Nu på bio

Det senaste på biofronten!

13 tankar när jag ser trailern till Dune

13 tankar när jag ser trailern till Dune

Filmtopp
Axel Diedrichs | Lista
10 september 2020
Filmtopp
Axel Diedrichs | Lista
10 september 2020

Får vi den ultimata Star Wars-filmen?

Trailern till Denis Villeneuves science fiction-rulle "Dune" kvaddade nyss nätet. Filmtopps redaktör Axel Diedrichs har spanat in uppståndelsen och skrivit ner sina tankar, som rymmer både förhoppningar och farhågor inför premiären.

Jag har varken sett någon av filmerna, läst romanen eller bekantat mig med så mycket som en synopsis. Jag har bara förstått att Denis Villeneuves ambition var att göra Star Wars-filmen han aldrig fick se. 

Det kanske finns en poäng med att någon med en så purfärsk relation till verket delar med sig av sina tankar kring den förhandsvisning internet nu fått ta del av. Kanske inte.

Här kommer oavsett min helt förutsättningslösa reaktion på trailern till "Dune".

13 tankar:

1. Det stilistiska påminner om Star Wars. Det kanske framförallt är öknen som gör det, men jag är väl knappast själv om att tänka på Rogue One? Från miljö och kostym till färgskala känns det som att den i viss mån inspirerat kreatörerna.

2. Rätt film för Thimothée Chalamet. Vi vet redan att han kan göra Woody Allen. Snart får vi veta om han kan göra Denis Villeneuve och förverkliga sig själv som sin generations superstjärna. 

3. Vill och vill inte se Oscar IsaacMed tramsiga biroller i världens största filmserie och X-Men-fiaskot har Isaac gått från att vara biljettvärdig i sig till en axelryckning. Se nu till att loska mig i ansiktet med Dune.

4. Stellan! Glädjs åt ryktet att Kungen ska spela skurk. Dessa hörsägen verkar också stämma när han dyker upp i trailern och kyligt placerar ordern "Kill them". Hoppas han har mer speltid än de tre minuterna ger sken av.

5. Mer episk feeling än "Blade Runner 2049". Rimligt, om man nu vill göra Star Wars av det hela.

6. För stjärnspäckat? Villeneuve är ju likeable för att han är en storfilmsregissör i indieskrud, och som befinner sig på Kubrickspektrat. Hoppas inte filmen hämmas av att den är fylld med kända ansikten från Marvel/DC

7. Jason Momoa som comic relief. Denis Villeneuve är inte känd för sina humoristiska rollfigurer. Dune verkar dock ha ett annat karaktärsregister där Aquaman ska ge filmen lättnad och humor. Inte övertygad att det klaffar. 

8. Zendayas genomslag i filmrutan? Som artist existerar Zendaya inte i min värld, men som skådis kan hon bli en favorit. Älskar hennes provocerande roll i Euphoria och vill se hennes arbete med denna toppregissör som arbetar bäst med mörka kontraster. 

Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i "Dune".
Timothée Chalamet och Rebecca Ferguson i "Dune". Foto: Warner Bros.

9. Varför pratar vi inte mer om Rebecca Ferguson? Hon gör fler Hollywoodproduktioner än någon annan svensk skådis, är en given kugge i Mission: Impossible och medverkar även i årets mest efterlängtade film. Trots detta är hon sval på den svenska pressens radar. Varför?

10. Cool låt. Vet inte om det är Villeneuve som väljer musiken till trailern, men han godkänner den definitivt. Pink Floyd ger pampighet med helt rätt vibbar.

11. Ögonmonstret! Trailerns bästa stund kommer på slutet när en enorm varelse reser sig ur ökensanden. För tankarna till jätteollonen som slukar Andy Serkis i King Kong. Bara den scenen kommer att locka en viss publik.

12. Låt inte "Dune" vara ett nöjesfält i förklädnad. Trailern utlovar samma mogna ton som vi såg i Blade Runner 2049. Hoppas Dune lever upp till tyngden den utlovar, och inte gör en Force Awakens. Känner mig inte orolig – men historiken har visat att vi aldrig går säkra.

13. Christopher Nolan får konkurrens. Interstellar, Dunkirk och Tenet-regissören har länge varit ohotad blockbustermästare. Hans välgjorda filmer åldras utan CGI-rynkor, skapar konversationer, och stimulerar vuxna som små. Vem som helst kan se att Villeneuve, med Blade Runner 2049 och nu Dune, opererar med samma skalpell.

Profetia

Farhågorna blåser bort som sand. Denis Villeneuve når sin vision och ger oss vår bästa Star Wars-film på år och dar. Thimothée Chalamet fortsätter att ta kliv mot att bli sin tids DiCaprio. Oscar Isaac förlåts för allt, till och med Apocalypse. "Dune" toppar "Blade Runner 2049". Enkelt.

 

NÄSTA ARTIKEL