Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Lucifer

Därför måste du se Lucifer på Netflix

  • Netflix
Matilda Lindblom | Krönika
16 september 2021
Matilda Lindblom | Krönika
16 september 2021

Netflix populära djävul kommer tillbaka med nya avsnitt.

I dag släpps Lucifer säsong 6 på Netflix. Och precis som vi kan förvänta oss av Netflix långkörare ser det ut att bli en ny kaosartad säsong. Har du ännu inte kastat dig över detta fängslande fantasydrama? Låt mig då övertala dig till att göra det. Låt oss ta det från början...

In the beginning...

"Lucifer" hade premiär på Fox 2016 och möttes av blandade reaktioner. Många tittare blev direkt charmade av Tom Ellis brittiska accent, medan somliga ansåg att det inte var okej med en serie om självaste djävulen i fokus och därmed vägrade se serien överhuvudtaget. Men Lucifer baseras inte alls rakt på den ondskefulla varelsen i bibeln utan på den fiktiva Lucifer Morningstar ur Sandman-serietidningarna av Neil Gaiman (som för övrigt gjorde rösten till Gud vid ett tillfälle i Lucifer säsong 3). 

TV-serien börjar med att Lucifer är bosatt i Los Angeles sedan fem års tid, efter att ha lämnat Helvetet bakom sig. Han äger nu en bar kallad Lux tillsammans med bästa vännen demonen Maze, men Lucifers bror, ängeln Amenadiel, befarar att Helvetet behöver sin ledare. Trots detta tänker Lucifer inte återvända, speciellt inte efter att ha mött polisen Chloe Decker, som han så småningom förälskar sig i. Lucifer börjar tidigt lösa brott med poliserna till Chloes ex-man Dans stora förtret. Det visar sig att allt Lucifer behöver är ett mål i livet, några vänner, Chloe och lite terapi av sin goda vän Linda. 

Det som gör att Lucifer sticker ut bland andra övernaturliga TV-serier är blandningen av genren som gör det möjligt för alla att hitta något de gillar. Det finns gott om humor, drama, övernaturliga fenomen, kärlek, mystiska mordgåtor, familjerelationer, vänskapsband, action och till och med ett och annat sång- och dans nummer. Eftersom att skaparna upptäckte att Tom Ellis som spelar Lucifer kunde sjunga, skrev de in det som ett element i serien. Den varan är faktiskt något som vi fick se mer av i den andra halvan av säsong 5 där det bland annat finns ett musikalavsnitt.

Hur som helst har Lucifer något som gör att det är svårt att sluta titta och ta en paus som vissa serier kräver. Lucifer säger i och för sig redan i första avsnittet: "I'm like walking heroin, very habit-forming, it never ends well". Kanske är det en form av varning för en och annan tittare har fastnat för den beroendeframkallande serien.   

Save Lucifer!

Lucifer
Foto: Netflix.

En annan anledning till att se Lucifer är att hoppa på hajptåget. Serien har blivit väldigt uppmärksammad på grund av sin flytt till Netflix för några år sedan. Inte för att serien var oälskad innan, men många nya fans fick upp ögonen för serien när fansen gick samman under hashtaggen #SaveLuciferTwitter efter att Fox lade ner serien efter den tredje säsongen. Detta efter en enorm cliffhanger tittarna väntade på att få besvarad. Men tack vare fansens kraft plockade Netflix upp serien och sedan dess har den fortsatt att öka i popularitet – på gott och ont. Fansen var en något mindre och trevligare skara i början, men det positiva är att Lucifer inte bara fick en fjärde och sedan en femte säsong utan även en sjätte säsong som nu faktiskt är den sista.

Sedan lockades säkerligen ett par ytterligare fans till serien efter Lucifers korta men underhållande medverkande i Arrow-verses största crossover Crisis On Infinite Earths, något som blev möjligt eftersom även Lucifer härstammar från DC-serietidningar. Man kan lugnt säga att han stal showen.  

Nytänk och jämställdhet.

Relationen mellan Chloe och Lucifer (eller "Deckerstar" som de kallas inom fandomen) är en av seriens stora drivkrafter. Sedan första säsongen har de dansat fram och tillbaka, vilket gör att fans vill fortsätta se serien. Det är ett smart drag av serien att fansen får vänta idogt på att Deckerstar faktiskt ska bli ett helgjutet par, och man kan nog räkna med att det kommer att gå åt helvete ett par gånger till för dem innan serien är slut. Men på något sätt har man hopp för de två.

Något annat som gör Lucifer väldigt modern och värd att se är att den har en ovanligt jämställd representation när det handlar om etniskt ursprung, sexuell läggning och kön. Lucifer är öppet bisexuell, bästa vännen demonen Maze likaså. Dessutom är Lesley Ann Brandt, som spelar Maze, väldigt öppen med sitt sydafrikanska ursprung och är inte rädd för att göra sin röst hörd, liksom många andra av skådespelarna. Kevin Alejandro och Aimee Garcia som spelar karaktärerna Dan Espinoza och Ella Lopez härstammar båda från Sydamerika. I säsong fyra hade Amenadiel ett avsnitt som kretsade kring honom och en afroamerikansk tonåring som fick skit för sin hudfärg varpå Lucifers bror stod upp för den unge mannen. Chloe, Maze, Linda och alla de andra kvinnorna i serien visar verkligen att de är lika starka och kraftfulla som de manliga karaktärerna om inte ännu starkare.

Summa summarum är "Lucifer" en beroendeframkallande serie som har något för alla. 

VIDARE LÄSNING: Så bra är Lucifer säsong 6!

NÄSTA ARTIKEL