Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
South Park står inför ett vägskäl

South Park står inför ett vägskäl

André Sao Pedro | Krönika
06 januari 2017
André Sao Pedro | Krönika
06 januari 2017

Är framgångssagan på väg utför?

Filmtopp har den senaste South Park-säsongen under luppen och tycks se lite grus i det annars så vinnande maskineriet.

south park

South Park är den serien som har klarat sig bäst på egen hand ur den animerade sitcom-genre som The Simpsons en gång skapat. När konkurrenter som Family Guy fortsätter kopiera innehåll från både South Park och mentorn Simpsons, och när den gula familjen för länge sedan tappat gnistan, har South Park alltid levererat. Den kan jämföras med ett årgångsvin: ju längre serien håller på desto bättre blir den. Men nu efter säsong 20 tycks man se lite grus i maskineriet.

Skaparna Trey Parker och Matt Stone står inför ett vägskäl: fortsätta bygga varje säsong på ett tema med en röd tråd, eller gå tillbaka till att göra random-avsnitt som är oberoende av varandra. Efter de två senaste säsongerna har det förstnämnda inte fungerat.

Collegepolarna Parker och Stone har dock all rätt att experimentera med sin kultförklarade skapelse. Sedan debuten i augusti 1997 har den animerade satirserien om de fyra fjärdeklassarna chockerat, skapat debatt – och framkallat ändlösa skratt runtom i världen. Med fem Emmys på kontot kan skaparna välförtjänt luta sig tillbaka och ändra strukturen. Det köper jag. Men efter de två senaste säsongerna har kvalitén sjunkit. Serien har blivit överpolitisk. Skämt om avföring och andra kroppsvätskor, barnens barndom, filmparodier och fånig satir har hamnat i skymundan för politisk satir. Den sjuka, fåniga humorn är inte längre i balanserad synk med det samhällskritiska inslaget.

south-park-water-sports

I den senaste säsongen fick publiken vid endast ett ynkligt tillfälle njuta av den klassiska sjuka humorn; Sheila urinerade på sin man Gerald efter att denne ljugit för sin fru om sina sexuella fantasier i sovrummet.

"South Park" har alltid varit unik när det gäller aktuell samhällskritik. Om en världsnyhet har slagit ner på en måndag gör serien ett avsnitt om händelsen dagen efter. Att göra ett avsnitt tar endast sex dagar, vilket gör serien unik i jämförelse med nämnda Simpsons och Family Guy där en hel säsong tar flera månader att framställa. Ett exempel bland många är hämtat från avsnittet About Last Light från säsong 12 som fokuserar på presidentvalet 2008. Barack Obama hade blivit president dagen innan och 23 timmar senare avhandlade avsnittet hans seger och efterspel. Även nästan dagsfärska citat från den nuvarande presidenten och rivalkandidaten John McCain användes i avsnittet.

Den senaste säsongen är inget undantag och huvudfokus har varit på det aktuella presidentvalet och näthat. Samtidigt försökte man även baka in den nya Star Wars-filmen och jämställdhet. Många bra, typiska South Park-ämnen – men utan någon riktning. Den nya strukturen med en röd tråd genom hela säsongen är boven i dramat.

 Nu gäller det för Trey och Matt att ta till sig av kritiken. Annars är risken stor att South Park blir som Family Guy med en ständig identitetskris hängandes över axlarna. Eller som när en statistkaraktär genialiskt driver med den egna serien och samtidigt hyllar Family Guy i avsnittet Cartoon Wars Part 2, från säsong 10:

 ”I like Family Guy, I know its just jokes after jokes, but I find it funny, and at least the show doesn't get all preachy and up it's own ass with messages.”

NÄSTA ARTIKEL