10 filmer som egentligen spelades in i Kanada

10 filmer som egentligen spelades in i Kanada

Uppdaterad 07 januari 2020 kl. 13:01 | Publicerad 06 september 2019 kl. 19:09
ANNONS
ANNONS

Många amerikanska filmer har spelats in i "Hollywood North".

Amerikanska film- och TV-studios spottar ut nya produktioner mer eller mindre var och varannan dag, men det nämns inte alltid att flertalet av dessa produktioner, som utspelar sig i amerikanska städer, inte är så amerikanska som vi tror.

Det kapitel 2.
Från "Det: Kapitel 2". Foto: Warner Bros.

När det kommer till amerikansk film må Los Angeles och New York vara de mest populära inspelningsstäderna överlag, men på en tredjeplats kommer det så kallade "Hollywood North", närmare bestämt Toronto och Vancouver i Kanada. Sanningen är att även andra städer hos grannlandet i norr har agerat stand-in åt flera städer i USA. I listan nedan kan du se 10 filmtitlar du troligtvis inte visste spelades in i Kanada.

10 filmer som är inspelade i Kanada


1. Deadpool – Vancouver, British Columbia

Deadpool på The Georgia Viaduct i Downtown Vancouver.
Deadpool. Foto: Twentieth Century Fox

Det var nog ingen av Vancouvers invånare som missade att Georgia-viadukten stängdes av för att användas vid inspelningen av Deadpool, till just den där scenen. Under hela två veckor var området avspärrat.

Även om Vancouver och närliggande städer brukades flitigt, begav sig även filmteamet till den närliggande ön Victoria för att filma Hatley Castle vid Royal Roads University, troligtvis mer allmänt känt som Xaviers skola från flertalet X-Men-filmer.

2. Brokeback Mountain – Canadian Rockies, Alberta

Jake Gyllenhaal i Brokeback Mountain.
Brokeback Mountain (2006). Foto: Focus Features.

Det Oscarsvinnande dramat Brokeback Mountain, med Heath Ledger och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna, spelades in i de otroligt vackra Klippiga bergen i den kanadensiska provinsen Alberta. Istället är det städer som Calgary, Cowley, Elbow Falls och Fort Macleod som ska föreställa Wyoming i USA.

3. Titanic – Halifax, Nova Scotia

Titanic sjunker.
Titanic (1997). Foto: Twentieth Century Fox.

När Titanic, på sin jungfruresa 1912, slets isär efter att ha krockat med ett isberg i Atlanten var hamnen i Halifax i Nova Scotia närmast. Flertalet av scenerna till sjöss spelades in i närheten av platsen som den verkliga olyckan inträffade. Katastrofen lämnade få överlevande och mer än 100 av de skördade offren lades till sin sista vila i Halifax kyrkogårdar.

4. The Twilight Saga – Vancouver, British Columbia

Stillbild ur The Twilight Saga: Eclipse, som är inspelad i Kanada.
The Twilight Saga: Eclipse Foto: Kimberley French - © 2009 Summit Entertainment

De fyra sista filmerna av fem totalt i Twilight-serien spelades in runt om Vancouver och närliggande städer i provinsen British Columbia. Forks High School som Bella, Edward och flera andra av seriens karaktärer går på är till vardags David Fraser Secondary School i Vancouver. Det går även att hitta Bellas hus i Surrey och Jacobs hus i Coquitlam, som båda är närliggande städer till Vancouver.

5. Blades of Glory – Montréal, Quebec

Stillbild från Blades of Glory, inspelad i "Hollywood North".
Blades of Glory. Foto: Paramount Pictures

Om du istället vill besöka någon av inspelningsplatserna för filmen Blades of Glory är det en bra idé att bege sig till den franskspråkiga staden Montréal i provinsen Quebec. Några kända landmärken som syns i filmen är till exempel Montréal Olympic Stadium och den ökända jaktscenen med konståkningsskridskor ger en rundtur genom Olympic Village i Montréal.

6. Mean Girls – Toronto, Ontario

Lindsey Lohan i Mean Girls.
Mean Girls. Foto: Paramount Pictures

Mean Girls som egentligen utspelar sig i Evanston, Illinois i USA, spelades in i Toronto. Bland annat användes Malvern Collegiate Institute och Etobicoke Collegiate Institute vid inspelningen, samt Sherway Gardens och University of Torontos Convocation Hall.

7. Mitt stora feta grekiska bröllop – Toronto, Ontario

Bröllop i Mitt stora feta grekiska bröllop. En film som spelades in i Kanada.
Mitt stora feta grekiska bröllop. Foto: Gold Circle Films

Den kanadensiska skådespelerskan och manusförfattaren Nia Vardalos, som ligger bakom Mitt stora feta grekiska bröllop, behövde inte bege sig långt hemifrån för att spela in filmen. Bland annat fick Greek Town i Toronto stå för omgivningen och flera andra av stadens landmärken fick medverka förklädda till den amerikanska staden Chicago.

8. The Incredible Hulk – Toronto, Ontario

Hulken får ett utbrott på "New Yorks" gator. Egentligen är det inspelad i Kanada.
The Incredible Hulk. Foto: Universal Studios

Det är lätt att tro att The Incredible Hulk spelades in i New York. Det var den tidigare borgmästaren David Miller som såg till att filmen spelades in Toronto. Yonge Street i centrala Toronto stängdes ner i fyra nätter för inspelning. Även här går det att se University of Toronto, men även Eaton Centre.

9. Juno – Vancouver, British Columbia

Ellen Page i Juno.
Juno. Foto: Fox Searchlight Pictures

Juno, som hade premiär under Toronto International Film Festival 2007 med kanadensiska Ellen Page i huvudrollen, filmades på olika ställen i Vancouver och närliggande städer som Burnaby, Coquitlam och White Rock. En av inspelningsplatserna var Eric Hamber Secondary School i Vancouver. Filmen utspelar sig däremot i amerikanska Minnesota.

10. It – Oshawa, Ontario

Stillbild från "Det".
"Det". Foto: New Line Cinema

Under 2017 släpptes remaken av Det med svenska Bill Skarsgård i huvudrollen. En bit utanför Toronto ligger staden Oshawa som användes som inspelningsplats. Bara för någon dag sedan släpptes uppföljaren, Det: Kapitel 2, som även den spelades in strax utanför Toronto. För mer läsning om Det, se vår lista med de bästa Stephen King-filmerna.

Även om detta bara var ett urval av filmer och många fler filmer inspelade i städer i Kanada. Vilken är din favoritfilm som är inspelad i Kanada?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL