Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Vad händer egentligen med Indiana Jones 5?

Vad händer egentligen med Indiana Jones 5?

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
26 november 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
26 november 2019

Kommer den piskande och svärdslungande arkeologen någonsin tillbaka?

I flera år har det utlovats en femte Indiana Jones-film, men varje gång det ser ut att bära av för nya äventyr stöter projektet på problem. Vad är det som händer egentligen, kommer vi någonsin att få se "Indiana Jones 5"?.

Indiana Jones i The Temple of Doom
Harrison Ford som Indiana Jones i "The Temple of Doom". Foto: Paramount Pictures.

Med Indiana Jones förändrade Steven Spielberg och George Lucas synen på arkeologi för alltid. De flesta av oss, som vuxit upp i en värld efter att "Indy" presenterades på bioduken, har väl fantiserat om att någon gång själva få gå i hans fotspår; resa till världens alla hörn, jagas av enorma stenbumlingar och överlista uråldriga fällor?

Jag har fått höra att verklighetens arkeologer varken är utrustade med piska eller att slåss mot nazister, kulter eller utomjordingar. Men jag vet att de bara säger detta för att de inte vill att vi ska veta vad de egentligen gör. Att de i själva verket är en superspännande underrättelsetjänst för äventyrare.

Vi, som är exkluderade från arkeologernas gemenskap, får bara glimtar in i deras sanna värld genom Indian Jones-filmerna. Fyra stycken har det blivit, och en TV-serie, men det är långt ifrån nog. Detta trots att vi har blivit lovade en femte film ända sedan den fjärde slog ner som en bomb och bombade (ja, den där sista halvtimmen pratar vi helst inte om).

Så vad är det som egentligen händer? Varför tar inte Disney sitt ansvar, slutar pumpa ut Star Wars-filmer och bjuder på en klassisk matinérulle med vår allas Indiana Jones i fokus? Har de missat att Indiana Jones – en av filmhistoriens kändaste karaktärer – också är en del av Lucasfilm, bolaget de köpte upp för 4 miljarder dollar?

Premiärdatumet flyttas hela tiden.

Harrison Ford och Sean Connory
Foto: Paramount Pictures.

Det har som sagt snackats länge om Indian Jones 5 Till och med så pass länge att undertecknad själv har skrivit flera nyhetsartiklar om planerade premiärdatum (ungefär som jag fått göra med Avatar 2). 2016 blev projektet äntligen bekräftat med ett premiärdatum satt till sommaren 2019. Ett datum som sedan har skjutits upp om och om igen. Så sent som i våras möttes vi av nyheten om att filmen kommer först 2021. Då skyllde man på att det inte fanns något bra manus.

Skrivkramp eller bristande intresse?

Indiana Jones
Foto: Paramount Pictrues.

2016, åtta år efter att Kristalldödskallens rike gick upp på bio, gav man alltså grönt ljus till en femte Indiana Jones-film. Nu, tre år efter senare, verkar man fortfarande inte ha ett manus. Det har gått 11 år sedan en av filmhistoriens största karaktärer genom tiderna lämnade vita duken, och ingen har kommit på ett bra manus för en uppföljare?

Jag vet att det är svårt att få till ett skarpt manus, men HUR svårt kan det egentligen vara? Karaktärerna finns ju mer eller mindre sedan tidigare. Settingen ska vara någorlunda exotiskt (helt med anslutning till djungeln eller det "mystiska Arabien"), Indy ska jaga någon mytomspunnen pryl och vara jagad av nazister eller kultmedlemmar. Ja, jag vet att jag förenklar sakar och ting, men fanet inom mig skriker efter mer Indy!

Om Disney behöver hjälp med skrivkrampen.

Jag kan nämna några mytomspunna objekt här direkt, som skulle funka som filmens "MacGruffin": Excalibur, Jesus törnekrona, Pandoras ask, Den egyptiska dödsboken, Den flygande holländaren, Suttungamjödet.

Det sistnämnda vore så klart jätteroligt. Ett mjöd av spott och blod som ger en oerhörda poetiska förmågor. En klassiker inom vår fornnordiska mytologi.

Enligt Cinemablend ser det ut som att Indiana Jones 5 har hamnat i Hollywoods limbo, "The Development Hell". Manusidéer har kastats runt bland flera olika författare: David Koepp --> Jonathan Kasdan --> Dan Fogelman --> tillbaka till Koepp igen. Nu tror Koepp att han har en bra idé på ett nytt Indiana Jones-äventyr och premiärdatumet är satt till 9 juli 2021.

Tidigare har det ryktats om att filmen ska handla om ett nazisttåg med massa skatter, men hur det ser ut nu vet vi inte. Kanske ska Indy på jakt efter Suttungamjödet istället?

Kommer Harrison Ford palla trycket?

En bild på Harrison Ford
Foto: Paramount Pictures.

I förra filmen var Harrison Ford en pigg 66-åring. 2021 kommer han att vara 79 år. Visst, Harrison Ford klarade sig rätt fint i Force Awakens, men hur kommer han att klara sig som en, nästan, 80-årig Indiana Jones? Disney måste verkligen lägga på ett kol om det nu ska bli en ny Indiana Jones-film med Harrison Ford ombord.

Vad tror du, kommer vi någonsin att få se "Indiana Jones 5"?

För mer läsning, se vår lista med 10 äventyrsfilmer du inte får missa!

NÄSTA ARTIKEL