Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Symboliken bakom teasern till Game of Thrones säsong 8

Symboliken bakom teasern till Game of Thrones säsong 8

Andreas Ziegler | Krönika
07 december 2018
Andreas Ziegler | Krönika
07 december 2018

Det kan vi utvinna ur Game of Thrones-teasern för den sista säsongen

En teaser till den åttonde och sista säsongen av "Game of Thrones" släpptes i dagarna. Klippet är fullt av symbolik när is och eld möts på en datoranimerad karta.

På bilden ser du hela Game of Thrones gänget
Foto: QuirkyByte

Varning! Denna text innehåller många spoilers för tidigare säsonger av "Game of Thrones".

Game of Thrones har fått sitt namn efter en bok som heter A Game of Thrones, skriven av George R. R. Martin. Själva bokserien heter dock A Song of Ice and Fire (Sagan om is och eld). De två elementen i titeln återkommer ständigt i både bokserien och serien. Is representeras bland annat av the white walkers, årstiden vinter och av huset Stark, vars motto är ”Winter is coming”. Eld representeras bland annat av eldsprutande drakar, så kallad wild fire (grön ostoppbar eld) och familjen Targaryen, som rider på drakarna och verkar ha en viss immunitet mot eld.

Med detta i åtanke känns animationen i teasern, där is och eld slukar upp kartan av Westeros, mycket motiverad. Det mest dramatiska i teasern är när is och eld drabbar samman, en konfrontation som det byggts upp till sedan starten av serien 2011 och som känns ofrånkomlig.

De olika adliga husen i Westeros har olika symboler. Huset Stark har en varg som symbol. Att denna symbol är den första att uppslukas av is känns naturligt, då familjen har sitt säte i de norra delarna av kungariket, och därför kommer vara det första huset att möta anstormningen av white walkers. Därefter slukas även en drake upp. Detta är symbolen för huset Targaryen, som alltså Daenerys tillhör. Detta kan betyda att huset Targaryen kan vara nästa hus att drabba samman med horden is-zombies.

Den mest intressanta detaljen i hela teasern är dock att lejonet, den symbol som representerar huset Lannister, uppslukas av eld. Och det är det huset ensamt om. Då Daenerys har en gås oplockad med huset Lannister, som låg bakom komplotten som fick hela hennes familj mördad, är det nog inte hur långsökt som helst att spekulera om att detta kan betyda att Daenerys kommer få utkräva sin hämnd på huset Lannister.

Sedan får vi inte glömma att Jon Snow egentligen är en fullfjädrad Targaryen, då hans föräldrar i själva verket visat sig vara Lyanna Stark och kronprinsen Rhaegar Targaryen. De två hann dessutom gifta sig, vilket gör Jon Snow till tronarvingen av huset Targaryen. Detta skulle kunna betyda att Jon Snow kommer vara delaktig i hämnden mot huset Lannister, som mördade stora delar av hans släkt på hans mors sida.

Avslutningsvis skulle jag vilja belysa det faktum att Jon Snow i sig är symbolisk för både is och eld. Hans fars släkt symboliserar eld genom att rida på drakar medan hans mors släkt symboliserar is med sitt norra läge och allmänt pessimistiska framtidssyn (”winter is coming”). Han är ett bevis på att konflikten mellan is och eld inte måste sluta i förödelse.

Ser ni fram mot den sista säsongen av Game of Thrones?

Vad tror ni kommer hända? Kommentera gärna!