Sista avsnittet av Game of Thrones – Ett värdigt slut (?)

Sista avsnittet av Game of Thrones – Ett värdigt slut (?)

Andreas Ziegler
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 12:01 | Publicerad 20 maj 2019 kl. 17:05
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sista avsnittet av Game of Thrones är en finstämd avslutning.

Det sista avsnittet av "Game of Thrones" är en finstämd avslutning av serien. Det känns som att alla får de slut de förtjänar.

Peter Dinklage i sista avsnittet av Game of Thrones
Foto: HBO Nordic.

OBS! ARTIKELN INNEHÅLLER SPOILERS!

Även om jag har läst alla publicerade böcker som "Game of Thrones" baseras på, kan jag inte påstå att jag är ett lika inbitet fan som många andra. Jag har varken döpt ungar, katter eller ens min favorit-TV efter någon karaktär i den nu avslutade serien. Jag läser inte heller fan-teorier, mest för att jag vill se vad som händer utan att ha alltför många förutfattade meningar.

Men visst fan har jag haft mina förhoppningar. Somliga av dessa har besannats, men de flesta har det dock inte blivit något av. Trots att det inte gick som jag hoppades i det allra sista avsnittet av Game of Thrones, kan jag inte påstå att jag är det minsta missnöjd. För det slutade som det skulle för alla inblandade, känns det som.

Slutet för en dynasti.

Daenerys, Jon och Järntronen i Game of Thrones.
Dramatiskt möte mellan de två sista medlemmarna av huset Targaryen och Järntronen, symbolen för husets välde, i sista avsnittet av Game of Thrones. Foto: HBO.

Vi måste börja med att prata lite om Daenerys (Emilia Clarke). Under den senaste veckan har en namninsamling skapats för att få HBO att göra om säsong 8, mest för att Daenerys flippade ut och brände sönder King’s Landing i näst sista avsnittet. Tusentals oskyldiga föll offer för hennes vrede. Fansen menar att deras favoritkaraktär aldrig skulle göra så. Men stämmer verkligen detta?

Tyrion (Peter Dinklage) säger det nog bäst. I sina egna ögon är Daenerys en god och rättrådig befriare. Att bränna ner King’s Landing kanske är det värsta hon gjort, men det är inte första gången hon visat sin brutala sida. Hon brände ihjäl slavhandlare och dothraki-hövdingar och korsfäste adelsmän utanför Mereen. Hennes motiv för att bränna ner King’s Landing var att hon inte kunde låta sig hindras av att Cersei använde folket som en sköld.

Tyrannen var tvungen att fällas.

Men faktum är att hon har blivit en sådan tyrann hon sagt att hon vill bekämpa. Inte ens Jon Snow (Kit Harington), den mest lojala och plikttrogna av människor, kan förneka detta. Han är väl medveten om att det är förräderi att mörda henne. Han ser ut att vara beredd på att brännas ihjäl av draken efter sitt dåd. Istället riktar draken sin eld mot Järntronen, som symboliskt smälter ut över stengolvet. Jon Snow får ett relativt milt straff för sitt förräderi och skickas tillbaka till the Night Watch. Där möter han Tormund (Kristofer Hivju), sin gamle vän. Jon Snow har alltid varit en utböling. Det känns rätt passande att han får återvända till gränslandet. Kanske kan han finna frid där.

När Daenerys dör, Jon Snow blir bannlyst och Järntronen förintas är det välde, som det brutala huset Targaryen haft över kungadömena över. Detta känns helt på sin plats. Inte ens den tron de skapade som en symbol för sitt välde lever kvar.

Fred i riket?

Arya, Bran och Sansa Stark samlade i ett råd.
En lönnmördare, en synsk kung och en slug drottning är de sista medlemmarna av huset Stark. Foto: HBO.

Det låter kanske en aning pretentiöst, men min absolut största förhoppning inför sista avsnittet av Game of Thrones var att fred skulle skapas. I en värld som Game of Thrones kommer det aldrig vara helt frid och fröjd, men banne mig om de inte är närmare än de någonsin varit i slutet av serien.

Daenerys ville ”ha sönder hjulet”, och ”befria” hela världens folk. Ironiskt nog behövde hon och hennes hus dö ut för att det skulle kunna hända. Det är Tyrion som föreslår att en härskare ska väljas, snarare än födas.

Ni som har läst mina tidigare texter vet hur mycket jag avskyr den apatiska Bran (Isaac Hempstead Wright). Valet av honom som härskare, även det föreslaget av Tyrion, är dock ett rätt bra sådant. Som The Three-eyed Raven bär han på rikets historia, och kommer vara väl lämpad att undvika att göra samma misstag som tidigare härskare. Personligen hade jag velat se Jon Snow på tronen. Men det känns som att han hamnade rätt i slutänden, som sagt.

Sansa (Sophie Turner) var från början en bortskämd och hjälplös flicka. Hon har nu blivit oerhört stark och slug. Norden har aldrig dragit jämnt med Södern. Det är en ypperlig uppvisning av Sansas styrka, slughet och mod att hon lyckas göra Norden till ett självständigt kungarike, vilket gör Bran till kungen av sex kungadömen, istället för sju. Länge leve drottningen!

Det lilla rådet.

Det lilla rådet i slutet av Game of Thrones.
Det lilla rådet utgörs nu av rättrådiga och kloka människor. Och Bronn. Foto: HBO.

I slutet av avsnittet, och därmed slutet av Game of Thrones, får vi ta del av ett möte i Lilla Rådet. Detta råd består av kungens närmaste rådgivare och ministrar (mästare). Tidigare medlemmar av detta råd har varit ormar som Tywin Lannister, Cersei Lannister, Petyr ”Littlefinger” Baelish och Qyburn. Personligen upplevde jag ett ögonblick av lycka när jag fick se den nya samlingen ledare.

En annorlunda samling ledare.

Rådet leds av Tyrion. Han har alltid varit den smartaste karaktären i Game of Thrones. Nu har han dessutom sett hur ambition, äregirighet och maktiver alltid leder till blodiga konflikter. Han är rätt person att leda rådet, eftersom han vet vad han inte ska göra.

Davos (Liam Cunningham) har alltid varit en av mina favoritkaraktärer. Han är en plikttrogen och sansad man som alltid går den fredligaste vägen han kan gå.

Sam (John Bradley) kom till the Night’s Watch som en feg och oduglig rackare. Nu sitter han i rådet som Archmaester, som bland annat ansvarar för rikets hälsa. Han är en godhjärtad och påläst man. Jämfört med tidigare män som haft hans position är han ett helgon.

Brienne (Gwendoline Christie) är lojaliteten och modet personifierat. Jag kan inte tänka mig en bättre person att leda den kungliga vakten, kungens personliga livvakter.

Jag började flina lite när jag såg att även Bronn (Jerome Flynn) satt i rådet. När vi först stiftade bekantskap med honom var han en råbarkad och skrupellös legosoldat. Nu är han en råbarkad och skrupellös adelsman, en av de rikaste och mäktigaste i de sex kungadömena. Det kommer falla på honom att förse kungadömet med de pengar det behöver för att byggas upp igen. Han skulle potentiellt kunna ställa till problem i det lilla rådet. Det står dock ganska klart att hans prioriteringar fortfarande är desamma som när han var en enkel legosoldat, när han ivrigt vill förse kungariket med pengar till att återbygga bordellerna i King’s Landing. Det finns värre män att ha att göra med. Fast de är ju inte så många nu längre, så klart.

Svårt att vara nöjd?

Meme med Hodor från Game of Thrones: "I held the door for THIS?!"
Långtifrån alla är nöjda med slutet av Game of Thrones. Foto: SFGate

"Game of Thrones" är de senaste årens mest populära serie. Nu är den slut. Jag är, som sagt, inte ett alltför inbitet fan av serien. Visst, jag hade mina förhoppningar om vad som skulle hända. På det stora hela är jag dock inte besviken. Jag tyckte de knöt ihop säcken på ett väldigt bra sätt, över mina förväntningar faktiskt. Så jag är mycket nöjd. Men på IMDb kan vi se att fansen rasar.

Jag vet att många av er läsare har synpunkter på både avsnittet och säsongen i sin helhet. Nu vill vi höra era kommentarer! Vad tyckte ni om den stora Game of Thrones-finalen?

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL