Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Solsidan igång igen – Säsong 6 rullar nu!

Solsidan igång igen – Säsong 6 rullar nu!

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
21 oktober 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Krönika
21 oktober 2019

Ett kärt återseende präglat av obekväma situationer

I takt med höstkylan och mörkrets intåg så kan svenskarna åtminstone glädja sig för att det är dags för en ny säsong av Solsidan, som återvänder med humoristiska situationer och bitvis överraskande skarp satir kring vår samtid.

Gänget i Solsidan delar säng.
Gänget i Solsidan. Foto: TV4/C More.

I söndags var det så dags för succén Solsidans sjätte säsong, en säsong som tar vid ungefär där långfilmen slutade med återvändande karaktärer samt några nya ansikten. Filmtopp har förstås kollat in premiäravsnittet och mötts av en lika skinande och polerad yta som vanligt, men med de karaktäristiskt pinsamma och kanske många gånger typiskt ängsligt svenska situationer som vi är vana vid.

Intrigerna kastas mot oss direkt och tittaren får möta det nyinflyttade paret som Mickan och Fredde förstås genast vill imponera på, men deras fasad bryts snabbt när de – klockrent i en tid där flygskam, klimatångest och annat blivit vardagstal för svensken – bräcker dem genom att berätta om sin senaste ”Vacaid”. (En semester där man dessutom ägnar sig åt humanitärt arbete, något som förstås flyger över huvudet på våra två huvudkaraktärer). Samtidigt försöker Alex kämpa för att komma på en riktigt bra födelsedagspresent åt Anna, vilket leder till att vi får återbekanta oss med Henrik Schyfferts karaktär från just långfilmen.

Samtidigt lyser andra, väldigt älskade karaktärer, med sin frånvaro under det första avsnittet men Filmtopp tror inte att vänner av frasen ”tjenare mannen” bör frukta då trailern skvallrar om fler pinsamheter från Henrik Dorsins folkkära (eller ökända?) karaktär.

Premiäravsnittet visar tydligt att Solsidan-gänget är fortsatt klockrena när det kommer till att sätta pulsen på vår svenska samtid och det bäddar duktigt upp för ett narrativ som tycks sträcka sig genom hela säsongen. Det är mer av samma – vilket ju inte är så fel alls, så det är bara att glädja sig i höstmörkret.

Solsidan visas som vanligt i TV4 på sin klassiska söndagstid, 20.00. För mer läsning, spana in vår intervju med Josephine Bornebusch.

NÄSTA ARTIKEL