Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
15 Roliga fakta om Bumblebee

15 Roliga fakta om Bumblebee

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
12 maj 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Lista
12 maj 2019

Hur mycket vet du egentligen om Bumblebee?

Filmtopp har letat fram rolig och intressant fakta om den charmige Bumblebee – både karaktären och filmen med samma namn – från Transformers universum.

Bumblebee.
Bumblebee. Foto: Paramount Pictures.

Den 20 maj släpps "Bumblebee" på Blu-ray och DVD. Detta tänkte vi uppmärksamma med några roliga fakta om den älskvärda transformern. Visst du detta om vår allas lilla "humla"?

1. Bumblebee var en av original-Autobotsen som kom till jorden redan 1984 i den animerade TV-serien Transformers. Han var till och med den andre i ordningen att synas i serien.

2. I sina olika fordonsformer har Bumblebee haft totalt elva olika registreringsskyltar – bara i filmversionerna har han haft åtta olika skyltar.

3. När Bumblebee är i sin förklädnad som en Camaro i Transformers-filmerna har han en doftgran i form av ett bi i vindrutan.

4. I de senaste Transformers-filmerna är våra hjältar mycket mer avancerade än de var i TV-serien. CGI-modellen av Bumblebee har hela 7 608 separata delar – allt för att hans rörelser ska se så realistiska ut som möjligt.

5. I Transformers-filmerna har Bumblebee förmågan att explodera i smådelar för att sedan sätta ihop sig själv med hjälp av magnetism.

Är Bumblebee 4,9 eller 5,3 meter lång?

Charlie och Bumblebee.
Foto: Paramount Pictures.

6. Den första gången Bumblebee porträtterades som stum var i ”Transformers” från 2007. Innan dess var han en riktigt pratkvarn. Det finns flera olika teorier om hur han förlorade rösten: I en av serietidningarna är det Megatron som slår sönder Bumblebees ljudprocessor och på förpackningen till en av leksakerna står det att var en Decepticon som sköt sönder den. I ”Bumblebee” får vi veta att det är ett slag från Blitzwing som förstör Bumblebees ljudprocessor.

7. Bumblebees längd i robotform är omdiskuterad – Michael Bay har sagt att han är 5,3 meter medan han enligt Transformers: The Official Guide är ynka 4,9 meter.

8. Bumblebee fick sitt namn eftersom han från början var en liten rund folkabubbla, gul och svart till färgen och i robotform bildar bildörrarna vingar. I ”Bumblebee” är det Charlie som ger honom namnet då hon tycker att han låter som en liten humla.

9. Trots att Bumblebee är liten är han en av Optimus Primes favoriter tack vare sin envishet, sitt mod och sin lojalitet. Han kan dessutom ta sig in där andra transformers är för stora!

10. Optimus Prime brukar vara den främste Autoboten, men inte alltid. När två av filmseriens mest ikoniska bilar auktionerades ut 2016 – Optimus Primes Peterbilt-lastbil årsmodell 1992 och Bumblebees Chevrolet Camaro årsmodell 1967 – klubbades Bumblebees Camaro för hela 167 200 dollar, medan Optimus Primes lastbil gick för blott 121 000 dollar.

Wrestlingsstjärna och agent.

11. Från början när Optimus Prime tyckte att Bumblebee inte var redo att kriga fick han vara spejare istället. Han smög och spionerade då på Decepticons vilket han var bra på tack vare sin litenhet. Optimus Prime blev imponerad och snart uppgraderades Bumblebee till krigare.

12. Peter Cullen som gjort Optimus Primes röst både i den animerade Transformers-TV-serien och i alla spelfilmer (även Bumblebee) är också rösten till I-or i Disneys Nalle Puh-filmer.

13. John Cena är wrestling-stjärna när han inte spelar agent Burns i Bumblebee.

14. ”Bumblebee” är Travis Knights allra första actionfilm. Han har tidigare regisserat ”Kubo och de två strängarna” (Oscarnominerad som Bästa animerade långfilm 2017) och varit huvudanimatör på stop motion-filmer som ”Coraline” och ”Boxtrolls”.

15. Travis Knights pappa Phil Knight är en av grundarna av Nike.

Sugen på fler utmaningar? Testa dig själv – är du sith eller jedi?

NÄSTA ARTIKEL