Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Vilken är din favoritfilm?

Vilken är din favoritfilm?

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
17 juni 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
17 juni 2016

Världens bästa samtalsämne?

När film är samtalsämnet blir jag alltid lika glad. Äntligen kan jag gå loss på alla fantastiska filmer som jag vill rekommendera, alla regissörer och alla skådespelare som jag tycker om. För mig som filmälskare är det en plikt att rekommendera de bästa filmerna till mina vänner, för jag vet vilken upplevelse de har att se fram emot.

shutterstock_92369284

Jag får ofta frågan om jag har en favoritfilm, trots att jag kan ge oändligt med rekommendationer om bra filmer och filmer du verkligen borde se, kan jag inte ge dem en titel på min favoritfilm. Anledningen är enkel, jag har ingen favoritfilm.

För mig är det ett omöjligt val, vilken är egentligen min favoritfilm? Den första filmen jag någonsin såg? Den första filmen jag någonsin såg på bio? Den första filmen som fick mig att gråta?

Det snurrar i huvudet. Har jag överhuvudtaget en favoritfilm?

På ett sätt är alla filmer som jag har tycket om favoritfilmer, från det dramatiska revolutionskriget i The Patriot (2000) till den japanska Spirited Away (2001). Från den ohållbara men ändå charmiga Bondfilmen Levande Måltavla (1984) till den magnifika Sagan om Konungens återkomst (2003).

Givetvis finns det filmer som vi alla står nära, filmer som fick oss att känna, men de är många. Det är en av svårigheterna med at vara född så sent på århundradet, bara när jag föddes 1997 släpptes filmer som Titanic, Good Will Hunting, Men in Black och Amistad. Det finns alltid filmer att se - de som är på bio och de som gjorts innan min tid. Jag föddes med redan en stor watchlist på IMDB och den blir bara större och större, fastän jag försöker att bocka av en film varje dag.

2007 var jag på premiären av "Pirates of the Caribbean: Vid världens ände" (2007)och när filmen var över hade jag bestämt mig: Ingenting kommer någonsin kunna konkurrera med det jag just sett. "Den här är min favoritfilm". Sedan 2007 har jag sagt de fem orden nästan varje gång en film tagit slut, vid varje utgång från biosalongen och sekunden eftertexterna uppenbarar sig på tv:n.

Samtidigt glömmer jag inte de bästa filmerna som fanns när jag var liten; Shrek (2001), Madagascar (2005) och de andra Dreamworks/Pixar-filmerna som var de bästa någonsin.

Film är någonting fantastiskt, film kräver inte träning, erfarenhet eller tidigare kunskaper. Film är det ultimata sätter för människor att nå ut till varandra, att sprida budskap och visioner. Alla kan njuta av film och det finns en film för alla.

Så vilken är din favoritfilm? Jag väljer att inte svara på frågan, för varför alltid jämföra? Min favoriträtt är Spaghetti Carbonara, men jag vill inte äta Spaghetti Carbonara varje dag i resten av mitt liv. Samma om jag hade haft en favoritfilm.

Det finns dock två filmer som lockar. Det jag kan avslöja är att den ena innehåller ett krig i Vietnam, en räkbåt och ett par Nike Cortez och den andra ett fängelse i Maine, en stenhammare och en poster av Rita Hayworth.

Edward Wikström

NÄSTA ARTIKEL