2010-talets bästa filmer

2010-talets bästa filmer

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 14:07 | Publicerad 01 januari 2020 kl. 21:01

Filmtopp minns det bästa från flera genrer.

Det är dags att kliva in 2020-talet. Ett nytt decennium med nya cinematiska möjligheter. Vilka filmtrender som kommer att överleva från 2010-talet och vilka nya som kommer att sättas på tapeten återstår att se. I denna artikeln är det dags att blicka tillbaka på det gångna årtiondet och samla våra intryck.

2010-talets bästa remakes (Fredrik Edström)

Remakes. Finns det något ord i dagens ordförråd som skjuter cineasters blodtryck i höjden på samma sätt? Ordet kan få vanligtvis harmoniska och medgörliga filmälskare att transformeras till råcyniska och blodtörstiga kulturelitister redo att slita pöbelns ytliga filmsmak i stycken. Ordet är som en magisk knapp, ett partytrick från helvetet.

Jag tror det är det gångna decenniets som är skurken i detta drama. Mellan åren 2010-20 har Hollywood varit tydliga med sin modus operandi: inga kor går heliga i den filmiska hagen. Allt från kultklassiker till blockbusters har påtvingats en modern skrud av ängsliga studios som velat satsa på säkra kort framför riskfylld kreativitet. Ofta en desperat och misslyckad gest men inte alltid.

Därför vill jag nu, som den obotliga optimist jag är, vända på steken och vrida hatet till kärlek. Jag vill presentera för er decenniets bästa remakes och visa på den faktiska värdet i att återberätta gamla historier.

5. Evil Dead (2013)

4. It (2017)

3. Suspiria (2018)

2. True Grit (2010)

1. The Jungle book (2016)

2010-talets bästa thrillers (Rasmus Torstensson)

The Handmaiden
Foto: Nonstop Entertainment.

Ändå sedan jag, alldeles för ung, tappade hakan till David Finchers Zodiac när den kom 2007 har jag varit en thrillerälskare av rang. Det här decenniet har varit starkt på thrillerfronten och levererat åtminstone två mästerverk - Sydkoreanska I Saw the Devil och The Handmaiden. 

Inte heller Hollywood har legat på latsidan, där främst indie-scenen imponerat. Blue Ruin och The Invitation är båda ordentliga klassfilmer. Med relativt små medel lyckas bägge dessa pärlor skapa en brådskande känsla av olustig nervositet. Just den känsla som för mig kommit att känneteckna en riktigt stämningsfull thriller.

5. Blue Ruin (2013)

4. Black Swan (2010)

3. The Invitation (2015)

2. I Saw the Devil (2010)

1. The Handmaiden (2016)

2010-talets mest värdigas Oscarsvinnare (Andreas Ziegler)

Blade Runner 2049
Foto: Warner Bros.

Jag är ett stort fan av Oscarsgalan, men är också den som alltid gnäller mest om att ”fel” film vann. Vinnarna på denna lista är de som var mest värda att vinna sina respektive år. Värt att notera att medan Meryl Streep är värdig att vinna varje gång hon är nominerad (21 gånger totalt), var detta första gången hon vann på 29 år.

Listan hade sett väldigt annorlunda ut om jag valt ut de bästa bland alla nominerade; jag är fortfarande sur för att Daniel Day-Lewis vann för Lincoln samma år som Denzel Washington gjorde sitt livs bästa roll i Flight (jag menar, vad fan???!!!). Men det är ju inte de som förlorade som minns av gemene man.

Meryl Streep – bästa skådespelerska för Järnladyn (2012)

Ang Lee – bästa regi för Life of Pi (2013)

Jordan Peele – bästa manus för Get Out (2018)

Roger Deakins – bästa foto för Blade Runner 2049 (2018)

Alfonso Cuaron – bästa regi & bästa foto för Roma (2019)

2010-talets bästa science fiction-filmer (Sebastian Hansson)

I James Camerons Terminatior 2 skulle maskinerna ta över världen i augusti 1997. Tack o lov blev det inte blev verklighet. Tanken på teknologins möjligheter (och eventuella faror) har dock följt med oss under hela 2010-talet.

