Trailersnack: Once Upon a Time in Hollywood

Trailersnack: Once Upon a Time in Hollywood

Fredrik Edström
Uppdaterad 08 december 2019 kl. 16:12 | Publicerad 23 mars 2019 kl. 17:03
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tarantinos nioende film har äntligen visat upp sig!

I denna nya artikelserie kommer Filmtopp att granska aktuella trailers. Först ut? Tarantinos "Once Upon a Time in Hollywood".

På bilden ser du Brad Pitt och Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio och Brad Pitt i Quentin Tarantinos nionde film "Once Upon a Time in Hollywood". Foto: Sony Pictures.

Trailers är fortfarande en av de mest robusta hörnstenarna i marknadsföringen av en film. Dessa klipskt ihopsatta reklamsnuttar kan höja och sänka filmälskares hype-mätare på några ynka minuter och, om den är utförd av extra flinka fingrar, få dig som konsument att spendera dina slantar på ett biobesök eller två.

Därför introducerar vi på Filmtopp nu en ny artikelserie där vi helt enkelt tar tempen på nysläppta trailers. En kvick analys och omdöme där vi redaktionen ges chansen att spotta ur sig sina första spontana reaktioner och känslor kring sagd reklamsnutt. Först ut är trailern till Quentin Tarantinos kommande epos: "Once Upon a Time in Hollywood"!

Trailern till "Once Upon a Time in Hollywood" kan du givetvis spana in här nedan:

Setting och allmän "feeling"

Personligen älskar jag att vi introduceras för karaktärerna men att trailern inte ens ger en fingervisning av filmens story eller struktur. Jag bjuds på ett njutbart iscensatt Hollywood, solandes i glansen av sina guldår. Stämningen är oemotståndligt autentisk och jag känner en märklig nostalgi gentemot en tid jag själv aldrig deltagit i. Mängden utsvängda byxor är till synes oändliga och drömfabriken ser ut att leva och andas. Tarantinos säregna pricksäkerhet gällande soundtrack tycks, av trailern att döma, även den vara intakt.

Korta karaktärsintroduktioner

Margot Robbie som Sharon Tate i Quentin Tarantinos Once Upon A Time in Hollywood.
Margot Robbie som Sharon Tate i Quentin Tarantinos Once Upon A Time in Hollywood. Foto: Sony Pictures.

Att inta en slags metaposition i filmskapande och göra film om filmskapande är ett tacksamt kort att spela. Trailern bjuder på två korta karaktärsintoduktioner av våra protagonister: skådespelaren Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och dennes stuntman Cliff Booth (Brad Pitt). Jag hoppas på sköra skådespelarsegon vars moraliska terräng totalt demoleras i jakten på framgång – allt doppat i Tarantinos dialogdrivna, svarta humor. Den här trailern ger utan tvivel hintar att jag kommer få det jag vill. Precis som en trailer ska.

En modern(are) western

Tarantino lämnar i och med denna nionde film western som setting. Personligen älskade jag Django Unchained och tyckte om The Hateful Eight, men jag ser fram emot att låta Quentin löpa amok i Hollywood anno 1969. Dock hoppas jag att westerns personliga drivkrafter, karaktärsporträtt och våldsamma natur även letat sig in i Once Upon a Time in Hollywood. Trailern ger som sagt väldigt lite i form av filmens faktiska story, men det är lätt att redan nu se att det tycks vara karaktärsdrivet.

En helt sanslöst rollista

Leonardo DiCaprio i Quentin Tarantinos "Once Upon a Time in Hollywood".
Leonardo DiCaprio i Quentin Tarantinos "Once Upon a Time in Hollywood". Foto: Sony Pictures.

Visst, detta kände vi till redan innan nyss droppade trailer, men dra på trissor vilken ensemble det faktiskt är! Inte nog med att DiCaprio och Pitt agerar radarpar, vi får dessutom se Margot Robbie (The Wolf of Wall Street) som Sharon Tate i sedvanlig färgsprakande form. Där stannar de allra mustigaste överraskningarna för trailern i form av skådespelarensemble, men vi vet sedan innan att Tarantino har ett flertal ess, eller snarare en hel kortlek, kvar i rockärmen.

Al Pacino, Timothy Olyphant, Kurt Russell, Dakota Fanning är några vi inte ser skymten av än så länge och Once Upon a Time in Hollywood markerar även den nyss bortgångne Luke Perrys sista film.

Här har du mina tre spontana reaktioner på den nya teasern till "Once Upon a Time in Hollywood". Ska du se filmen på premiären?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL