10 bästa filmerna och serierna med Michael J. Fox

10 bästa filmerna och serierna med Michael J. Fox

13 maj 2023 kl. 08:00

Filmstjärnans bästa verk enligt IMDb

Michael J. Fox är en av Hollywoods mest kända stjärnor, men det är oftast enbart en film som de flesta förknippar honom med. Därför listar vi nu de tio filmer och serier som fått högst betyg på hemsidan IMDb vilka han medverkat i, och som alla kanske inte är helt medvetna om ens finns.

Det är utan tvekan Tillbaka till framtiden (1985) som befäst Michael J. Fox som en av de stora Hollywoodstjärnorna och det är just denna film som många tänker på när hans namn kommer på tal. Han har dock medverkat i ett stort antal produktioner, både filmer och serier, vilka vi nu listar för att du kanske ska hitta någonting med stjärnan som du inte tidigare sett. 

Här är Michael J. Fox 10 bästa filmer och serier – enligt IMDb 

Foto: Cinema International Corporation (Scandinavia) AB.

Greedy (1994)

Betyg på IMDb: 6.3/10

Farbror Joe (Kirk Douglas) är den rika släktingen som alla andra i familjen hoppas ska dö så de kan bli den som får ärva alla hans tillgångar. Familjemedlemmarna försöker visa upp sina goda sidor och vinna över konkurrensen. Fast eftersom Joe inte tycker om någon av dem använder de hans brorson och favorit Daniel (Michael J. Fox) för att få honom att övertala Joe att ge dem pengarna. Daniel upptäcker dock att han har mer gemensamt än vad han trodde med farbror Joe. 

Av publiken kallas filmen för underskattad då den anses vara en typisk 90-talskomedi som smått fallit i glömska. Det är dock bra framföranden av huvudrollsinnehavarna vars komiska tajming fungerar utmärkt tillsammans. Även om det inte är den mest unika av handlingar är det ändå en underhållande film.  

Här streamar du: Greedy (1994)

Foto: United International Pictures AB.

Ett tufft jobb (1991)

Betyg på IMDb: 6.3/10

Hollywood- och actionstjärnan Nick Lang (Michael J. Fox) försöker desperat att komma bort från sin vanliga roll som "snäll pojke". Så han gör en överenskommelse med polischefen för New York City Police, som råkar vara ett av hans fans om att han ska få lära sig allt om polisyrket. Han blir ihopparad med polisen John Moss (James Woods), men är mest irriterande och kommer i vägen för Moss jakt på en seriemördare. 

Den komiska sidan har alltid varit ett signum för Hollywoodstjärnan Michael J. Fox och den kommer till sin rätt i den här filmen. Även om Ett tufft jobb inte alls är unik vad gäller handling så har den flera ljusglimtar och framför allt ett skickligt agerande från skådespelarna.

Här streamar du: Ett tufft jobb (1991)

Foto: Warner Bros. Sweden AB.

Doc Hollywood (1991)

Betyg på IMDb: 6.3/10

Den unga och självsäkra läkaren Ben Stone (Michael J. Fox) ska ta sig med bil till Kalifornien för en jobbintervju, men krockar någonstans i en liten stad i South Carolina. På grund av detta blir han dömd till böter och behöver göra samhällstjänst, vilket blir på stans lokala sjukhus för att assistera den äldre läkaren Dr. Hogue (Barnard Hughes). Ben träffar ambulanssjuksköterskan Lou (Julie Warner) och ser eventuellt henne som en orsak att stanna i staden.  

Ännu en komedi blandad med romantik och drama är Doc Hollywood. Filmen är inte spektakulär på något sätt, men kemin mellan huvudrollsinnehavarna är stark och underhållningsvärdet är högt. Michael J. Fox gör det han gör bäst som en ung, karakteristisk och lättsam karaktär och livar upp den förutsägbara handlingen. 

Här streamar du: Doc Hollywood (1991)

Foto: United International Pictures AB.

Nyckeln till framgång (1987)

Betyg på IMDb: 6.5/10

Brantley Foster (Michael J. Fox) har precis gått ut college och flyttar till New York i hopp om att få en anställning som en högt uppsatt finansman. Detta händer dock inte och han tvingas ta jobb hos sin släkting och arbeta sig upp från den absoluta botten. Detta är dock inget han tänker finna sig i så han kommer på en lösning för att stiga i ranking och lever ett dubbelliv vilket samtidigt även gynnar hans kärleksliv, tills det inte längre gör det. 

Detta är en typisk 80-tals film som för tankarna till andra liknande filmer vilka handlar om en yngling som flyttar in till storstaden för att försöka få en framgångsrik karriär. Michael J. Fox gör denna typiska roll bra och med sin sedvanliga komiska tajming är det han som bringar liv till denna film om hur man ska lyckas med att få det bäst betalda jobbet utan att riktigt anstränga sig. 

Här streamar du: Nyckeln till framgång (1987)

Foto: Buena Vista International (Sweden) AB.

Atlantis – En försvunnen värld (2001)

Betyg på IMDb: 6.9/10

I denna animerade film gör Michael J. Fox rösten till Milo Thatch, som jobbar som kartograf på ett museum. Hans släkting som var en känd upptäcktsresande började sökandet efter den försvunna staden Atlantis och Milo drömmer om att få avsluta det. Han får tag på en journal som kan leda honom till Atlantis, och tack vare att en miljardär betalar för äventyret ger sig Milo iväg med ett gäng utforskare för att hitta Atlantis. 

Filmen ger en känsla av en animerad Indiana Jones som riktar sig till ungdomar. Det är ett actionäventyr som är underhållande, inte bara för unga, i och med de välarbetade karaktärerna och en stundtals spännande handling. Mycket har hänt med animationen under senare år och den har utvecklats i en rasande takt, men Atlantis – En försvunnen värld har kvar känslan av en klassisk och bra animerad film. 

Här streamar du: Atlantis – En försvunnen värld (2001)

Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet.

Uppgörelsen (1989)

Betyg på IMDb: 7.1/10

Under Vietnamkriget är soldaten Max Eriksson (Michael J. Fox) stationerad under befälhavaren Tony Meserve (Sean Penn). Eriksson sätter sig emot sin överordnade när deras grupp kidnappar en lokal vietnamesisk kvinna för att kunna utnyttja henne. När Eriksson inte går mer på att göra kvinnan illa blir stämningen värre och värre mellan soldaterna och kommer tillslut till en uppgörelse. 

Detta krigsdrama är inte den komiska och lättsamma filmen som oftast förknippas med Michael J. Fox och här visas hans mer seriösa sida som skådespelare. Det är spänning och många moraliska frågor som tas upp, och filmen står sig bra bland alla övriga som producerats om Vietnamkriget. 

Här streamar du: Uppgörelsen (1989)

Foto: Cinema International Corporation (Scandinavia) AB.

The Frighteners (1996)

Betyg på IMDb: 7.1/10

Arkitekten Frank Bannister (Michael J. Fox) förlorar sin fru i en bilolycka och inser efter detta att han kan kommunicera med de döda. Han använder sin nyfunna talang till att bedra folk och slutar sitt jobb för att istället dra in pengar genom att utföra exorcismer han fejkar tillsammans med spökena. Plötsligt upptäcker han dock att en demon dödar folk i den lilla staden och försöker få stopp på morden. 

Specialeffekterna är många och skräck blandas med komedi. Det som de flesta verkar överens om angående The Frighteners är att den är originell i sitt utförande och en mycket underhållande film. Ofta är det svårt att få just skräck och komedi att fungera tillsammans utan att det blir alldeles för överdrivet, och även om denna film stundtals kan ses som smått bisarr fungerar ändå överskridandet av genrerna. 

Här streamar du: The Frighteners (1996)

Foto: Paramount Television.

Fem i familjen (1982-1989)

Betyg på IMDb: 7.2/10

Före detta hippiesarna Steven Keaton (Michael Gross) och Elyse Keaton (Meredith Baxter) finner sig plötsligt i ett Reagan-styrt USA där de försöker uppfostra sin familj som består av sonen Alex (Michael J. Fox) och döttrarna Mallory (Justine Bateman) och Jennifer (Tina Yothers). Sedan även en till son, Andrew (Brian Bonsall). Det mesta av konflikten under seriens gång är den mellan de liberala föräldrarna och de konservativa barnen, vilket även bidrar till seriens humor.   

Serien är väldigt mycket 80-tal och mycket av det som tas upp är tydligt knutet till just tiden den utspelar sig i. Humorn fungerar dock fortfarande och Michael J. Fox stjäl rampljuset i rollen som den ambitiösa republikanske sonen. Återigen är det komiska roller som passar honom bäst och även om serien kan kännas aningen utdaterad har den fortfarande många ljusglimtar. 

Här streamar du: Fem i familjen (1982-1989)

Foto: Paramount Global.

Spin City (1996-2002)

Betyg på IMDb: 7.3/10

Vice borgmästaren i New York, Mike Flaherty (Michael J. Fox), måste konstant hjälpa borgmästaren att styra staden och hålla honom borta från att skämma ut sig i media. Mike är vanligtvis en lugn och ordningsam man, men när det kommer till arbetet och kollegorna blir det ofta kaos. 

Spin City är en serie många hört talas om, antagligen på grund av den fungerande humorn och de utmärkta skådespelarinsatserna. Michael J. Fox skiner i rollen som vice borgmästare och serien har fortfarande många delar som är lika roliga idag som de var när den sändes. De sista säsongerna blev Michael J. Foxs karaktär utbytt av en som spelades av Charlie Sheen på grund av att symtomen till följd av sjukdomen Parkinsons gjorde så att Fox lämnade serien. 

Här streamar du: Spin City (1996-2002)

Bonus: 

Rescue Me (2004-2011) 

Betyg på IMDb: 8.3/10

På plats nummer två på listan över de verk som fått högst betyg på IMDb med Michael J. Fox ligger serien Rescue Me. Han medverkade dock endast i fem avsnitt, men vill man se mer av honom är även denna serie då ett alternativ där han är med, om än i bara några avsnitt. 

Här streamar du: Rescue Me (2004 – 2011)

Tillbaka till framtiden (1985) 

Foto: United International Pictures AB.

Betyg på IMDb: 8.5/10

Tonårskillen Marty McFly (Michael J. Fox) och hans excentriska vän, tillika forskaren, Doc Brown (Christopher Lloyd) skickas tillbaka till 50-talet när ett experiment går fel. Där träffar Marty sina föräldrar som unga och måste se till att de blir kära i varandra, annars kommer han inte längre att finnas. Dessutom måste Marty ta sig tillbaka till sin nutid för att rädda livet på Doc.  

En av de stora klassikerna och en film som inte bara gjorde de två huvudrollsinnehavarna till stora stjärnor utan även gjort stort avtryck i filmhistorien. Tillbaka till framtiden lever kvar än idag och är en film alla borde sett, oavsett ålder. Kan du inte svara på frågan om vad en DeLorean är borde du springa och se den här klassikern genast. Rollen som McFly kommer alltid vara Michael J. Foxs mest ikoniska. 

Här streamar du: Tillbaka till framtiden (1985)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL