Nomadland.

Modernisera dinosaurien Oscarsgalan eller kasta in handduken

Uppdaterad 15 juli 2021 kl. 12:07 | Publicerad 27 april 2021 kl. 20:04
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Oscarsgalan måste ta sig i skinnet och modernisera sig.

Sagan om Oscarsgalan är både en fascinerande och numera halvt sorglig historia. I nästan 100 år har den existerat med upp och nedgångar i både relevans och popularitet. Men de flesta är nog överens om att de stora glansdagarna är sedan länge förbi, och söndagsnattens tittarfiasko är ytterligare ett kvitto på det.

Vinnaren av bästa film heter Oscarsgalans främsta pris, trots att enbart biofilm har varit välkommet genom åren. Streaming motarbetas av konservativa i branschen och tv-film har aldrig fått vara med och leka. Det krävdes en global pandemi med stängda biografer för att Oscarsgalan skulle släppa garden. Huruvida streamingfilm får stanna i finrummet återstår att se. Men att gå bakåt nu vore förlegat önsketänk från en dinosaurie som drömmer om en tid före internet. Tvärtom måste Oscarsgalan på allvar ta sig i skinnet och modernisera sig på riktigt.

Om vi bortser från galans konservativa hållning till film så har även själva tillställningen varit på dekis länge. Det räcker att titta på tittarsiffrorna de senate 20 åren för att se den nedåtgående trenden. Från toppnotering år 2000 med 46,3 miljoner amerikanska tittare låg siffran år 2020 på hälften av det. Årets gala sågs knappt av tio. Det är ynka tre miljoner mer än mindre syskonet Golden Globe som lockade knappa sju. Tydligast är raset de senaste fem åren, vilket många menar har med streamingtjänsternas ökade popularitet att göra. När flera av årets bästa och mest sedda filmer inte ens betraktas som kandidater tappar folk intresset.

Men frågan är om galans nedgång ens beror på filmerna? I år hade fler än någonsin av Oscarsgalans filmer släppts på streaming tillgängliga för alla. Pandemin tvingar de flesta till sina hem. Många hade kunnat se galan, men ändå orkar få.

Kanske har den helt enkelt tappat sin status. Brallorna har flera gånger dragits ned på Oscarsakademin. Den ena skandalen har avlöst den andra – inte minst den utskrattade händelsen för fyra år sedan när fel bästa film lästes upp. Dessutom verkar galan inte ens numera kunna göra det som den klarat av i decennier – ha en vettig och rolig värd, presentera kategorierna i rätt ordning och hylla de döda genom ett respektfullt montage som inte ser ut som en Powerpointpresentation av någon som somnat på tangentbordet.

Kanske hör inte en dinosaurie likt Oscarsgalan hemma i dagens moderna samhälle. Vår alltmer medvetna värld skriker efter mer jämlikhet, inte mer elitism. Att dyrka rika filmstjärnor likt gudar är passé.

Om Oscarsgalan ska överleva och fortsätta vara relevant krävs en radikal förändring. Priset för bästa film ska kunna ges till ALLA filmer, oavsett om de kommer från bio, tv eller streaming. Inför nya, mer relevanta kategorier, modernisera galan och lämna stela teaterhallar för en mer inkluderande miljö. Se också till att sända tillställningen på lördag i stället för söndag och öka möjligheterna för omvärlden att se den.

Men frågan är om det ens räcker, för vem ser egentligen Oscarsgalan för att få reda på vem som vann? Vem bryr sig ens om vilken som blev bästa film för tre år sedan? Oscarsgalan är glamour på röda mattan. Men när ingen längre vill ha glamouren, vad finns då kvar än en utdöende dinosaurie som borde ställa sig till historieböckerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL