Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Lucifer

Därför måste du se Lucifer på Netflix

  • Netflix
Matilda Lindblom | Krönika
28 maj 2021
Matilda Lindblom | Krönika
28 maj 2021

Netflix populära djävul kommer tillbaka med nya avsnitt.

I dag släpps den andra halvan av Lucifer säsong 5 på Netflix. Det ser ut att bli en kaosartad säsong precis som vanligt när det handlar om Lucifer. I den här krönikan diskuteras varför du bör se den här serien och låt oss börja från början.

In the beginning...

Lucifer hade premiär på Fox 2016 och möttes av blandade reaktioner. Många tittare blev direkt charmade av Tom Ellis brittiska accent, medan somliga ansåg att det inte var okej med en serie om självaste djävulen i fokus och därmed vägrade se serien överhuvudtaget. Men Lucifer baseras inte alls rakt på den ondskefulla varelsen i bibeln utan på den fiktiva Lucifer Morningstar ur Sandman-serietidningarna av Neil Gaiman (som för övrigt gjorde rösten till Gud vid ett tillfälle i Lucifer säsong 3). 

TV-serien börjar med att Lucifer har varit bosatt i Los Angeles under fem års tid efter att ha lämnat Helvetet bakom sig. Han äger nu en bar kallad Lux tillsammans med bästa vännen demonen Maze, men Lucifers bror ängeln Amenadiel befarar att Helvetet behöver sin ledare. Trots detta tänker Lucifer inte återvända, speciellt inte efter att han möter polisen Chloe Decker, som han så småningom förälskar sig i. Lucifer börjar tidigt lösa brott med poliserna till Chloes ex-man Dans stora förtret. Det visar sig att allt Lucifer behöver är ett mål i livet, några vänner, Chloe och lite terapi av sin goda vän Linda. 

Det som gör att Lucifer sticker ut bland andra övernaturliga TV-serier är blandningen av genren som gör det möjligt för alla att hitta något de gillar. Det finns gott om humor, drama, övernaturliga fenomen, kärlek, mystiska mordgåtor, familjerelationer, vänskapsband, action och till och med ett och annat sång- och dans nummer. Eftersom att skaparna upptäckte att Tom Ellis som spelar Lucifer kunde sjunga, skrev de in det som ett element i serien. Den varan är faktiskt något som vi kommer att få mer av i den andra halvan av säsong 5 där det bland annat finns ett musikalavsnitt, där de flesta skådespelarna kommer att pröva sina musikaliska vingar.

Hursomhelst har Lucifer något som gör att det är svårt att sluta se och ta en paus som vissa serier kräver. Lucifer säger i och för sig redan i första avsnittet: "I'm like walking heroin, very habit-forming, it never ends well". Kanske är det en form av varning för en och annan tittare har fastnat för den beroendeframkallande serien.   

Save Lucifer!

Lucifer
Foto: Netflix.

En annan anledning till att se Lucifer är att serien har blivit väldigt uppmärksammad på grund flytten till Netflix. Inte för att serien var oälskad innan, men många nya fans fick upp ögonen för serien när fansen gick samman under hashtaggen #SaveLucifer på Twitter efter att Fox lade ner serien efter den tredje säsongen. Detta efter en enormt cliffhangern alla väntat på att få besvarad. Men tack vare fansens kraft plockade Netflix upp serien och sedan dess har den fortsatt att öka i popularitet – på gott och ont. Fansen var en något mindre och trevligare skara i början, men det positiva är att Lucifer inte bara fick en fjärde och sedan en femte och påstådd sista säsong utan även en sjätte säsong som nu faktiskt kommer att bli den sista.

Sedan lockades säkerligen ett par ytterligare fans till serien efter Lucifers korta men underhållande medverkande i Arrow-verses största crossover Crisis On Infinite Earths, något som blev möjligt eftersom även Lucifer härstammar från DC-serietidningar. Man kan lugnt säga att han stal showen.  

Nytänk och jämställdhet.

Relationen mellan Chloe och Lucifer (eller Deckerstar som de kallas inom fandomen) är en av seriens stora drivkrafter och enda sedan första säsongen har de tagit några steg framåt för att sedan ta några steg tillbaka igen, vilket gör att fans vill fortsätta se serien. Det är också ett unikt drag av serien att fansen får vänta ett bra tag innan Deckerstar faktiskt blir ett par och man kan nog räkna med att de kommer att gå åt helvete ett par gånger till för dem innan serien är slut. Men på något sätt har man hopp för dem.

Något annat som gör Lucifer väldigt modern och värd att se är att serien har en ovanligt jämställd representation när det handlar om etniskt ursprung, sexuell läggning och kön. Lucifer är öppet bisexuell, bästa vännen demonen Maze likaså. Dessutom är Lesley Ann Brandt, som spelar Maze, väldigt öppen med sitt sydafrikanska ursprung och är inte rädd för att göra sin röst hörd, liksom många andra av skådespelarna. Kevin Alejandro och Aimee Garcia som spelar Dan Espinoza och Ella Lopez härstammar båda från Sydamerika. I säsong fyra hade Amenadiel ett centrerat avsnitt som kretsade kring honom och en afroamerikansk tonåring som fick skit för sin hudfärg varpå Lucifers afroamerikanska bror stod upp för den unge mannen. Chloe, Maze, Linda och alla de andra kvinnorna i serien visar verkligen att de är lika starka och kraftfulla som de manliga karaktärerna om inte ännu starkare.

Därför bör du se Lucifer för det är en beroendeframkallande serie som har något för alla. 

VIDARE LÄSNING: Så bra är Lucifer säsong 5B!