Riktiga filmstjärnor finns inte längre

Riktiga filmstjärnor finns inte längre

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 11:12 | Publicerad 19 maj 2018 kl. 18:05
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dagens filmstjärnor kan aldrig få samma status som de från 1900-talets första hälft.

Humphrey Bogart, Clark Gable, Bette Davis och Greta Garbo. Vad har dessa människor gemensamt? De är alla Hollywoodikoner från en svunnen tid. De har erhållit en historisk och legendarisk status som inga skådespelare längre kan uppnå. Men varför?

Humphrey Bogart.
Humphrey Bogart.

Genom sina distinkta roller och karaktärer. Från tal och utseende, till klädsel och närvaro på vita duken. Vår kännedom om dessa giganter är det vi ser på film. Långa tv-intervjuer eller fångade ögonblick i det privata livet existerar inte. Därmed erbjuds vi en hjälte eller hjältinna på vita duken med ett mystiskt och okänt privatliv. Vem var egentligen dessa människor? Hur såg Clark Gables vardag ut? Tänk dig att fånga honom med mobilkameran när han går längs Hollywood Boulevard. Tanken känns bisarr och otänkbar. Han är ju Rhett Butler från Borta med vinden.

Detta betyder givetvis inte att det inte finns några stjärnor längre. Meryl Streep, Robert De Niro, Al Pacino och liknande giganter. Legendariska på sitt eget sätt. Men inte som namnen jag tog upp först. Vi vet för mycket om dem. Vi har sett dem på tv, i intervjuer, på Oscarsgalan och fångade på privata filmer. Mystiken är inte där. Den mystik som annars gör dem så spännande.

James Dean i Ung rebell.
James Dean i Ung rebell.

En annan faktor som kanske lite tragiskt också spär på myter och legender är tidiga dödsfall. James Dean krockade och avled 1955 enbart 24 år gammal. Han slets bort från denna värld men säkrade samtidigt sitt namn i historieböckerna som legend. Han hade kanske blivit det ändå om han fortsatt leva. Men det kunde också gått åt andra hållet.

Kontentan här är att mystik och ovetskap om våra filmstjärnor är spännande. Vi förälskas i deras karaktärer på vita duken. Inte deras privatliv. Att skilja de båda åt kan vara svårt, något metoo-debatten visat när det talas om bojkott av vissa personers verk på grund av deras privatliv

Det finns en anledning till att många av oss får en så kallad ”kändiscrush” eller blir förtjusta i karaktärer på film. Men det är bara en dröm och en fantasi som vi älskar. Inte verkligheten. Men om den drömmen och fantasin får för evigt vara verkligheten, som med våra klassiska filmikoner från förr. Då skapas på allvar en Hollywoodlegend utan dess like. Då skapas en odödlig ikon. En riktig filmstjärna.

Är du mer intresserad av Hollywood ska du spana in våra artiklar om Hollywoods historia.

NÄSTA ARTIKEL