Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tankar kring "The Interview"-kontroversen

Tankar kring "The Interview"-kontroversen

Eric Diedrichs | Krönika
23 december 2014
Eric Diedrichs | Krönika
23 december 2014

Få filmälskare har missat diskussionen om "The Interview"

et är nog få filmälskare som har missat den stora kontroversen kring Evan Goldbergs och Seth Rogens komedi "The Interview". Filmen om två reportrar som ska infiltrera Nordkorea för att mörda diktatorn Kim Jong-un.

Seth Rogen och James Franco i "The Interview"
Foto: SONY

Förra veckan skrev vi på Filmtopp.se att Nordkorea misstänks ligga bakom hackerteamet "The Guardians of Peace". En grupp som har hackat SONY och delat ut både filmer och kändisars personuppgifter. Detta anses vara ett hot på vad som komma skall om inte SONY tar tillbaka ıinnan den går upp på amerikanska biografer.

Tyvärr har SONY gett vika för hackergruppens villkor och har bestämt sig för att dra tillbaka filmen.

Jag tycker det känns förbannat olustigt att ett företag som SONY ger vika för attentat och därmed kompromissar vår yttrandefrihet. I en tid när det är anses vara ok att skämta om ebola och slå ihjäl prostituerade i TV-spel så borde det, om något, vara acceptabelt att hänga ut och håna vår tids största tyrann. En man som håller ett helt folk som gisslan och tvingar att leva under förödande omständigheter. En man som har ärvt sin farsas perversa dockskåp.

Den stora risken här är att gränsen kommer att dras allt hårdare och hårdare. Om vi ger vika var gång en tyrann hotar med oss kommer vi snart inte kunna kritisera dessa monster alls. Visst, det går att diskutera hur långt det anklagade landet är beredda att gå för att stoppa filmens spridning, men jag gissar på att det inte är någon längre sträcka. De skulle aldrig våga starta några våldsamheter eftersom de vet att de står chanslösa.

Men kan man gambla?

Och om man ser till den kommersiella aspekten på det hela: Om SONY är rädda för att fler filmer ska läcka ut, borde de inte kunna utveckla ett mer avancerat system för att säkra sitt material? Detta företag måste ju ensamt ha större tillgångar än hela Nordkorea.

ANDRA HAR LÄST: Är Oscarsgalan en enda stor illusion?

Dessutom är det väl större efterfrågan på "The Interview" nu än någonsin bara på grund av den absurda situationen som uppstått? Detta borde ju vara ett guldläge för SONY. All reklam som kommit med detta skulle göra The Interview till en megasuccé oavsett hur bra eller dålig den är.

Mitt svar till de som funderar på om det är så att Nordkoreas hackerteam sitter på hela SONY:s filmskatt och att det som läckts ut bara är ett smakprov?:

– Vad spelar det för roll? Låt BitTorrent distribuera filmen och sluta tramsa. Vad gör det för skillnad egentligen? De som vill gå på bio kommer gå på bio, de som hellre vill tanka filmen kommer tanka filmen oavsett om några stollar har läckt ut filmen innan eller inte.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.