Frågor som “Vad gör vi när verkligheten ifrågasätts?” och “Vad innebär det att vara människa?” lyckas alltid fascinera oss. Det är lite där min förkärlek för sci-fi ligger: Förmågan att mitt i all teknologisk fantasi fokusera på människan. I listan nedan finns de fem science fiction-filmer som berört mig mest under decenniet. Det är filmer där fokus ligger på mänskliga relationer, oavsett om det handlar om utforskandet av drömmar i drömmar, ett desperat försök att ta sig hem från jordens stratosfär eller förmågan att kommunicera med främmande varelser via språk vi inte visste fanns.

2010-talet har varit ett starkt decennium för sci-fi-genren, så höj nu era glas och låt mig utbringa en skål för genren!

5. Annihilation (2018)

4. Ex Machina (2014)

3. Inception (2010)

2. Arrival (2016)

1. Gravity (2013)

P.S. Snälla låt Denis Villeneuves filmatisering av Dune bli det mästerverk nästa år som jag hoppas!

2010-talets bästa svenska filmer (Eric Diedrichs)

Innan året nådde sitt slut fick vi höra från Svenska Filminstitutet att intresset för svensk film har dalat rejält – åtminstone för biobesökarna. Fullt förståeligt om du frågar mig. Inte för att svensk film saknar kvalitet (tvärtom), utan snarare för att biljettpriset är orimligt högt för att gemene man ska välja att se något så pass avskalat som svensk film framför en bombastisk Hollywood-rulle.

Nu när jag ser tillbaka på 2010-talet är det tydligt att det har varit ett ovanligt starkt decennium för svensk film. Modiga filmskapare har fått fram sina visioner och gränser har pushats. Det är denna typ av konstnärliga film Filminstitutet måste fokusera på framöver med, för det är väl ingen som är sugen på att se ännu en trött svensk komedi vars främst fokus tycks vara att göra alla lite lagom till lags? Nedan följer fem fantastiska svenska filmer som höjt ribban och blivit riktiga konversationsstartare.

5. Återträffen (2013)

4. Sameblod (2016)

3. The Square (2017)

2. Jimmie (2018)

1. Min lilla syster (2015)

2010-talets bästa dramafilmer (August Klittmar)

Call Me By Your Name
Foto: Sony Pictures.

Under decenniet har det kommit en hel del fenomenala dramafilmer. Så sent som förra året trollband Alfonso Cuarón filmtittare världen över med mästerverket Roma, delvis baserad på hans egen uppväxt i Mexiko City under 70-talet. 

Kenneth Lonergans skildring av hur en deprimerad man återvänder till sin hemstad för att ta hand om sin nu föräldralösa brorson, Manchester by the Sea, är ett stycke filmkonst som utan tvekan står som ett av decenniets absoluta dramamästerverk.

På första och andra plats hamnar dock två kärleksskildringar. Dessa är de filmer som berört mig djupast under hela decenniet. De är gränsöverskridande, mästerligt välspelade dramer som jag tror kan appellera till alla som någon gång fått känna på kärlekens obestridliga kraft.

Richard Linklaters ambitiösa tolvårsprojekt Boyhood kniper den sista platsen på listan. Efter att han regisserat den ljuvliga Dazed and Confused (1993) och Before-trilogin, återvänder han med en uppväxtskildring som är så stark och naturalistisk att det enda jag kan göra är att lyfta på hatten och ropa: Bravo!

5. Boyhood (2014)

4. Roma (2018)

3. Manchester by the Sea (2016)

2. Call Me by Your Name (2017)

1. Blå är den varmaste färgen (2013)

Med detta sagt har vi nu summerat 2010-talets bästa filmer i flera olika genrer. Vilka filmer tycker du har stått ut extra mycket?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL