Nyårstankar och nyårsfilmer 2016

Nyårstankar och nyårsfilmer 2016

Uppdaterad 09 januari 2020 kl. 17:01 | Publicerad 31 december 2016 kl. 16:12
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nyår+film=sant?

Nyår och film är inte nödvändigtvis förknippade med varandra, men det finns trots det en del gemensamma nämnare. Filmtopp tittare närmare på saken.

betjanten-1280-1080x608
May Warden och Freddie Frinton i Grevinnan och betjänten

Året närmar sig sitt slut och ett nytt ska snart ta vid. Innan vi säger välkommen till 2017 är det först dags för nyårsafton. För de flesta är det kanske en tid för firande och egentligen inte något vi förknippar med film, i alla fall inte i samma utsträckning som med julen. Fast vad finns det egentligen för nyårstraditioner inom filmvärlden? Hur förvaltas och porträtteras denna högtid på den vita duken?

Här i Sverige har vi faktiskt redan några smärre filmtraditioner kring nyår, väl värda att bejaka. Kortfilmen av den klassiska brittiska sketchen ”Grevinnan och betjänten”, har varit en stående trotjänare på nyårsafton i Sverige ett bra tag nu. Den dementa Miss Sophie ställer till med fest, men har glömt bort att hennes vänner numera inte lever längre. Hennes trofasta betjänt tar på sig uppgiften att ”låtsas” vara gästerna, vilket också innebär att han dricker deras alkoholdrycker till varje måltid. Givetvis blir han så småningom märkbart onykter, eller rent ut sagt, skitfull. Ren sprithumor i sitt esse!

ivanhoe
Olivia Hussey och Anthony Andrews i Ivanhoe (1982)

Den andra traditionen som vi i Sverige håller starkt på, är att varje nyårsdag se filmen om den engelske riddaren Ivanhoe. Från början en TV-produktion från 1982, men som numera har etsat sig fast i många svenska hjärtan. I år gjorde också Ivanhoe-skådespelaren Sam Neill en nyårshälsning till svenskarna.

Där julens budskap om gemenskap och familj numera är stående inslag i diverse olika filmer, så har ännu inte nyår lyckats uppnå samma tradition. Möjligtvis att trofast vänskap är något som Hollywood försökt skapa anda kring när det gäller just denna årliga högtid. Spoiler alert, men jag tänker naturligtvis på slutscenen i When Harry Met Sally från 1989, som bland annat utspelar sig just kring nyår och tolvslaget. Det är ju knappast en slump att Harry så lämpligt inser vad han egentligen vill ha specifikt på den tidpunkten på nyårsafton.

Ashton Kutcher and Lea Michele in New Year's Eve
Ashton Kutcher och Lea Michele i New Year's Eve (2011)

Hollywood gjorde även med "New Year's Eve" från 2011, ett tappert försök att rida på vågen som Love Actually skapat, det vill säga sekvenser som tillsammans bildar en hel film. Tyvärr blev inte resultatet något att hurra för, men jag kan förstå och beundra intentionen att faktiskt försöka skapa något bestående just kring nyår.

Känner du att nyår ska handla om något annat än fylleri, riddare eller kärleksdrama? Kanske lustar du rent av efter äventyr? Då är The Poseidon Adventure från 1972 något för dig, och varför inte se nyinspelningen Poseidon från 2006, när du ändå är igång. En nyårsfest på en lyxkryssare slutar i katastrof när en stor våg vänder hela skeppet upp och ner. Mer spännande kan det knappast bli.

Att 2016 har varit ett speciellt år för film har vi nog många märkt av. Trots att intäktsrekordet för biobesök världen över återigen slogs, så har samtidigt flera stycken stora namn inom industrin fått lämna oss. Kanske är det då passande att vi just nu till nyår höjer glasen i en skål för våra egna nära och kära, eller kanske ställer ner glasen och sätter på en bra film samtidigt som vi ägnar en tanke åt andra. Kanske är det just det som vi ska använda nyår till, film eller inte. Att komma ihåg, reflektera och hedra människorna omkring oss och som påverkat oss på ett eller annat sätt.

LÄS MER: Stjärnorna som lämnat oss under 2016

Gott nytt år och god fortsättning kära Filmtoppare, vi ses nästa år i filmens värld!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL