Därför gör Tom Cruise alla galna stunts själv i Mission: Impossible-filmerna

20+ saker du inte visste om Mission: Impossible och Tom Cruise

Axel Diedrichs
07 juli 2023 kl. 18:07

Fantastiskt vetande om den populära actionserien!

I juli har den sjunde installationen i Mission: Impossible-franchisen biopremiär. Filmtopp laddar upp inför "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One", med lite underhållande kuriosa om filmerna och Tom Cruise.

20+ saker du inte visste om Mission: Impossible och Tom Cruise
Foto: United International Pictures

Mission: Impossible (1996)

1. När de spelade in den ikoniska scenen då Ethan Hunt (Tom Cruise) ska bryta sig in i ett rum med hjälp av att åka lina, slog Cruise gång på gång i huvudet i marken. För att balansera upp kroppen fick han idén att fylla skorna med mynt.

2. I trailern till filmen är det med en bild ur en scen då Ethan och Claire (Emmanuelle Béart) hett kysser varandra, men i självaste filmen är denna kärleksstund inte med.

3. Filmen är den enda inom franchisen som inte innehåller en pistolstrid.

Mission: Impossible II (2000)

4. Den första filmen någonsin som det världskända bandet Metallica gick med på att skriva en låt för. Låten heter "I Disappear".

5. Regissören John Woos version av filmen var först 210 minuter lång, men studiobolaget Paramount Pictures gick inte med på längden och gav honom istället en tidsgräns på 120 minuter. Många menar att detta förklarar de plot-holes bioversionen har.

6. Dougray Scott (Taken 3) var egentligen tänkt att spela Wolverine i X-Men (2000) men blev tvungen att tacka nej då inspelningen av "MI: 2" drog över tiden. Istället fick Hugh Jackman som bekant den stora äran att spela Wolverine.

20+ saker du inte visste om Mission: Impossible och Tom Cruise
Foto: United International Pictures AB

Mission: Impossible III (2006)

7. Efter den stora succéfilmen Shaun of the Dead (2004) fick filmens huvudrollsinnehavare Simon Pegg frågan om han försöka sig på en Hollywood-karriär. Han ska då ha skrattat och svarat: "it's not like I am going to be in Mission Impossible III". Pegg har sedan den tredje filmen varit ett ständigt inslag i franchisen.

8. Stuntmannen Steven Scott Wheatley stämde Paramount Pictures och Cruise efter att en pyroteknisk scen gick snett och han inte fick någon ersättning för skadorna han drog på sig. Wheatley fick brännskador på 60 procent av sin kropp.

9. Med en budget på 150 miljoner dollar var "MI: 3" länge den dyraste filmen någonsin att regisseras av en långsfilmsdebutant – det var J.J. Abrams (Star Wars VII: The Force Awakens, Lost) som fick förtroendet.

Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)

10. En av filmens birollsinnehavare, Jeremy Renner (The Bourne Legacy), ska ha sagt att det var en dröm att få arbeta med Cruise då han alltid har sett honom som en idol. Han menar att Cruise är en fantastisk skådespelare, men en ännu bättre person.

11. Cruise ska ha blivit glad över att filmens titel inte innehåller siffror i slutet. Han ogillar det speciellt för Mission: Impossible-filmerna eftersom han inte tycker att de hör ihop tillräckligt mycket.

12. Under filminspelningen gjorde Cruise, som så ofta, nästan alla sina egna stunt (bl.a. skyskrap-sekvenserna) för att på så sätt bevisa att det faktiskt är han själv som gör dem. Detta ska ha underskattats av filmens regissör Brad Bird (Råttatouille), som slapp tänka på att undvika ansiktet när han skulle välja kameravinklar.

20+ saker du inte visste om Mission: Impossible och Tom Cruise
Ännu ett mytomspunnet stunt av Tom Cruise. Foto: UIP.

Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

13. Rogue Nation gjorde svenska Rebecca Ferguson entré i franchisen i rollen som Ilsa Faust – och hon har hängt med i varje film sedan dess. Men hon var faktiskt inte den enda svensken i filmen, även Jens Hultén finns med på rollistan.

14. Rogue Nation blev den första filmen i filmserien som regisserades av Christopher McQuarrie, och han har regisserat samtliga filmer sedan dess, vilket gör honom till den enda att regissera mer än en film i franchisen. McQuarrie och Tom Cruise har samarbetat på en mängd projekt även utanför Mission: Impossible, som till exempel Jack Reacher (2012), Edge of Tomorrow (2014) och Top Gun: Maverick (2022), men det är endast Jack Reacher som han har regisseras av dessa. På de sistnämnda två har han skrivit manuset.

15. Tom Cruise skapade återigen rubriker för sina stunt i samband med Rogue Nation. Denna gången var filmens mest uppseendeväckande stunt en sekvensen på utsidan (!) av ett flygplan, som spelades in 1 500 meter upp i luften, utan några specialeffekter.

20+ saker du inte visste om Mission: Impossible och Tom Cruise
Foto: UIP.

Mission: Impossible – Fallout (2018)

16. Den ikoniska fightscenen på toaletten sägs ha varit schemalagd för fyra dagars inspelning, men den visade sig vara så komplex att den istället fick spelas in under flera veckors tid.

17. Henry Cavill spelar en roll i filmen – en roll han fick via Instagram. Christopher McQuarrie skrev offentligt till Cavill på Instagram och frågade om han var intresserad. Cavill tackade en tid därefter ja till erbjudandet.

18. Solomon Lane (Sean Harris) är den första skurken i filmserien som varit med i två olika filmer.

20+ saker du inte visste om Mission: Impossible och Tom Cruise
Foto: UIP.

Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One (2023)

19. Ving Rhames som spelar Luther Stickell är den enda skådespelaren vid sidan om Tom Cruise som har medverkat i franchisens samtliga filmer.

20. Tom Cruise är nu äldre (61 år) än vad Jon Voight var (57 år) i den första filmen. Det har passerat 27 år mellan de två filmerna.

21. Inspelningen av Dead Reckoning komplicerades flertalet gånger på grund av pandemin. Vid ett tillfälle ska tolv personer på inspelningen testat positivt för Covid-19. Till följd av det ska Tom Cruise ha betalat hela 500 000 GBP ur egen ficka för att isolera samtliga arbetare på ett kryssningsfartyg när inspelningen senare skulle återupptas i Storbritannien.

"Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One" har svensk biopremiär den 12 juli (smygpremiär den 11 juli).

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL