Marvel blir sämre utan Captain America och Iron Man

Marvel blir sämre utan Captain America och Iron Man

Uppdaterad 09 december 2019 kl. 10:55 | Publicerad 16 oktober 2018 kl. 20:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Giganterna kommer troligen att bita i gräset i Avengers 4.

Med Avengers 4 skriver Marvel det avslutande kapitlet av ett äventyr som då löpt genom 22 filmer. Men frågan är om fortsättningen kan bli något vettigt utan giganterna Iron Man och Captain America.

Captain America och Iron Man.
Chris Evans och Robert Downey Jr. i Captain America: Civil War. Foto: Disney.

Marvel Cinematic Universe (förkortat MCU) är ett superhjälteuniversum som existerat sedan avsparken 2008 med filmen Iron Man. Sedan dess har hittills 20 produktioner släppts med fler inplanerade. Kunde någon av oss på allvar för tio år sedan ana att vi skulle vara här vi är i dag? Med 20 sammankopplade filmer stegandes mot ett och samma mål: Avengers 4.

När Thanos avslöjades som superskurken i Avengers 3 och 4, höjdes säkert många ögonbryn som undrade vad det är för en filur. Ni som har varit extra uppmärksamma visste att Marvels beryktade och stundtals störiga scener under eftertexterna länge hintat om att han skulle bli den ultimata skurken.

Med andra ord; när The Avengers till slut besegrar den allsmäktige titanen avslutas ett kapitel som pågått sedan start. Då borde också universums väktare på allvar ses som ostoppbara. Därmed är det ganska givet att Thanos nederlag inte kommer gratis. De flesta är rätt överens om att karaktärer kommer att tvingas sätta livet till. Men vilka?

Josh Brolin som Thanos i Avengers: Infinity War.
Josh Brolin som skurken Thanos i Avengers: Infinity War. Foto: Marvel.

Mina och många andras pengar ligger på att Marvels två flaggskepp Iron Man och Captain America kommer att bita i gräset. Och det finns många anledningar till det. Allt från att skådespelarna inte har förlängda kontrakt till att det är dags att passa facklan vidare till de nyare karaktärerna och ge dem plats att utvecklas. Chris Evans gick även nyligen ut med ett Twitterinlägg och tackade för sig som Captain America.

Men min huvudfråga blir då snarare. Kommer Marvels universum verkligen att överleva utan dessa två giganter? Iron Man och Captain America är i mångt och mycket de utpekade huvudrollerna. Två av den sistnämndes filmer är också tveklöst bland de bästa superhjältefilmer som har gjorts. De är också de två mänskliga karaktärerna i universumet med mest gemensam historia och tillsammans har de burit huvudhandlingen hela vägen.

Fatta mig rätt nu, jag tycker att de båda bör dö i Avengers 4 och få värdiga avslut. Eftersom de inte träffats sedan dispyten i Civil War är garanterat någon emotionell scen att vänta. Kanske när de tillsammans offrar sig för att rädda universum? Det positiva blir väl också då att de förhoppningsvis lämnar skutan (MCU) med flaggan i topp. Och innan skrovet börjar läcka.

Men kommer Marvel att överleva utan Captain America och Iron Man? Troligen. Men det kommer bli sämre och garanterat inte lika roligt eller intressant.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL