Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nya Lejonkungen känns helt meningslös

Nya Lejonkungen känns helt meningslös

David Lindahl | Krönika
23 november 2018
David Lindahl | Krönika
23 november 2018

Tråkigt och meningslöst att göra om exakt samma film.

"Lejonkungen" återvänder nästa sommar i en nyinspelning. Men det verkar som att filmen kommer att vara nästan exakt likadan som originalet. Dock med uppdaterad animationsteknik. Fullständigt meningslöst om så är fallet.

Lejonkungen.
Lejonkungen. Foto: Disney

Den första trailern till nyinspelningen av Lejonkungen har anlänt. Jag såg den i natt och blev bara trött och irriterad. Bildruta för bildruta är det i princip exakt samma trailer som till första. Och av allt att döma kommer det att bli i stort sett exakt samma film. Bara det att nu är animationen uppdaterad och därmed snyggare. Eller?

Varför över huvud taget göra om en film på exakt samma sätt. Gus Van Sant lekte med tanken att bildruta för bildruta göra en nyinspelning på Psycho 1998. Han såg det som ett experiment. Och resultatet blev aldrig mer än just det för meningslösheten i det hela gick inte att undgå. Det är lite som att skriva om Harry Potter-böckerna men enbart ändra typsnittet på texten.

Det verkar florera rykten om att något liknande kanske blir av här. Ska den gamla tecknade Lejonkungen helt kunna ses sida vid sida med den nya? Det är bekräftat att de gamla sångerna återigen ska höras på Afrikas savann. Och kompositören Hans Zimmer återvänder. För inte kan väl något ändras i detta heliga verk?

Jag kan inte hjälpa att bara sucka och känna total meningslöshet inför nyinspelningar som denna. Skönheten och odjuret med Emma Watson var ett tråkigt sömnpiller. Men den försökte åtminstone att bli lite annorlunda än den tecknade versionen.

Jag har en idé. Varför tar inte Hollywood bara alla gamla filmer med föråldrade datoreffekter och uppdaterar till dagens standard? Då behövs det inte ens göra några nya filmer som bara berättar samma historia igen. 90-talets effekter kan justeras och bli bra. Kanske även Sharknado kan få ett ansiktslyft så att hajarna och tornadon verkligen känns äkta.

För det är precis det som Disney just nu verkar göra. Tar en gammal film i sin helhet och helt enkelt bara uppdaterar tekniken. Snyggar till färgerna, men säger ändå att det är en ny film.

Jag kanske får äta upp dessa ord. Lejonkungen kanske återigen står ståtligt på klippan och blickar ut över den dyrkande publiken undertill. Men någonting inom mig säger att jag tyvärr kommer att ha rätt. Vi får se nästa sommar.

Håller du med mig? Känns den nya "Lejonkungen" meningslös?

NÄSTA ARTIKEL