Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
10 julfilmer du måste se innan du dör #5-1

10 julfilmer du måste se innan du dör #5-1

Sebastian Håkansson | Lista
19 december 2014
Sebastian Håkansson | Lista
19 december 2014

Här kommer del två av Filmtopp.se:s lista över 10 julfilmer du måste se innan du dör.

Topp fem av Filmtopps favoriter i skaran av julfilmer innehåller några riktiga klassiker som du måste se (eller se om) omedelbart!

Jul i Livet är Underbart
Foto: RKO Radio Pictures

Julfilmerna där ute är många och kvaliteten på dem varierar kraftigt. Det är med andra ord inte lätt att veta vilken film som bäst väcker julstämningen till liv. Lyckligtvis kommer Filmtopp med julklappar i form av rekommendationer! Här är några av de absoluta bästa julfilmerna:

5. The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas
Foto: Buena Vista International

Filmen är både stop motion-animerad och skriven av geniet Tim Burton. Det tog honom över tio år att bygga upp fantasivärlden.

Filmen kretsar kring benranglet Jack Skellington (Danny Elfman, Chris Sarandon). Han lever i en värld där varje högtid har en egen stad. Jack bor i Halloween Town. En dag vandrar han iväg och hamnar av en tillfällighet i Christmas Town.

Inspirerad av denna underliga stad börjar Jack experimentera på vad jul egentligen är. När han tror sig funnit svaret bestämmer han att Halloween Towns invånare ska ta hand om den nästkommande julen.

Du får vara beredd på att det är en musikalfilm och om syftet är att få till lite traditionell julstämning så är detta fel sorts film. Likväl med ett jultema så är Tim Burtons klassiker The Nightmare Before Christmas en film att se minst en gång.

4. Päron till farsa firar jul (1989)

Stillbild ur "Ett päron till farsa firar jul"
Foto: Warner Bros.

Familjen Griswold ska i år stanna hemma och fira jul. Har du sett de två tidigare filmerna i serien förstår du varför.

I jakten på den perfekta julstämningen har familjens far (Chevy Chase), bestämt sig för att bjuda in övriga släkten. Men det blir inte riktigt så lyckat och helmysigt som han föreställt sig. Snart dyker det upp oinbjudna släktingar från alla håll och kanter.

En mysig och rolig familjekomedi, rekommenderas!

3. Fanny och Alexander (1982)

fanny och alexander
Foto: Sandrew Film & Teater

Vi som sett Ingmar Bergmans mest folkliga film Fanny och Alexander vet att den börjar med ett bombastiskt julfirande av episka mått. Det känns lika magnifikt som den inledande bröllopsscenen i Gudfadern (1972).

Här är det juldans, festmåltider, teater och spektakel, tjocka gubbar som jagar stackars pigor, pilsner, glögg och sprit och en himla massa festande enda in på småtimmarna.

Filmen handlar om Fanny och Alexander, som växer upp i en generös och välställd familj. Efter deras fader plötsligt dött förlovar sig modern med biskop Edvard Vergérus (Jan Malmsjö). Helt plötsligt måste barnen anpassa sig efter deras strängt protestanta styvfars nya regler.

Med risk att stampa många Bergman-fan på fötterna vill jag ge ett litet råd. Andra halvan av filmen är inte särskilt julmysig och inte heller i närheten av lika genial. Så se julfirandet två gånger och skippa den tråkiga asketiska inredningen som andra halvan bjuder på.

Om du gärna vill se hur det går med Fanny och Alexander hos den rigoröse biskopen så gör det i mellandagarna istället när du tröttnat på julfirandet.

Frågan är väl egentligen hur mycket tid du har över. Filmen finns nämligen i två versioner. En på tre och en på fem timmar. Själv har jag inte sett femtimmarsversionen men skulle gärna se den. Tretimmarsversionen känns nämligen lite väl hårt klippt ibland.

2. Bad Santa (2003)

bad santa 2
Foto: Scanbox Entertainment

Jultomten är i vanligt seende tjock, glad och bringar lycka i form av presenter och kärlek. Men i Bad Santa är jultomtens porträtt närmast det motsatta.

Willie (Billy Bob Thornton) extraknäcker varje år som jultomte på varuhus. Föga anar hans chefer att han är en kriminell och alkoholiserad lögnare som tillsammans med sin tomtenisse (Tony Cox) varje år planerar att råna stora företag under självaste julafton.

Även om Bad Santa kan framstå som en amerikansk komedi och en moderniserad Grinchen av total standard, är den annorlunda i sitt sätt att ha multidimensionella karaktärer som får lära sig vad julen egentligen handlar om.

Det finns ingen större skrattfest under julen än "Bad Santa"!

1. Livet är underbart (1947)

wonderful life
Foto: RKO Radio Pictures

För mig finns det ingen film som är så mycket jul som "Livet är underbart".

Många är de jular hela familjen har suttit fastklistrade framför TV:n och njutit av Frank Capras stora mästerverk, lidit med stackars George och skrattat med världen charmigaste vinglösa ängel, Clarence Odbody.

Det var pappa som invigde denna tradition för drygt tio år sedan. Han ville göra som de årligen gör i Amerika, det vill säga att se Livet är underbart dagen före julafton. Alla vi barn blev helt hooked.

LÄS MER: Livet är underbart – Filmen som blev en julklassiker

Filmen börjar väldigt speciellt. Gud berättar för den vinglöse ängeln Clarence att George Bailey (James Stewart) tänker ta livet av sig och att han måste hindra honom från att göra det. Om Clarence lyckas har han visat sig värdig sina länge eftertraktade änglavingar.

Därefter följer en lika hjärtevärmande som hjärtesmärtande historia om Georges liv.

Unge George Bailey vill inget annat än att växa upp, tjäna stålar och lämna sin lilla hemstad för att åka ut och se världen. Det är allt han drömmer om. Tyvärr är inte livet så enkelt, i alla fall inte för George. Nä, hans liv är fullt med motstridigheter och uppoffringar.

Men där finns också den stora kärleken.

Det är en klassisk julsaga full av kärlek, dramatik, humor och Dickensianska karaktärer. Jag utmanar dig att se filmen utan att åtminstone gråta lite på insidan under den känsloladdade finalen.

Nästan 70 år senare står sig Livet är underbart fortfarande som världens bästa julfilm.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

NÄSTA ARTIKEL