Nu på bio

Det senaste på biofronten!

2000-talets bästa superskurkar

2000-talets bästa superskurkar

Carl Hempel | Lista
15 juli 2017
Carl Hempel | Lista
15 juli 2017

Vem skrämmer dig mest?

Superhjältarna får stå åt sidan för en stund, de får tillräckligt med uppmärksamhet ändå – nu är det dags att fokusera på superskurkarna! Filmtopp listar några av de bästa av dem!

Bane TDKR
Foto: Warner Bros.

Under de senaste åren har superhjältarna dominerat på bioduken. Vare sig om man älskar eller hatar dessa filmer om aliens, amasoner, gröna monster, föräldralösa miljardärer och nordiska gudar så är det svårt att blunda för att många av filmerna lider av samma problem: skurkarna är ofta tråkiga, endimensionella och lättglömda. Trots att filmer som Guardians of the Galaxy, Deadpool och Wonder Woman är väldigt bra filmer lider de alla av just detta problem.

LÄS OCKSÅ: Spider-Man-filmerna rankade - från sämst till bäst!

Trots en majoritet av dåliga superskurkar finns det också en handfull läskiga, roliga och komplexa. I listan nedan har jag valt ut mina tio favorit-superskurkar från superhjältefilmer som släppts efter år 2000.

10. William Stryker

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Fox

Film: X-Men 2

Spelas av: Bryan Cox

William Stryker känns från början som en klassisk endimensionell skurk. Läser man in lite i karaktären finns det dock mer att hämta. Trots att Stryker är en helt vanlig människa utan varken krafter eller superteknolog dräkt sätter han ändå skräck i  de allra tuffaste mutanterna. Hans enorma hat mot mutant-rasen gör att han aldrig ger upp trots de motgångar han brottas med. Stryker har spelats av tre olika skådisar men Bryan Cox porträtt av den taktiska generalen är den kanske mest ikoniska.

9. Sabertooth / Victor Creed

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Fox

Film: X-Men Origins: Wolverine

Spelad av: Liev Shrieber

I denna otroliga sophög till film är det lätt att glömma att det faktiskt finns en liten guldklimp. Schriebers porträtt av Wolverines ärkefiende Sabertooth är inte alls särskilt enligt till serietidningen, men lyckas ändå skapa något spännande. Den djuriska mutanten är både charmig och läskig och fungerar perfekt som andra sidan myntet till Wolverines mer nobla agenda.

LÄS OCKSÅ: 8 saker du troligtvis inte visste om Wonder Woman

 8. Scarecrow / Doctor Jonathan Crane

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Warner Bros

Film: Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

Spelad av: Cillian Murphy

Christopher Nolans första Batman-film satte ribban högt för hur kvalitativ en superhjältefilm kunde vara. Den irländska skådespelaren Cillian Murphy spelade psykiatrikern Jonathan Crane som med hjälp av en farlig gas får sina offer att hallucinera sina största rädslor. Trots att karaktären bär på en otroligt otäck mask, är den nästan onödig då Murphy är nog skräckinjagande med sin röst och blick. Scarecrow är också den enda skurken som medverkar i alla filmer i Nolans Batman-trilogi.

7. Dock Ock / Dr. Otto Octavius

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Columbia Pictures

Film: Spider-Man 2

Spelas av: Alfred Molina

Trots att Spindelmannen har haft många ikoniska fiender i serietidningarna har få gjort sig bra på bioduken. Dock Ock är ett av dessa undantag. Den underskattade karaktärsskådespelaren Alfred Molina porträtterar den sexarmade skurken som vi tittare på många sätt kan sympatisera med. Hans relation med Spindelmannen gör också att de snygga fighterna dem emellan känns riskfyllda.

6. Vulture / Adrien Tooms

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Sony

Film: Spider-Man: Homecomming

Spelas av: Michael Keaton

Trots att Spider-Man: Homecoming hade en otroligt lekfull och färgglad ton, bjöd Keaton på en väldigt komplex och seriös skurk. Som en bitter arbetarklass-man, som har fått lite för många knuffar, är han den perfekt blandningen av en Trump-supporter och Michael Douglas karaktär D-Fens från filmen Falling Down. Vulture sätter sin familj före allt annat vilket gör att hans olagliga aktioner till en viss del känns förståeliga. Han kan också flyga.

