Nu på bio

Det senaste på biofronten!

THe Mandalorian

Sluta släpp serieavsnitt veckovis!

Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
21 november 2020
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Krönika
21 november 2020

2020 ska man inte behöva vänta en vecka per avsnitt.

Streamingtjänster har blivit en så stor och given del av vardagen att många av oss sitter på konton till en handfull olika aktörer och följer ett tiotal olika serier. Ändå envisas bolagen med att släppa avsnitt veckovis, precis som under den linjära TV:ns prime. Snälla sluta med det och ge oss hela säsonger på direkten.

När jag var ung, eller ja yngre, så kunde jag ofta sitta framför familjens enorma burk-TV och titta på olika serier på TV4 eller SVT. Ofta var serierna rätt tråkiga och inte särskilt spännande, men det var det jag hade att titta på. Det var bara att tacka och ta emot. 

För er som har förträngt denna era, för några år sedan fanns inte streamingtjänster, inte ens SVT Play. Utan då var man tvungen att se på det som tablåmakarna i Stockholm tyckte att landets invånare borde se. Och det var inte tal om några storslagna actionserier eller spännande deckare, utan snarare något som ett gäng hyfsat erfarna filmmakare i Stockholm skrapat ihop på en månad eller två. Ibland kunde man dock få lyckan att se någon internationell serie som Lost eller 24. Men allra helst satte tablåmakarna in en repris på en gammal serie som man redan hade sett en, eller två gånger. Men som vanligt var det bara att sitta och titta, igen.

Nu ser samhället helt annorlunda ut och jag talar inte bara om coronapandemin som låser in oss i våra trånga lägenheter. Utan jag talar om alla streamingtjänster som lanseras i stort sett dagligen. Dessutom känns det som att det i genomsnitt släpps 23 nya serier dagligen på Netflix, och minst lika många på Viaplay och C More. Det tar aldrig slut med avsnitt eller underhållning. Kunde man tro… För det gör det nämligen, allt för ofta. Och dessutom när det är som allra mest spännande och intressant. 

En djungel av serier.

Streaming
Foto: Unsplash.

För även om det konstant släpps nya serier på någon av strömningsidorna så är det inte allt för ofta som man faktiskt fastnar ordentligt i något nysläppt. Istället byter man ofta serie, eller får för sig att börja kolla på någon till ny.

Det är allt mer sällan som jag faktiskt blir helt hooked av en serie. Det betyder inte alltid att serien är dålig, utan snarare att det alltid finns något annat i listan hos till exempel Netflix som också lockar. 

Men allt för ofta blir det ändå att jag tryggt faller tillbaka på en serie som jag redan sett ett ex antal gånger. Just i år har jag allt för ofta fallit tillbaka på serier som Friends, Simpsons, Californication och How I Met Your Mother. Serierna är givetvis bra, åtminstone i min smak, men inte de bästa som gjorts. Det är inte bara därför som jag väljer att falla tillbaka till just dessa serier. Nej, det är även för att det faktiskt finns flera avsnitt. 

Släpp hela säsonger!

Foto: Jade87/Pixabay
Foto: Jade87/Pixabay.

För om du väl har fastnat för en ny serie 2020 så är risken rätt stor att du, precis som under 90-talet och innan streamingtjänstens intåg, måste vänta i en vecka för att få se fortsättningen av din nya favoritserie. Helt orimligt.

Tittar man tillbaka bara ett par år så var det i princip standard och förväntat att alla serier och säsonger som släpptes på diverse streamingsidor kom säsongsvis, direkt. Man kunde med andra ord bingea en hel serie direkt, utan att behöva vänta en vecka på att få se om ens favoritkaraktär skulle dö eller inte. Det är också något som än idag är förväntat av bolagen att göra. Trodde jag. Men istället har man alltså valt att hoppa tillbaka 20 år i tiden och börja släppa avsnitt styckvis. 

Visserligen är det inte alla bolag som tvingar oss att vänta en vecka på nya avsnitt, men jag tycker mig ändå ana en trend. En trend där vi allt för ofta tvingas vänta på att få ett svar på rådande cliffhanger. Fortsätter denna trend så känns det nästan mer värt att vänta tills alla avsnitt är ute, innan man kastar sig in i en serie. Då slipper man åtminstone besvikelsen och frustrationen av att behöva vänta en hel arbetsvecka på att få se fortsättningen.   

Jag skriver denna texten i just frustration efter att ha väntat på att se klart "Björnstad" och "The Mandalorian". Likadant var det med "Älska mig" och "Partisan". Jag vet inte om man valt att göra detta på grund av marknadsföring, att man inte lyckats skapa så mycket under pandemin och för att få fler att snacka om serien, eller om man bara vill gå tillbaka till hur det var förr i tiden. Men sluta med det, för allt var inte bättre förr.

TIPS PÅ MER LÄSNING: De bästa HELA serierna att se 2020.

NÄSTA ARTIKEL