Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vi som inte har vunnit en Oscar

Vi som inte har vunnit en Oscar

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
20 februari 2015
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
20 februari 2015

Har din favorit tilldelats en Oscar?

Om du väl börjar rota lite bland de som har och inte har belönats med en Oscar under sin karriär, så kommer du snart märka att det finns en hel del märkligheter. Idag tänkte vi på Filmtopp. presentera en lista över de i branschen som aldrig fick eller som än ännu inte fått sitt välförtjänta pris.

5. Mickey Rourke

Mickey Rourke
Foto: Nonstop Entertainment AB

Mickey Rourke gjorde huvudrollscomeback i Arronofskys "The Wrestler" (2008), briljant insats som hamnade i skuggan bakom Sean Penn som vann bästa manliga huvudroll för rollen som homosexuella aktivist i Milk (2008). Det känns som ett klassiskt och tyvärr ganska vanligt exempel på när politisk korrekthet går före skåespelarinsats hos Oscarsjuryn.

4. Amy Adams

Amy Adams
Foto: Noble Entertainment AB

Amy Adams har levererat slående insatser i många år nu. Därför svider det i våra hjärtan som hängivna cineaster att hon ännu inte vunnit en Oscar. Adams har sedan 2006 nominerats i snitt vartannat år och har hela fem nomineringar. Där hittar vi hennes kändaste insatser i The Fighter (2010) och American Hustle (2013).

3. Christopher Nolan

Ju fler filmer Nolan gör desto bättre blir de. Av hans nio filmer är sju av dem med på IMDb:s top 250-lista. Nolan har visat med filmer som Memento, The Prestige, Inception, Interstellar och The Dark Knight-trilogin att han är värdig en Oscar, om inte fem? Istället får han fortsatt vänta på sin tur. Nolan har tre Oscarsnomineringar på sin meritlista.

2. Alfred Hitchcock

Filmvärldens ”Master of Suspense” Alfred Hitchock vann aldrig en Oscar. Britten betraktas av många som en av de mest revolutionära regissörerna någonsin. Psycho, North by Northwest, Rear Window är ett axplock av hans bästa filmer, och de borde ensamt ha kunnat fylla ett prisskåp. Att Hitchcock inte fick annat än Irving Thalberg Memorial Award är en skam! Hitchcock fick fem Oscarsnomineringar. Väntar Amy Adams samma öde?

1. Ingmar Bergman

Ingmar Bergman, både Sveriges och diskuterbart världens största regissör någonsin, har med sina spektakulära, mystikformade dramafilmer förändrat filmvärlden för alltid. Tror du att han någonsin belönades med en Oscar trots sina nio nomineringar? Nej, men å andra sidan är han säkert den sista att bry sig.

Som Hitchcock tilldelades Bergman en "Irving Thalberg Memorial Award".

 

NÄSTA ARTIKEL