LÄS OCKSÅ: Spider-Man-filmerna från sämst till bäst

5. Loki

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Disney

Film: Thor, The Avengers, Thor: The Dark World

Spelas av: Tom Hiddlestone

Disneys Marvel-universum är det största, mest inkomstbringande och i många fall mest populära av alla superhjälteuniversum. Konstigt nog har de tyvärr gett oss en majoritet av dåliga superskurkar. Thors adopterade bror Loki är den som sticker ut i mängden. Hans hatkärlek till just Thor gör att han ofta pendlar mellan rätt och fel. Hans otroliga charm och stilfulla brittiska accent gör att man ibland glömmer hur ond han egentligen är. Troligtvis är Loki universumets mäktigaste skurk efter Thanos då superhjältegruppen Avengers hade det rejält tufft mot honom och hans armé. Helt klart snyggast av alla superskurkar.

4. Bane

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Warner Bros

Film: The Dark Knight Rises

Spelas av: Tom Hardy

LÄS OCKSÅ: 8 saker du inte visste om Wonder Woman

Trots Banes bastanta storlek och enorma styrka är det hans intellekt som gör honom till en intressant karaktär. Bane tar taktiskt över hela Gotham och under större delen av filmen är läderlappen chanslös mot denna superskurk. Eftersom större delen av Tom Hardys ansikte är täckt av en mask tvingas han göra större delen av sitt skådespel med ögonen och rösten, något han gör med bravur. Rösten som Hardy lyckats skapa låter som en blandning av Sean Connery och Darth Vader. Något som inte kan beskrivas på andra sätt än episkt.

3. Mr. Glass / Elijah Price

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Buena Vista Pictures

Film: Unbreakable

Spelas av: Samuel L. Jackson

Den enda av alla superskurkar på listan som inte baserad på en serietidnings-karaktär. Elijah Price är troligtvis det närmsta vi kommer till en riktig superhjälteskurk. På jakt efter en riktig superhjälte har han helt tappat omdömet på vad som är rätt och fel. Price är en sorglig karaktär med ett tragiskt förflutet.  Trots bristen på superkrafter är Price, eller "Mr. Glass" som han kallar sig för, den perfekta motsatsen till huvudkaraktären David Dunn. Kanske är detta också Samuel. L Jacksons bästa rollprestation. Istället för hans högljudda dialoger fulla av svordomar spelar han här en väldigt lugn och lågmäld person. Något vi inte är vana att se honom som.

LÄS OCKSÅ: Bästa superhjältefilmerna - Här är tipsen

2. Magneto / Erik Lensherr

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Fox

Film: X-Men, X-Men 2, X-Men: The Last Stand, X-Men: First Class, The Wolverine, X-Men: Days of Future Past, X-Men: Apocalypse

Spelas av: Ian McKellen och Michael Fassbender

Tillsammans har Sir Ian McKellen och den yngre skådespelaren Michael Fassbender porträtterat den ikoniska mutanten i hela sju filmer. Även om de båda gjort karaktären hundra procent rättvisa så är det McKellen som spelat en mer sliten, cynisk och ofta ondare delen av karaktären.  Det mest intressanta med Magneto är att man ofta förstår hans agenda även om de sätter sig emot X-Men-hjältarna. Sen har han ju också jäkligt coola krafter och är ordentligt vältalig.

1. Joker

2000-talets bästa superskurkar
Foto: Warner Bros

Film: The Dark Knight

Spelas av: Heath Ledger

Utan skräll är Heath Ledgers porträtt av Batmans ärkefiende, Jokern, etta på listan. Ledger gav oss inte bara en av världens bästa superskurkar, han gav oss också en av världens bästa skådespelarprestationer. Inget mer behövs säga om Ledgers Joker som har gjort ett gigantiskt avtryck i vår populärkulturella historia.

Detta var min lista på 2000-talets bästa superskurkar, håller du med?