Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Han Solo

#MakeSolo2Happen!

Ebba Pettersson | Krönika
24 maj 2021
Ebba Pettersson | Krönika
24 maj 2021

Vad tycker vi om Solo: A Star Wars Story egentligen?

Fans över hela världen samlas idag, måndagen den 24 maj, under hashtaggen MakeSolo2Happen för att visa sin uppskattning till "Solo: A Star Wars Story".

Det var "Star Wars"-podcasten The Resistance Broadcast som skapade hashtaggen efter premiären av "Solo: A Star Wars Story" 2018 med syftet att sprida positivitet och ett ljus i mörkret av hatkommentarer och griniga fans.

#MakeSolo2Happen spred sig hastigt vidare och har uppmärksammats av såväl filmens regissör Ron Howard som manusförfattaren Jon Kasdan, tillsammans med några av filmens skådespelare, och har efter 2018 bara blivit större och större. Idag går det tillochmed att köpa t-shirts för att stödja kampanjen "Make Solo 2 Happen".

MER LÄSNING: Så ser du Star Wars-filmerna i kronologisk ordning!

Men vad tycker vi egentligen om en uppföljare till den älskade och hatade Star Wars-filmen?

Solo 2
Foto: SWNN.

Personligen så gillade jag "Solo: A Star Wars Story" när den kom 2018 och har aldrig riktigt förstått hatet som har florerat kring den - och uppenbarligen är det ju många som håller med mig. Filmen slutade med en cliffhanger, och hänger fortfarande kvar och dinglar efter en uppföljare.

Vi är många som vill se Darth Maul på bioduken igen, och få veta mer om Qi'ra och vad hon ska göra på Dathomir. Men även Enfys Nest och den alltmer spirande vänskapen mellan Han och Lando, är anledningar nog till att vilja återvända till en Solo: A Star Wars Story 2.

"Solo" är på många sätt en av de bättre filmerna i universumet, och döda mig inte när jag säger det - för jag är endast budbäraren åt Solo-fansen som inte har någon plattform att yttra sig på.

Till skillnad från sequel-trilogin har den här filmen en tydlig ton och stil. Den försöker sig även på något annat, samtidigt som den inte tappar den klassiska Star Wars-känslan. Om Rogue One är en krigsfilm, är Solo en heistfilm - och den typen av film passar väl slyngeln Han Solo som handen i handsken?

Solo
Han och Chewie. Foto: Disney.

Det största problemet med filmen är väl att det inte är Harrison Ford som spelar Han Solo, men det är egentligen inte ett särskilt stort problem. Alden Ehrenreich var modig när han tog på sig uppdraget att spela en av vår tids största ikoner, som dessutom är synonym med den RIKTIGE ikonen Harrison Ford, men han lyckas ändå göra karaktären till sin.

Ehrenreich försöker inte att spela Harrison Ford som spelar Han Solo, han spelar en yngre och mer levnadsglad version av karaktären - och vad som bidrar till att han senare blir mer krass och bitter hade väl varit intressant att utforska vidare i en Solo 2?

Jag tycker verkligen att Star Wars behöver fler spin-offs i stället för filmer om Skywalker-familjen - och det tyckte jag redan innan sequel-trilogin, även om det blev smärtsamt tydligt efter The Rise of Skywalker.

Jag kommer för evigt att ha tindrande hjärtögon för den familjen, men hade hellre sett en Solo 2 än de tre oplanerade uppföljare till originaltrilogin som vi fick. Det finns så mycket mer att utforska inom universumet än vad vi begränsar oss till - även om det känns som om vi är på väg åt rätt håll med serier som The Mandalorian och The Bad Batch.

#MakeSolo2Happen visar dock begränsningarna som fortfarande finns, och de ligger nog inte främst hos Disney utan fansen. Hos mig och dig. För när ska vi någonsin släcka våra facklor och sänka högafflarna, och inse att året inte är 1983 längre?

Varje generation har sin Star Wars och all Star Wars är inte bra, men det finns något bra med alla filmer och serier. Jag är, trots min kritik mot sequel-trilogin, glad över Rey och Kylo Ren och kan idag inte se Star Wars utan dem. Men att bara få uppleva atmosfären, höra musiken och se karaktärerna borde ändå vara nog, och det enda som egentligen betyder något - för det var trots allt det som från första början fångade vår uppmärksamhet och gjorde oss till fans.

Så snälla, #MakeSolo2Happen!

Och låt oss vara mindre griniga i framtiden.

NÄSTA ARTIKEL