin var mannen som grundade staden Tombstone, som sedermera blev en känd westernfilm med bygdens namn. Tombstone blev en av USA mest kända western-städer efter den mycket omtalade revolverstriden vid O.K. Corral. Det var just denna revolverstrid som filmen Tombstones handling bygger på, men även andra Westernfilmer har låtit sig inspirerats av staden.

Mick Jagger som Ned Kelly

ned kelly
Foto: UA

Tro det eller ej men självaste Mick Jagger från kultbandet The Rolling Stones har spelat kobojsare. I Ned Kelly (1970) spelade han den laglöse bankrånaren Ned Kelly, en australiensare som har levt i verkligheten. Med tanke på hur Jaggers skådespelarkarriär utvecklade sig kan du räkna ut hur bra filmen var.

Remake av japansk film

de 7 samurajerna
Foto: Action Film

Sergio Leones spaghetti-western "För en handfull dollar" är en remake av den japanska mästerregissören Akira Kurosawas Yojimbo. Faktum är att Kurosawa stämde Leone för plagiat och vann.

Utsedd till den sämsta Western filmen genom tiderna

wild wild west
Foto: Warner Bros. Sweden AB

Will Smiths "Wild Wild West" (1999) har vid ett flertal tillfällen utsetts till världens sämsta westernfilm. Som tröst blev filmens ledmotiv en riktig hit och såldes i miljoner exemplar.

Sven-Ingvars westernflopp

parasoll
Foto: Gloria Film

Det har också gjorts notoriskt dålig western på svensk mark. Dansbandet Sven-Ingvars släppte 1968 westernfilmen Under ditt parasoll om ett gäng kringresande musiker med uppdrag att rädda Greve Äppelpajs vackra dotter från en musikhatande officer. Filmen mötte stenhård kritik och blev en jätteflopp.

Slående likheter

red dead

Är du ett fan av Rockstars TV-spel "Red Dead Redemption"? Då ska du verkligen spana in rullen Once upon a time in The West. Miljöerna i filmen är slående lika de miljöer som Red Dead Redemption utspelas i. Dessutom plockade spelet stor inspiration från Clint Eastwoods The Outlaw Josey Wales och John Wayne-klassikern The Searchers. 

Hade KGB i hälarna

JOHN WAYNE

John Wayne blev en ikon för klassisk western och skaffade sig under sin karriär mängder av fans, men också en del fiender. En av dessa fiender var den ryska kommunistledaren Joseph Stalin. Det sägs att Stalin blev förbannad över de antikommunistiska åsikter som Wayne uttryckte i slutet av 1940-talet och att han därmed beordrade två KGB agenter att ta kol på Wayne 1951. Men FBI lyckades gripa torpederna och styra av mordförsöket. Den amerikanska myndigheten påstår sig också ha förhindrat ett annat mordförsök som ägde rum 1966 i Vietnam när Wayne besökte landet.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL