Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Första maj – Filmer med facket i fokus

Första maj – Filmer med facket i fokus

Filmtopp
Filmtopp | Lista
01 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
01 maj 2020

Fira dagen med en passande rulle.

Dagen till ära listar vi filmer som cirkulerar kring facket och tar upp individens slit i den svåra arbetskampen.

Äta sova dö

Stillbild ur "Äta sova dö".
Foto: TriArt Film.

I Gabriela Pilchers hyllade drama Äta sova dö jobbar unga Raša på en fabrik, som varslar personal. När hon själv blir av med jobbet följer vi hennes möten med Arbetsförmedlingen, tidigare kollegor och nya arbetsplatser.

North County

Från filmen "North Country"
Foto: Sandrew Metronome.

North Country skildrar det första fallet i USA där en kvinna, som utsatts för en rad sexuella trakasserier, vann domstolskampen. Året var 1984. 

Ådalen 31

Stillbild ur "Ådalen 31"
Foto: SF Studios.

Bo Widebergs klassiker skildrar de historiska Ådalshändelserna där en stor konflikt om lönesänkningar resulterade i strejker, demonstrationståg och mord. 

Joe Hill

Joe Hill
Foto: Studio S Entertainment.

I en annan kanonfilm av Bo Wideberg följer vi en ung författare som emigrerar till USA där han inleder en olycksalig historia kantad av tuffa jobbsituationer. Det resulterar i att han går med i ett förbjudet fackförbund och sjunger ut sin manifestation genom Frälsningsarmén. 

The Irishman

The Irishman på Netflix
Foto: Netflix.

I Martin Scorseses 10-faldigt Oscarsnominerade gubbåterförening bekantar vi oss med Frank Sheeran (Robert De Niro), en före detta ordförande på ett fackförbund som också mördat folk för betalning. 

Storstadshamn

Storstadshamn
Foto: Universal Pictures.

I den här odödliga klassikern med storheten Marlon Brando i huvudrollen tar en aspirerande boxare, som blir vittne till ett hemskt mord, upp kampen mot sin korrupta fackföreningschef. 

 

NÄSTA ARTIKEL