Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sommarinspiration – Modeikonen John F. Kennedy

Sommarinspiration – Modeikonen John F. Kennedy

Edward Langert Wikström | Krönika
14 maj 2020
Edward Langert Wikström | Krönika
14 maj 2020

Låt dig här inspireras av Kennedys tidlösa seglarstil inför sommarens soliga dagar.

USA 1960. Vid 42 års ålder har John Fitzgerald Kennedy blivit vald den yngste presidenten i amerikansk historia och den första katoliken att väljas till ämbetet. Tillsammans med hustrun Jaquline är presidentparet det närmsta USA som republik har till kungligheter.
Under sitt liv blev president Kennedy, som så ofta porträtterats på film, en symbol för den amerikanska drömmen, en ikon för det hoppfulla 60-talet, en familjefar och en alltid välklädd ledare.

John F. Kennedy är tveklöst den president vi sett flest gestaltningar av på film, med mycket fokus kring det ouppklarade mordet på honom som rymmer många konspirationsteorier. Inte minst det som presenteras i tvåfaldigt Oscarsbelönade JFK med Kevin Costner i huvudrollen. En sida av Kennedys liv som sällan belyses är hans känsla för mode och stil, som skulle inspirera många. Och kanske kan han inspirera din stil i sommar.

Idag uppmärksammar vi modeikonen John F. Kennedy.

En ung riddare av Camelot

Han växte upp i en stor familj med åtta syskon. Familjen hade anlänt till Massachusetts från Irland under tidigt 1800-talet och hade under det gångna århundradet arbetat sig upp till att bli del av den amerikanska societeten. Den framtida presidentens far, affärsmannen Joseph Patrick Kennedy, hade tidigt stora ambitioner för sina söner.
Vid 25 års ålder anmälde sig John till flottan och skulle komma att tilldelas flera krigsmedaljer för sin insatts under offensiven mot Japan vid Guadalcanal i Stilla havet. Efter kriget och efter en tid på Harvard valdes Kennedy till Senaten för hemstaten Massachusetts, tidigt kom den karismatiska senatorn att bli en tänkbar presidentkandidat för Demokraterna.

Som president utmärktes Kennedy tid i Vita Huset av en nya politik för Amerika. Åtgärder för social rättvisa med garanterad rösträtt för att alla amerikaner oberoende av hudfärg, samt desegregation av skolor och Universitet. Presidenten var del av rymdkapplöpningen med Sovjetunionen och skulle därav komma att bli arkitekten bakom det amerikanska Apolloprogrammet, som ledde upp till månlandningen 1969.
Trots sin privilegierade bakgrund betraktas Kennedy idag som något av ett helgon i USA. I en opinionsundersökning av Gallup Polls 1999 hamnar Kennedy på tredje plats på listan över personer som amerikaner beundrar mest, bara Moder Teresa och Martin Luther King stod ovanför presidentens namn.

The New Look

För att förstå Kennedys stil, behöver förstå efterkrigstidens New Look, vars namn kommer från Christian Diors couture-kollektion i Paris 1947, vars mode skulle komma att influera 50-samt det tidiga 60-talet starkt. Människor hade ett angeläget behov av en ny verklighet, som drastiskt avvek från förödelsen, våldet och hemskheterna de just upplevt under andra världskriget.

Det var en ny tid för fashion i form av en reaktion mot förkrigs- och krigstidens uniformer och strikta regler. Ett återupplivande av manligt och kvinnligt med nya kreativa friheter, inslag av extravagans, lyx och lättsamhet inför tillvaron. För den trendiga kvinnan blev dräkter, vida kjolar, figursydda jackor och den nya Cocktailklänningen del av den alltigenom feminina garderoben. För herrar, lätta och eleganta vardagskostymer med avslappnade fritidskläder för dagar på stranden eller vid segling.

Vad du behöver för presidentens seglarstil

Att mode och makt ligger nära ihop visste presidenten alltför väl. Kennedy hade ett uppenbart sinne för stil och valde alltid rätt klädsel för just rätt tillfälle. I Vita Huset såväl som på formella statsbesök i världen bar han välskurna kostymer i svart och mörkgrå, mindre skjortkragar med smal knut på slipsen.
Samtidigt som han, under den lediga tiden tillsammans med Jackie och familjen på sommarresidenset Hyannis Port i Massachusetts, antog mer avslappnade plagg som Tweedkavaj, chinos, seglarskor, pikétröjor och solglasögon.

Det kanske svåraste med seglarlooken är att förhålla sig till stilens enkelhet. Det är lätt att gå för långt med seglarstilen och börja involvera skjorta, kavaj, skrikiga loafers och onödiga accessoarer för att försöka efterlikna någon slags Great Gatsby-på de sju haven. Nej, det här är i själva verket en enkel men elegant kombination av kläder som förblir en evigt lugn sommarstil med inslag från det tidiga 60-talets stilideal.

Byxor - Chinos, vita eller ljusbruna

De vita byxorna är viktiga för att uppnå seglarlooken. Ljusbruna Chinos fungerar även bra, det ger visserligen looken en mer militär framtoning från det amerikanska 50-talet men öppnar även för dig att välja vita sneakers till outfiten. Vitt på vitt är svårt!

Skor -  Vita sneakers eller tygskor

Sneakers brukar vara normen under sommaren. Sneakers är alltid trendigt, coolt och fungerar även här bra, men tygskor däremot - i vitt eller blått - är att följa båtlivet till hundra.

Bomullströja - Grå eller beige

Iaktta försiktighet innan du kombinerar vit skjorta med jacka, det liknar enkelt ett uniformsplagg eller annan arbetsklädsel som inte inger den lediga och mer avslappnade karaktär vi eftersträvar.
Välj hellre bomullströja eller pullover i lugn färgton. Grå eller beige är utmärkta färger att välja för bomullströjan, en neutral men snygg del av en större outfit.

Strumpor - I färgerna vit, blå eller beige

Tre saker: 1. Släng trasiga strumpor. 2 Svart är inte en sommarfärg. 3. Inga mönster! Val av strumpor är kanske viktigast då dessa utgör är bron mellan byxorna och skorna. Blå strumpor på vita skor och vita strumpor på blå skor.

Jacka - Blå, marin eller överlag mörk

Alltför många män klär sig i snygga kläder för att sedan slänga på sig ett stillöst och opassande ytterplagg för att inte frysa. Gör därför som presidenten, välj en vadderad fritidsjacka som värmer och fungerar i sammanhanget. I färgerna havs- eller marinblå blir jackan kronan på verket. Brun läderjacka är också det ett chic alternativ.

Glasögon - Original Wayfarer

Inför en sommar är ett par nya solglasögon kanske den viktigaste investeringen. Ray-Ban Wayfarer är den självklara valet, stilrena och ikoniska glasögon som är ett säkert val för både herr och dam.


Glad sommar önskar vi från Filmtopp!