Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Krönika: Michael Nyqvist är återigen bioaktuell

Krönika: Michael Nyqvist är återigen bioaktuell

Océanne Texier | Krönika
09 januari 2019
Océanne Texier | Krönika
09 januari 2019

Michael Nyqvists sista filmer kommer nu på biograferna.

Michael Nyqvist har spelat allt från en alkoholiserad kvinnomisshandlare, ryskt maffia till musikdirigent. Roller som gjorde honom till en av Sveriges mest älskade skådespelare. På slutet av karriären prövade han även sina vingar i Hollywood och fick flera roller i storproduktioner.

Nu är Michael Nyqvist aktuell i actionrullen “Hunter Killer” och snart i Terrence Malicks “Radegund”. Filmerna  markerar därmed slutet på hans imponerande skådespelarkarriär.

Michael Nyqvist blev känd för allmänheten som polisen John Banck i den första serie Beckfilmer som kom på slutet av 90-talet. Efter det spelade han den alkoholiserade kvinnomisshandlaren Rolf i Lukas Moodyssons Tillsammans (2000) och sedan Benny i Grabben i graven bredvid (2003) för vilken han kammade hem en guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Idag är han kanske mest älskad för sin roll som den kärlekstörstige dirigenten Daniel i Så som i Himmelen (2004). Filmen blev en sann publik- och kritikersuccé och blev till och med Oscarsnominerad för Bästa utländska film, men det var inte förrän sin roll som superjournalisten Michael Blomqvist i Millennium-serien som hans internationella karriär tog fart.

Hollywood krävde mer av  Nyqvist som fick flera roller i storproduktioner som John Wick, Colonia och Mission: Impossible – Ghost Protokoll, där han spelar mot bland andra Tom Cruise.

Den 11 januari har filmen "Hunter Killer" premiär i Sverige. Filmen kommer att bli en av Michael Nyqvist sista, släppt drygt ett och ett halvt år efter hans död i juni 2017. Gerard Butler och Gary Oldman medverkar även i Hunter Killer, och Nyqvist spelar Captain Andropov, en ryska ubåtskapten som måste samarbeta med den amerikanska marinen för att stoppa ett tredje världskrig. Butler har i flera intervjuer talat varmt om Nyqvist och sorgen över hans bortgång och eftertexterna till filmen finns även en sista hyllning till honom.

Krönika: Michael Nyqvist är återigen bioaktuell
Michael Nyqvist och Gerard Butler i "Hunter Killer" Foto: Lionsgate

Michael Nyqvist hann även spela biskopen Joseph Fliessen i Terrence Malicks historiska drama Radegund, en film om en österrikisk lantbrukare som vägrar att slåss för nazisterna under andra världskriget. Filmen kommer troligtvis få Sverigepremiär någon gång under 2019. Enligt IndieWire var Nyqvists mitt i inspelningen av filmen Kursk när han gick bort, det är fortfarande oklart om han hann spela in sina scener eller inte.

Nyqvist har gett oss flera minnesvärda roller genom åren och när hans sista framträdanden nu kommer på vita duken går hans skådespelarkarriär mot sitt slut. Men det är inte utan att lämna ett avtryck på svensk film och kanske också med ett litet avstamp i Hollywood. 

Vilken är din favoritroll av Michael Nyqvis?

NÄSTA ARTIKEL