Dansfilmer du måse se – 10 filmer om dans!

Dansfilmer du måse se – 10 filmer om dans!

Uppdaterad 07 september 2022 kl. 20:09 | Publicerad 09 april 2018 kl. 15:04

Filmtopp lyfter fram dansfilmer du måste se.

Det blir allt vanligare med sing-along-bio för filmer med musik. Tyvärr har det inte kommit så långt att vi har dance-along-bio än, men låt det inte stoppa dig från att skaka loss tillsammans med filmkaraktärerna hemma i vardagsrummet. Om du inte kan danserna lika bra som du kan texterna är mindre väsentligt. Filmtopp har här samlat 10 filmer att hämta inspiration ifrån till dansgolvet – och att dansa med till.

1. Dirty Dancing (1987)

Johnny och Baby från filmen Dirty Dancing i scenen när de mimar och dansar till "Love is Strange" av Mickey & Silvia
Patrick Swayze och Jennifer Grey i Dirty Dancing. Foto: Plånborg Film

Baby (Jennifer Grey) åker med sin familj till ett semester-resort. När dansaren och läraren Penny (Cynthia Rhodes) hamnar i knipa, hjälper Baby till och tar hennes plats, utan att ha någon tidigare erfarenhet som dansare. För att lyckas får hon hjälp av Penny, men framför allt Johnny (Patrick Swayze), som hon snart fattar tycke för.

Det är svårt att sitta still när låten "Time of My Life" spricker upp och danspartyt sätter igång! Dirty Dancing har även fått en uppföljare, Dirty Dancing: Havana Nights (2004), och en nyinspelning, med samma namn från 2017. De har tyvärr inte kommit nära originalfilmens succé.

2. Step Up (2006)

Jenna Dewan-Tatum och Channing Tatum i Step Up.
Jenna Dewan-Tatum och Channing Tatum i Step Up. Foto: Svensk Filmindustri

Tyler (Channing Tatum) åker fast för vandalism och döms till samhällstjänst. Han tvingas jobba som vaktmästare på en scenkonstskola. Där träffar han balettdansösen Nora (Jenna Dewan-Tatum) som söker en danspartner, men inte hittat rätt bland skolans andra elever. Hon ger Tyler en chans och för första gången i sitt liv känner Tyler att han gör något som har mening.

Step Up har även den fått flera uppföljare, Step Up 2: The Streets (2008), Step Up 3D (2010), Step Up Revolution (2012) och Step Up All In (2014), med andra skådespelaruppsättningar.

3. Black Swan (2010)

Natalie Portman i Black Swan.
Natalie Portman i Black Swan. Foto: Twentieth Century Fox

En thriller med fokus på balett där vi får följa Nina (Natalie Portman) som kämpar för allt vad hon är värd för att få huvudrollen i uppsättningen av Svanprinsessan. Samtidigt tampas hon med mental ohälsa och balansgången där det ibland är svårt att skilja på verklighet och (mar)drömmar.

4. Shall We Dance? (2004)

Richard Gere och Jennifer Lopez i Shall we Dance?.
Richard Gere och Jennifer Lopez i Shall we Dance? Foto: Buena Vista International

Advokaten John (Richard Gere) känner sig allmänt uttråkad då han knappt hinner träffa sin familj, men även av jobbet och den dagliga pendlingen. På en av dessa pendlingar får han syn på Paulina (Jennifer Lopez) som står i ett fönster in dansstudio. Plötsligt har han gått av tåget och skrivit upp sig på danslektioner. Han börjar känna sig mer levande men håller också dansen hemlig för sin familj, något som börjar skava på relationen med hans fru.

5. Save the last Dance (2001)

Julia Stiles och Sean Patrick Thomas i dansfilmen Save the Last Dance.
Julia Stiles och Sean Patrick Thomas i Save the Last Dance. Foto: United International Pictures

Sara (Julia Stiles) förlorar sin mamma och tvingas flytta till Chicago. Där träffar hon Derek (Sean Patrick Thomas) som hjälper henne hitta glädjen i dansen igen, så pass att hon återigen börjar jobba mot sitt mål att komma in på dansskolan Juilliard. Derek har en helt annorlunda dansbakgrund än Sara som är tränad i balett, vilket hjälper henne att bredda sin kompetens. Dock är det inte alla som tycker att Sara och Derek, som är mörkhyad och dessutom har en semi-kriminell bakgrund, passar ihop.

6. Footloose (1984)

Kevin Bacon i Footloose.
Kevin Bacon i Footloose. Foto: United International Pictures

Ren (Kevin Bacon) flyttar från storstaden till en småstad där rockmusik och dans är förbjudet. För någon som är van vid storstadspuls är miljöbytet en stor omställning för honom. Han gör allt för att få befolkningen att omfamna musiken och dansen igen. Footloose har också fått en nyinspelning med samma namn som släpptes 2011.

7. Flashdance (1983)

Jennifer Beals i Flashdance.
Jennifer Beals i Flashdance. Foto: United International Pictures

Alex (Jennifer Beals) lever i en fullkomligt mansdominerad värld. Hon har två jobb: svetsare dagtid och dansare i en bar kvällstid. Samtidigt drömmer hon om att bli antagen till en balettskola. Eftersom hon inte har någon officiell träning i dans och saknar kontakter krävs det en hel del för att hon ska få en audition. Flashdance kammade hem en Oscar för bästa originallåt med Irene Caras dansvänliga "Flashdance... What a Feeling".

8. Saturday Night Fever (1977)

John Travolta i Saturday Night Fever.
John Travolta i Saturday Night Fever. Foto: United International Pictures

19-årige Tony (John Travolta) bor med sina föräldrar i Brooklyn. Varje lördag går han till ett närliggande diskotek, där han är kung på dansgolvet. Det är dansen och hans vänner som hjälper honom att orka med den tuffa verkligheten med ett tråkigt jobb och föräldrar som inte stöttar honom.

Saturday Night Fever hjälpte till att sätta disco på kartan och har ett av de mest framgångsrika soundtracken någonsin. Filmen fick en uppföljare Staying Alive (1983) som regisserades av Sylvester Stallone. Dock nådde den inte samma framgång som ursprungsfilmen.

9. Billy Elliot (2000)

Jamie Bell och Julie Walters i Billy Elliot.
Jamie Bell och Julie Walters i Billy Elliot. Foto: United International Pictures

Billy Elliot handlar om 11-årige Billy som bor med sin pappa, storebror och mormor i en fattig tillvaro under 80-talets Norra England. Hans pappa vill väldigt gärna att han ska boxas då det är något som går i släkten. Billy är inte speciellt bra på att boxas, utan upptäcker istället balett och blir erbjuden att prova på, fortfarande i boxningsutrustning. Dansen blir Billys passion och gör att han börjar drömma om att komma in på Royal Ballet School.

10. Magic Mike (2012)

Channing Tatum i Magic Mike.
Channing Tatum i Magic Mike. Foto: Nonstop Entertainment

Mike (Channing Tatum) är strippan som även jobbar som byggarbetare i hopp om att en dag tillverka sina egna möbler. På en byggarbetsplats träffar han Adam (Alex Pettyfer) som inte riktigt har hittat sin plats i världen. Mike tar Adam under sina vingar och lär honom hur man festar, träffar tjejer och tjänar lätta pengar. Magic Mike fick även en uppföljare Magic Mike XXL (2015) där stora delar av skådespelarensemblen återvände i sina roller.

Vill du ha tips på riktigt bra filmer, i alla möjliga genrer? Se vår sammanställning över de bästa filmerna de senaste åren.

NÄSTA ARTIKEL