Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
X-Men: The Apocalypse

Tillfredsställer Blockbusters?

Dennis Johansson | Krönika
07 mars 2016
Dennis Johansson | Krönika
07 mars 2016

En medicin som slutat fungera?

Blockbusters – gigantiska, actionfyllda rullar som är den perfekta bioupplevelsen ... Eller? Har de bombastiska filmernas magi försvunnit en aning i takt med att alla superhjältefilmer svämmar över marknaden?

blockbusters

Under hösten och vintern finns det inte tillräckligt med koffein i världen för att pigga upp en trött själ som mig själv. När regnet och rusket suger all energi ur kroppen känns det nästan oundvikligt att leta efter vårtecken. Under de senaste åren har de inte bara kunnat skymtas i naturen utan även i biosalongerna i form av stora actionfyllda blockbusters. Men hjälper den medicinen längre?

I dag erbjuds så många action- och superhjältefilmer att det räcker och blir över. Bland annat har Marvel Cinematic Universe under de senaste åren stått för flera av dessa dyra vår- och sommarfilmer. Det var spännande och nytt till en början men känns det inte som att Hollywood mjölkar ur det lite väl nu? Så många filmer släpps så tätt inpå varandra att den vanlige biobesökaren inte hinner med.

Jag talar kanske bara för mig själv eftersom jag har halkat efter på sistone. Och inte heller har jag energin på kvällarna att komma ikapp. Jag själv uppskattar X-men-filmerna väldigt mycket och gjort det under en längre tid. Däremot känner jag mig inte det minsta sugen att se Apocalypse nu till våren, om inte Wolverine tittar förbi såklart. Annars får det nästan vara.

För några år sedan skulle dagens biokalender upplevas som en avlägsen dröm. Nu har vi faktiskt det man bara hade kunnat drömma om som barn. Kanske börjar man bli gammal och grå men i dag känns det lite som att vi får julafton varannan vecka. Det känns inte speciellt längre. Jag vet att jag som liten tjatade i flera veckor på mina föräldrar för att få se Spiderman 3 på bio. Reaktionen efter att ha sett den är en helt annan historia. Medan idag, ”Oj en ny X-men. Ska vi se den?” ”Vi får se.”.

Efter att nyligen ha sett "Deadpool" är känslan medioker. Helt klart är filmerna underhållande men det känns inte lika speciellt längre. Kanske är mörkret inom mig fortfarande dominant. Kanske letar jag på fel ställen. Men jag hoppas att vi under våren här kan hitta guldkornet som lyfter oss hela vägen till till den varma och ljuva sommaren. Förra året var det Mad Max: Fury Road.

Än fortsätter sökandet.

Dennis Johansson

NÄSTA ARTIKEL