100 år av Marlon Brando – Filmtopp minns hans bästa roller

100 år av Marlon Brando – Filmtopp minns hans bästa roller

Ivar Sandberg
03 april 2024 kl. 18:04

Vilka är Marlon Brandos bästa roller?

”Marlon Brando” skulle fyllt 100 år i dag och det firar vi på Filmtopp genom att lyfta fram hans bästa filmroller i karriären.

Marlon Brando är av många sedd som en av de bästa skådespelarna någonsin och det är inte svårt att förstå varför. Han gick tragiskt bort 2004, 80 år gammal, men han är inte bortglömd. I dag skulle han ha fyllt 100 år gammal och i hans minne räknar vi på Filmtopp upp några av hans bästa roller.

Marlon Brandos 6 bästa roller

Foto: Cinema International.

Gudfadern (1972)

Genre: Drama, Krim
Regi: Francis Ford Coppola
Med: Al Pacino, Robert Duvall, James Caan, m.fl.

Man kan ju inte börja den här listan utan att tänka på Brandos oförglömliga skådespel som maffiabossen Don Vito Corleone. Filmen är en av de bästa och mest omtyckta filmerna genom mediets historia och bör inte behöva någon introduktion, men för dig som ändå behöver det handlar den om rivaliteten mellan maffiafamiljerna Corleone och Sollozzo. Sollozzo vill sälja droger i New York vilket Don Vito inte accepterar.

Filmen är spännande, dramatisk, och är mer än värd att titta på trots den långa speltiden.

Du kan se filmen här: Gudfadern

Apocalypse Now
Foto: Sandrew Metronome.

Apocalypse Now (1979)

Genre: Drama, Action
Regi: Francis Ford Coppola
Med: Robert Duvall, Martin Sheen, Frederic Forest, m.fl.

Colonel Walter E. Kurtz är en välmenande amerikansk soldat som gör vad som helst för att vinna Vietnamkriget – men han måste dö. Han börjar föra kriget själv med sina trupper utan tillåtelse från USA och han blir allt mer känslokall och psykotisk genom filmens gång. Han tvingas lämna militären men fortsätter med sina brutala metoder som plågar människorna i Vietnam.

Den här karaktären är komplex och djup. Filmen är mer än värd att titta på – det är en klassiker av en anledning.

Du kan se filmen här: Apocalypse Now

Superman (1978)
Foto: Warner Bros.

Superman (1978)

Genre: Superhjälte, Action,
Regi: Richard Donner
Med: Gene Hackman, Christopher Reeve, Jackie Cooper, Margot Kidder, m.fl.

I denna ikoniska superhjältefilm spelar Brando Supermans (Christopher Reeve) biologiska far, Jor-El. Han är en högt uppsatt man på planeten Krypton som är en del av Kryptons högsta råd. När han får reda på att planeten kommer att förgöras när deras närliggande röda sol sprängs försöker han varna resten av rådet som vägrar lyssna. Jor-El och hans fru skickar iväg deras son som senare kommer att bli kallad Clark Kent, Superman.

En oförglömlig film och roll som sticker ut ur mängden i Brandos filmografi.

Du kan se filmen här: Superman

One-Eyed Jacks
Foto: Paramount Pictures.

One-Eyed Jacks/Revansch (1961)

Genre: Western
Regi: Marlon Brando
Med: Karl Malden, Katy Jurado, Ben Johnson, m.fl.

Den här filmen är speciell för att Brando inte bara skådespelade i filmen, han regisserade den dessutom! Brando spelar den laglöse Rio som är ute efter hämnd mot sin tidigare mentor, Dad Longworth (Karl Malden), som lämnade honom i sticket efter ett bankrån. Rio var fast i fängelse i 5 år och när han väl lyckats ta sig därifrån åker han till Kalifornien där Longworth har blivit sheriff för att uträtta sin revansch. När han väl är där möter han Longworths dotter, Lousia (Pina Pellicer), som han blir kär i. Vad ska han göra? Ta sin hämnd eller följa sitt hjärta? 

Du kan se filmen här: One-Eyed Jacks

Foto: Warner Bros.

A Streetcar Named Desire/Linje Lusta (1951)

Genre: Drama
Regi: Elia Kazan
Med: Vivien Leigh, Kim Hunter, Karl Malden, m.fl.

En av Brandos första roller. Han hade tidigare spelat karaktären på scen innan den blev filmatiserad. Filmen handlar om Blanche DuBois (Vivien Leigh) som har åkt till sin syster Stella (Kim Hunter) och hennes man Stanley Kowalski för att bo med dem efter Blanche blivit ruinerad. Marlon spelade både på scen och i filmen rollen som Stanley Kowalski. Han är en kall och rå man som inte kommer överens med Blanche. Stanley visar sig vara mer och mer aggressiv och djurisk genom filmens gång. Han slår och misshandlar sin gravida fru Stella och gör allt han kan för att förstöra för Blanche.

En utmärkt skurk porträtterad av en utmärkt skådis.

Du kan se filmen här: A Streetcar Named Desire

On the Waterfront
Foto: Columbia Pictures.

On the Waterfront/Storstadshamn (1954)

Genre: Drama
Regi: Elia Kazan
Med: Ben Wagner, Eva Marie Saint, Lee J. Cobb, m.fl.

Det här anses av många som sett den vara en av de bästa filmerna som någonsin gjorts. Brando spelar ex-boxaren Terry Malloy som jobbar för den kriminelle Johnny Friendly (Lee J. Cobb). En dag blir han lurad till att leda sin arbetskamrat Joey Doyle (Ben Wagner) upp till ett tak där han blir mördad av Friendlys män. Terry försöker konfrontera Friendly men blir hotad till tystnad. Terry blir kär i Doyles syster Edie (Eva Marie Saint) och har en konflikt över vad han ska göra. Ska han vittna eller vara tyst?

Du kan se filmen här: On The Waterfront

LÄS OCKSÅ: 5 ikoniska filmer med Marlon Brando

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL